|
Tulejki Resora Przedniego |
| Autor |
Wiadomość |
Przemysław Blaszka
Gość
|
Wysłany: 2007-12-03, 19:47
|
|
|
Witam!!!
jak w temacie.
ktoś już wymieniał tulejki w przednim resorze??
czy da sie to zrobić bez wyciągania resora z auta??
proszę o szybką odpowiedź!
pozDDRo:) |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2007-12-03, 20:36
|
|
|
Rozbierałem wszystko. Cały przód też. Ale opisz dokładniej o jaką tulejkę Ci chodzi.
W zasadzie ja wymieniałem wszystkie bez wyjmowania resoru.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Przemysław Blaszka
Gość
|
Wysłany: 2007-12-03, 20:49
|
|
|
tuleka co łączy resor z widełkami, taka metalowo gumowa, jak to wybic??
próbowałem ale kicha...:( |
|
|
|
 |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-12-03, 20:53
|
|
|
Skoro ja probujesz wybic to zakladam ze juz to rozebrałes do demontazu.
No wiec jest pare sposobow:
1) rurka i mlotek (nie polecam)
2) Brzeszczot - element wewnetrzny wyciagasz (w 99% przypadkach wychodzi bez niczego, 1% wymaga ingerencji jakims srubokretem. Gdy juz masz sama zewnetrzna tulejke to rozcinasz ja brzeszczotem (tylko uwazaj zeby nie pokaleczyc resoru). Czasem wystarczy 1 naciecie, czasem 2. Pozniej juz wybijasz tulejke bez wiekszego problemu, albo wyciagasz nawet palcami. |
|
|
|
 |
Przemysław Blaszka
Gość
|
Wysłany: 2007-12-03, 21:36
|
|
|
O dzięki bardzo!
Chyba poprostu rzeczywiście rozetne tą tulejke:)
a nową jak sie wbija?? są z tym problemy?? |
|
|
|
 |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-12-03, 23:34
|
|
|
nowa sie nie nabija, bo resor sprezynuje, jest na to lepszy sposob. Tworzysz taki zestawik (idac od lewej do prawej)
nakretka-2 podkladki-pret gwintowany-tulejka-2 podkladki- nakretka. Generalnie za pomoca sruby wciskasz ta tulejke dokrecajac nakretke. Z jednej strony podkladki opieraja sie o ucho resora, a z drugiej ciagna za tulejke. I tu pare waznych uwag:
-tulejka ma fazke z jednej strony, wciskasz od strony tej fazki
-za pomoca preta z podkladkami do konca nie wcisniesz tulejki (nie dojdzie z 2mm, bo sie zewnetrzna czesc oprze wkoncu o podkladki), wiec wtedy ostroznie nabijasz mlotkiem (np przez rurke, rurke opieramy zawsze za zewnetrzna tulejke) i trzeba czyms podsteplowac resor z 2 strony bo bedzie sprezynowal
-przed wcisnieciem tulejki warto wyczyscic ucho z brudu, tak zeby nie bylo niczego ;) I nasmarowac troche |
|
|
|
 |
Przemysław Blaszka
Gość
|
Wysłany: 2007-12-04, 07:28
|
|
|
Okej!
Zrobie tak jak piszesz, mam nadzieje że się uda:)
pozDDRawiam! |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-12-04, 09:00
|
|
|
| z wycinaniem tulejki jest niezła męczarnia. Szczególnie jeśli robisz to na samochodzie. ja osobiscie wyciągam resor do takiej roboty. wybijam najpierw wewnętrzną część zużytej tulejki wraz z gumą. Następnie podbijakiem zaginam pozostały brzeg tulejki do wewnątz po całym obwodzie. Po zagięciu bardzo łatwo wybić ją z ucha resoru. Montaż i demontaż resoru nie zajmuje wiele czasu. Zakładanie nowej jak tak jak napisał kolega wyżej. |
|
|
|
 |
|
|