Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] plukanie silnika
Autor Wiadomość
szkielu
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 21:14   

Ktoś w Czersku namawiał mnie zeby przy wymianie oleju zrobić płukanie silnika jakims specjalnym plynem. Robił to ktoś? Jest faktycznie sens?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 23:07   

sens pewno może być...
ale jaki to płyn do płukania ??

pewnie najtaniej by było zalać olejem napędowym, odpalić na kilkanaście/dziesiąt sekund, zgasić spuścić i zalać olejem...

i pewnie na identycznej zasadzie będzie wyglądało płukanie owym specyficznym płynem... pewno o składzie identycznym jak ON tylko cena 10x wyższa :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 02:09   

Wartborgini ty kacie silników. Płyny do płukania to dodatek do oleju, który dodaje się do niego jakiś czas przed wymianą oleju.
Na allegro jest np:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=117567332

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 08:50   

kieeedys przy wymianie oleju nalewalo sie olej wrzecionowy,ktory po chwili pracy silnika sie spuszczalo i nalewalo juz normalny. Teraz rzeczywiscie stosuje sie preparaty

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 09:14   

qwa wqrtborgini. W dupe sobie nalej oleju napędowego, popacuj troche aż sie zagrzejesz i spuść...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 09:40   

eee tam kacie... wypłukało by jak malowanie...

jak mi 10 minut bez oleju chodził i sie nie zatarł to jak by pochodził z minute na ON to tym bardziej by nie protestował :P

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 10:27   

czy jest jakaś rzecz w samochodzie której ty nie skatowałeś bez oleju lub nie nalałeś do niej ropy ?

szkielu
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 16:07   

sam zadałem pytanie i sam sobie odpowiedziałem;>
Spusciłem ok. 1/4 litra oleju. Srednio gęsty, lekko czarny. Wlałem płukankę. 10 minut pracy silnika na luzie. Zlałem resztę oleju - czarny, gesty z zawiesiną. Wymiana filtra. Zalałem nowy olejek. I powiem,że ładniej się wkręca. Reszta doznań jak przejadę 1000km.
A zeby ukrócić złośliwców wszelakich - olej był zmieniany po 10 tys. km./trzech miesiacach/ Tak więc nie był wyeksploatowany na maxa.

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 12:42   

Witam Wszystkich,

Odświeżam stary temat z wiadomych powodów.

Właśnie kończe 6 miesieczny remont samochodu i zamierzam wymienić olej silnikowy. Silnik przez te pół roku nie był odpalany, tak że caly ten olej pieknie ściekł do miski ( widzialem po odkreceniu filtra)

I teraz pytanie: Jak zrobić, by dokladnie ten olej wymienić? (jest dość przepalony)
1. Czy odpalić silnik, rozgrzać stary olej i go spuścić? (wiadomo, że część pozostanie w silniku)
2. Podgrzać sama miske promiennikiem podczerwieni i spuśćić olej?
3. Wlać płukanke STP i zlać ja z olejem?

Która wersja bedzie dla silnika najzdrowsza? Prosze o konkrety :)

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 13:54   

rozgrzac silnik spuscic stary olej i zalac nowym a pozostalosi po starym oleju w ilosci sladowej olac i zapomniec!

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 14:46   

Ja bym nie odpalał tylko odkręcil filtr, korek spustowy w misce i został niech ścieka sobie z pół dnia do naczynia (ewentualnie możesz podgrzać troche miske jak tak bardzo chcesz). Zalej silnik nowym olejem dobrej jakości + nowy filtr. Po sprawie, ja bym nie płukał żadnymi specyfikami silnika. Nowy olej i tak przeczyści ten silnik. Po wymianie oleju możesz kontrolować kolor oleju, jak szybko ściemnieje to najwyżej wymień go jeszcze raz (raczej nie powinien bo filtr te wszystkie syfy wyłapie :-)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 17:03   

nagrzej silnik i poprostu zmień olej. I przestańcie @!#$ głupoty o grzaniu miski czy spuszczaniu go pół dnia. Rozgrzewasz silnik, zlewasz olej aż zacznie kapać zakręcasz korek, zmieniasz filtr i po sprawie. Nie zapomnij posmarować uszczelki filtra olejem przed przykręceniem. Nie wlewaj żadnych gówien do silnika bo to huja pomoże... tyle w temacie...

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-07-23, 20:12   

Dokładnie. Stary i najlepszy sposób. Nagrzać silnik, poruszać troche autem żeby wypłynęło ze wszystkich zakamarkówi i zmienić filtr. Zimny olej jest gęsty i nie spłynie tak jak ciepły choćbyś go spuszczał cały dzień...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi