Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszczelniacz wału-inny typ ?!
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-14, 13:38   

Witam Wszystkich Trabanciarzy !
Mam kolejny problem.Robię remont silnika 601. Posiadam kartery i wał ( nowe ). Wał zamiast klinów na końcówkach ma kołki. Udało mi się zdobyć uszczelniacz, z którym mam kłopot. Jest to uszczelniacz nie gumowy lecz metalowy z pierścieniami tłokowymi wewnątrz( podobno dużo lepszy ).tak zwany WEMA.Doczytałem się w fachowej literaturze, że możnago zakładaćzamiast uszczelniacza promieniowego od strony przerywacza.
Moje problemy i pytania do fachowców:
1.PODOBNO MOŻE WYSTĄPIĆ DUŻY LUZ MIĘDZY CZOPEM WAŁU A WEWNĘTRZNĄ CZĘŚCIĄ USZCZELNIACZA. LUZ TEN MOŻNA SKASOWAĆ SZCZELIWEM "CENUSIL" . cZY MOŻE TO BYĆ COŚ INNEGO I EWENTUALNIE CO?
2.PRZED ZAŁOŻENIE KOŁA PASOWEGO TRZEBA JE STOCZYĆ O 2 mm. CZY TO KONIECZNE ?
3.cytat. -"WERSJA USZCZELNIACZA PIERŚCIENIOWEGO MOŻE BYĆ STOSOWANA TYLKO DLA WAŁÓWZ PROMIENIOWYM USZCZELNIACZEM WAŁU.WAŁÓW KORBOWYCH TEGO TYPU NIE MOŻNA WYPOSAŻYĆ W USZCZELNIACZ PIERŚCIENIOWY WAŁÓW SERYJNYCH" - O CO CHODZI ?!
Proszę o pomoc, bo stoję z robotą a pogoda w sam raz do rozkoszowania się jazdą z nowym silnikiem.
Pozdrawiam.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-15, 22:03   

Czy naprawdę nikt nie miał nigdy żadnych doświadczeń z tym uszczelniaczem. Pomóżcie, stoję z robotą, bo nie jestem pewny czy mogę go zakładać czy nie. Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-16, 20:35   

czy możesz napisać z jakiej książki to cytat? czytam dużo o tym a też zbieram się po woli do składania silnika. Mam chyba podobnie bo wał starego typu a uszczelniacz ten niby wema. Zawsze myślałem że to bez znaczenia bo przecież zakłada się inny pierścień zamiast tego z zimmeringiem no chyba że jakiś luz ma wystąpić pomiędzy czopem wału a kołem zamachowym. Teraz dałeś mi do myślenia

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-16, 20:51   

Informacja ta podana jest w "INSTRUKCJI NAPRAW" (UKŁADY ZMODERNIZOWANE) wydanej przez IFA mobile-DDR. Wydanie trzecie 30.06.1987 r. dział 1 - silnik-"zakładanie uszczelniacza pierścienia " str.5.
Niestety nie mam dostępu do skanera, ale jeżeli będzie to konieczne to załatwię i prześlę, ponieważ zależy mi na Twojej opinii.
Pozdr.

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-17, 16:19   

mam taka książkę ale jaki masz rok wydania ?

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-17, 19:25   

ale palnąłem...

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-17, 20:58   

W zasadzie, to nie palnąłeś ponieważ ta data, którą podałem nie jest dokładnie datą wydania ale datą zakończenia prac redakcyjnych.
Pozdr.

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-18, 08:20   

ja mam wydanie z 74 a wtedy jeszcze nie wymyślili tego uszczlniacza i nic o tym nie ma :-) kurcze jak to się okaże prawda to będę miał ten sam kłopot

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-18, 14:03   

Przemyśl to i poszukaj czegoś w temacie. Ja też się ostro rozpytuję. Jak coś będziesz wiedział daj znać proszę.

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-18, 16:06   

grunt w tym że nie bardzo wiem o co chodzi. Luz między kołem a czopem ? Czy dobrze zrozumiałem że w nowych wałach jest inny klin ? tzn w nowych półkole a w starych kołek ? Najlepiej chyba porównać dwa rodzaje kół zamachowych i pomierzyć w środku. Jak nie ma różnicy to ja bym zakładał śmiało. przecież to proste bieżesz koło i odpowiedzni pierścień metalowy do tego modelu i już

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-18, 21:20   

Chodzi o to, że ten luz może wystąpić nie między wałem a kołem pasowym ale między wałem a wewnętrznym pierścieniem pierścienia uszczelniającego WEMA.
Co do klina czy kołka na cziopie wału sam ciągle nie wiem co jest starsze. Klin czy kołek. Wydaje mi się, że najpierw stosowali kliny później kołki, ale nie jestem pewny.
Problem polega na tym , że nie wiem czy do wału, który mam ( z kołkiem ) mogę zastosować ten uszczelniacz WEMA.
Pozdro.

magik
Gość
Wysłany: 2007-06-19, 07:40   

Stary już coś zaczynasz gmatwać. mówimy o uszczelniaczu od strony koła zamachowego a Ty mi coś o kole pasowym. Zaczynam się zastanawiać czy dobrze się wczytałeś. Od koła pasowego masz zimering w rowku skrzyni korbowej i to wszystko, a od strony zamachu przykręcasz pierścień metalowy dostosowany do uszczelniacza wema zakładasz zamach wkładając go w ten pieścień podobnie jakbyś wkładał tłok do cylindra(na takiej zasadzie to działa) i to wszystko. Myślę że poczytałeś coś o starym typie karterów i nowym, typie wału.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-06-19, 13:58   

Nie , nie to nie jest pomyłka. Cały czas jest mowa o uszczelniaczu od strony koła pasowego a nie zamachowego. Najlepiej jak sam to poczytasz. Przesyłam na priva zdjęcie tej strony z instrukcji.
(tam są opisy dwóch rzeczy, ale zerknij na ten uszczelniacz)
Pozdro.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2007-09-24, 20:39   

Witam! Ok aby usciślić pokaże zdjęcia. Ustaliliśmy że strona od koła pasowego. Mam pytanie. na początek foto">Przykładowy linkMam wał z uszczelniaczem gumowym (3) (simmering tak?) ale chce założyć labiryntowy (2) . Na wale jest taki pierscien (1) do simmeringu ale żeby założyć labiryntowy trzeba go zdjąć. Czy on jest razem z łożyskiem czy powinno się to odzielić? Wał jest nowy nie regemerowany. Czy lepiej zostawić simmering?

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2007-09-24, 20:40   

teraz dobrze

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi