Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik po remoncie
Autor Wiadomość
Tytek
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 06:43   

Ratujcie!! Zrobiłem remont silnika, wał po regeneracji, cylindry po szlifie, tłoki, pierścienie, sworznie nowe, wszystkie uszczelki wiadomo nowe ( części z Motirexu). Wczoraj silniczek odpaliłem i chodzi tylko na jeden cylinder!!!! Co to może być?? Zaznaczam odrazu że iskra na świecy jest, zapłon elektroniczny ustawoiny, gaźnik przez cały czas działał nienagannie. Swieca po wykręceniu jest sucha. Pomóżcie!!

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 15:09   

Jeszcze pytanko: czy tłok ma kierunek?? To znaczy czy jest różnica w założeniu, czy tył do przodu, czy przód do tyłu??Czy nie ma różnicy??

magik
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 16:08   

jest różnica. Tłok ma wybita strzałkę i ta strzałka w kierunku wydechu

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 16:42   

Czyli jeśli założyłem tłok odwrotnie, może mie palić na ten cylinder, tak??

magik
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 16:58   

nie prawe koło będzie się kręciło do tyłu a lewe do przodu

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 18:48   

moze sie przycierac z jednej strony bardziej niz z drugiej. Odkrec i zaloz jak ma byc. Ale to nie jest raczej przyczyna niepalenia. Wez tez pod uwage, ze iskra na wolnym powietrzu nie oznacza iskry w cylindrze, w znacznie wiekszym cisnieniu. Moze byc zwalony modul, ale i wiele innych rzeczy, wiec ciezko powiedziec... jak zle zlozyles tlok-cylinder to moze i simmeringi zle zalozone? (szczegolnie ten od strony odbioru mocy)

magik
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 19:03   

jasne źle założony cylinder to nie jest przyczyna nie palenia. się uśmiaiłem :-) Chłopie weź się ogarnij z mechaniką. jak ty takie tezy stawiasz to proponuje poczytaj jeszcze trochę książek . Jeszcze ktoś sobie krzywdę zrobi od tych rad.
Kolego Tytek sprawdź te tłoki bo tylko zatrzesz cylinder. Jeśli jest źle założony to nie zasysa paliwa a przez to nie smaruje. Jeśli to jest przyczyna to po odpaleniu dobrze by było jakbyś sobie sprawdził ciśnienie sprężania na obu cylindrach. Bo jak tak trochę pochodził na jednym to może być nieiekawie.
Jak już to sprawdzisz a nie będzie chodził na dwóch to będziemy szukać dalej
A cha jeśli masz srebrne iskry (w sensie świece) to je wyrzuć i kup inne. nie polecam

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 20:07   

Jakie świece proponujesz?

Sebastian Kias
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 20:15   

Ja proponuje BERU -niemieckie i bardzo dobre(mam je już cztery lata i tylko sprawdzam szczelinę i czyszczę co jakiś czas...). Nie polecam ISKRY i też BOSCH- na tych świecach jest bieda ogólna zwłaszcza w bosch ,a w zimie to tragedia..... Kup BERU polecam:)

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 20:52   

isolator o ciepłocie 225...

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 22:43   

na tłoku masz zamki od pierścieni i one muszą być po przeciwnej stronie od kieunku wydechu- rozumeisz ?zamek to takie miejsce gdzie schodzi się pierścien i bloku ,żeby pierścień się nie obracał!nie wiem cyz to może być rpzyczyna nie palenia-wina może leżec po stronie nie prawidłowego ustawienia stawideł takie blaszki które wyglądaja jak księżyc i w trabamncie spełniają rolę zaworów ssących. jeśli żle ustaiłes na jednym cylindrze to poprostu może nie podawać paliwa i dlatego też sucha jest świeca.in ie pali. alę żeby to poprawić znowu będziesz musiał rozpołowić blok silnika. A wy rzecoznawcy wyjaśnijce o co biega jeśli wiecie o co chodzi -dobrze ,że wy urodziliście się alfą i omegą. pzoatym jeśli swiece są oki kable i cekwi i zapłon to powinien palić. a gażnik jak jest nie wyregulowany to nie chodził by wcale ani na jeeden ani na drugi bo to nie od gażnika zależy.on nie rodziela paliwa na dany cylinder. weż ksiązke i sprawdz jak powinny byc ustawione stawidła.mnie się wydaje że w tym może leżeć przyczyna. pozdrawiam i życze powodzenia

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 22:57   

Wielkie dzięki!! Będę próbował!!

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-08-31, 23:02   

Co do położenia zamków, to pamiętam, że w tym cylindrze co pali są właśnioe ułożone w kierunku wydechu. Ale nie pamiętam jak było w tym co nie pali. Zdejme cylinder i zobacze!! Dzięki!!

Kędzior2
Gość
Wysłany: 2007-09-01, 07:37   

zamki muszą być po stronie przeciwnej żeby nie połamało pierścieni panowie :) Nawet jak stawidła będą odwrotnie założone to silnik będzie chodził tylko że będzie słaby i krócej pożyje. Ja bym sprawdził czy nie przepuszcza jakaś uszczelka, albo uszczelniacz. Poskładaj silnik jak biały człowiek a potem zastanów się czemu nie chce pracować... Połowa "mechaników" z tego forum składa silniki na jakimkolwiek ścierwie które znajda w kanale swojego garażu a potem zastanawiają sie czemu to nie chce działać :/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi