Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Uszczelka po pokrywe zaworów
Autor Wiadomość
Roman Cisakowski
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 07:52   

Witam Trabi ziomali, mam problem.
Wymieniłem uczszelkę po pokrywą zaworów i olej cieknie jeszcze zdrowiej.
Mój Trabi 1.1 broczy czarną krwią.
Kto mienia skaże w którą stronę mam skierować skrzałeczkę na uszczelce ( w strone zapłonu czy rozrządu?), ostatnim razem nie zwróciłem na to uwagi i to może powodować nieprzyjemne wycieki.

Pozdrowionka

szkielu
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 09:11   

przyzwyczaj się. ja już zakładałem uszczelke od trabiego i od polo. Przy obydwóch cieknie zdrowo. A zwracałem uwagę na prawidłowe ułożenie:-( chyba tylko jakiś dodatkowy uszczelniacz pomóc może.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 10:14   

sidus też kupił nową, ale polską uszczelkę, założył dobrze - a tu dupa. uszczelka była za duża - źle odlana... zresztą może on sam się wypowie.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 17:41   

Ja wymieniałem w 2 polówkach i w wartburgu (2 kupione w motirex-ie, 1 w sklepie) i w każdym przypadku jest super. Zero wycieków...

Może Wam za słabo pokrywa dociska, bo śruby się wkręcaja do pewnego momentu i koniec...
Spróbujcie podkładki założyć, żeby lepiej wcisnęło pokrywe...

pozdrawiam

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-30, 11:09   

Roman, kup nowa uszczelke. Na rynku dostepne sa przynajmniej dwie wersje uszczelek. Kup taka aby w miejscu gdzie uszczelnia pokrywe z panewkami walka byla pelna (a nie sam wasik z gumy). Jak juz taka zdobedziesz (kolo 20zl kosztuje), to odtlusc bardzo dokladnie powierzchnie przylegania uszczelki na glowicy acetonem. Nastepnie posmaruj lekko rowek w panewkach walka klejem kontaktowym (superglue, kropelka), zwlaszcza dokladnie posmaruj miejsce styku panewki walka z glowica. Naloz uszczelke i doscisnij w miejscach posmarowanych. Jak podeschnie przykrecaj pokrywe.

szkielu
Gość
Wysłany: 2004-06-09, 09:24   

włożyłem uszczelkę z polo wkleiłem na hermetic ...i cud, nie cieknie

Tomasz Suchocki/piekny
Gość
Wysłany: 2004-06-14, 18:56   

mozna uzyc silikonu do 350 st. zpraktykowalem nie cieknie i dekiel w razie czego mozna latwo zdjac bo sie silikon nie przykleja tylko wysycha tworzac jakby druga uszczelke polecam!

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-09-03, 14:30   

Mam zamiar wymienic uszczelke pod pokrywą zaworow. Na uszczelce znajduje sie strzalka. W zwiazku z tym czy ulozenie ma jakies znaczenie? tzn strzalke skierowac do rozrzadu czy w strone aparatu zaplonowego?
Bede wdzieczny za odpowiedz
Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-09-03, 20:26   

ja kierowałem do rozrządu, ale podejrzewam że jest ona symetryczna i bez względu jak ją założysz będzie to samo...
W każdym razie - na oko - nie ma tam żadnych istotnych różnic między stroną "od rozrządu" a stroną "od aparatu".

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-09-04, 06:15   

Tez mi sie wydawalo ze jest praktycznie identyczna, ale wolalem zapytac madrzejszych ode mnie ;)
Dzieki :)

timonxxx
Gość
Wysłany: 2007-09-06, 12:28   

tylko przy dokrecaniu tych śrubek od pokrywy uważaj żeby nie przykręcić za mocno, bo lubią odrywać się od nich gwinty, a zabawa z tym jest strasznie upi***wa :]

bRq
Gość
Wysłany: 2007-09-09, 17:58   

Nie jest identyczna. Z jednej strony jest lekko mniejszy luk. Przynajmniej w mojej tak jest :P Zalozylem, posmarowalem silikonem do wysokich temp i nic nie cieknie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi