Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie 601
Autor Wiadomość
Damian Oszczak
Gość
Wysłany: 2010-08-09, 10:17   

Niedawno czyściłem gaźnik w swoim trampku 73' Po założeniu go i wyregulowaniu obrotów i powietrza zauważyłem że ma duże spalanie jak na trabanta.(10l/100km) Co radzicie zrobić? jestem jeszcze w temacie gaźnika zielony i mało wiem na ten temat.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-08-09, 10:52   

Założyć podtlenek LPG :P A tak serio jak jesteś zielony to jedź do gaźnikowca

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-09, 11:07   

to teraz do gaźnikowca bo na oko zawsze będzie do d..... poczytaj jeszcze w książce jak się ustawia pływak i poziom paliwa. Warto przeczytać cały rozdział zanim zacznie się grzebać tym bardziej jeśli początkujesz. Poznasz typ, ogólne działanie. Po prostu podstawy

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-08-09, 16:40   

Jeśli umyłeś gaźnik wykręcając z niego regulacje wolnych i przepustnicy to nie dojdziesz do ładu sam. Warsztat się kłania.
Jak wspomniał Magik, książka w rękę i przeczytać. Regulacja poziomu paliwa, bardzo istotna sprawa Sprawdzić czy nie cieknie zaworek. Ustawić tak by dał radę jechać i wio na doregulowanie.

4p.m
Gość
Wysłany: 2010-08-09, 21:04   

może niedługo się wybiorę:) póki co dzięki za porady;)

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 09:04   

Haha, powodzenia z szukaniem kogoś kto sie podejmie tego;) :(

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 11:48   

W wawie nie ma problemu :)

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-10, 12:42   

Po za tym z trabantem trzeba się zastanowić dziesięć razy zanim coś się robi. A jak kolega nic nie wie, to po co ruszał jak nie umie ? Efekt w 99% jest odwrotny do zamierzonego.

4p.m
Gość
Wysłany: 2010-08-11, 08:04   

Trab stał 3 lata w starej szopie, wyciągałem i czyściłem gaźnik w automobilklubie beskidzkim z pomocą jednego Pana;) więc raczej miałem kogoś kto sie zna. Z reszta trabi ma ustawione obroty na tyle ze chodzi równo, odpala i jeździ. Jedyne co mnie martwi to spalanie.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-08-11, 09:12   

Może chodzić równo, ale mieć za dużo paliwa z różnych powodów. Zły poziom w komorze, ruszyłeś dyszę główną, nieszczelności w urządzeniu rozruchowym itp.
Czystość jest bardzo ważna, ale szczelność tym bardziej.
Z resztą gaźnika na słuch nie ustawisz, chyba że potrafisz się sztachnąć spalinami i oszacować ich skład:D

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-11, 09:18   

ja bym posprawdzał na początek poziom paliwa w komorze. w książce jest opisany przyrząd który można wykonać domowym sposobem, na zasadzie naczyń łączonych. Sprawdź jak wygląda pływak wcześniej, rozkręć zobacz czy nie pogięty przypadkiem. Zmierz poprawnie dane pomiarowe są w książce w zależności od typu gaźnika. Przeczytaj jak się reguluje jak mierzy. Nie gnie się pływaka tylko dokłada albo odejmuje podkładki pod zaworkiem iglicowym. Powinieneś na koniec założyć nową uszczelkę i zmierzyć po tym poziom tym przyrządem. Druga rzecz że ustawienie zapłonu wpływa na spalanie. 10 l to jeszcze nie dramat ale za dużo. !0 litrów może palić nawet wtedy gdy wszystko jest ok a np gdzieś cieknie paliwo. Wszystko musisz przewidzieć. Kranik, przewody, łączenia itp. Filtr powietrza obowiązkowo nowy i koniecznie szczelny układ dolotu powietrza do gaźnika.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi