Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyciemnianie szyb
Autor Wiadomość
Piotrass
Gość
Wysłany: 2007-08-02, 20:37   

Kupilem wczoraj Folie do przyciemniania szyb.Jednak zabardzo nie wiem jak mam sie za to zabrac nigdy tego nie robilem.Instrukcja tak napisana ze nie wiadomo o co chodzi.Mieszkam w lodzi moze ktos z Lodzi lub okolic przyciemnal szyby wie jak sie za to zabrac i ma jakas wprawe??Moglbym podskoczyc i wspolnymi silami sobie z tym poradzic?Bo wydawanie 200zl na przyciemnienie szyb to troche zbyt drogo jak folia kasztuje 30zl.

QLIG
Gość
Wysłany: 2007-08-03, 15:31   

Drogo to Cię wyjdzie, jak Cię drogówka z tym złapie :)
Ale skoro chcesz ;) najlepiej wyjąć szyby, rozłożyć na stole, umyć dokładnie i odtłuścić ( podstawa ! ), potem spryskać wodą z płynem do mycia naczyń, folię dopsaować na mokro. Wyciąc odpowiedni rozmiar, potem już tylko jakąś plastikową szpachelką, czy czymś w tym rodzaju powoli usuwać powietrze. Na koniec wyrównać krawędzie i niech schnie.

darqs
Gość
Wysłany: 2007-08-03, 16:22   

jak by ci to robili w zakładzie i dali na to atest (czy coś takiego) to chyba drogówka się nie czepi - ale głowy nie dam, tylko gdzieś tak zasłyszałem :>

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-08-03, 16:31   

Drogo to Cię wyjdzie, jak Cię drogówka z tym złapie :)
Mozna przyciemnic, ba nawet zabic deskami wszystkie szyby, ktore nie sa w obrebie 180 stopni wzroku kierowcy. Tzn, ze nie mozna przyciemniac przedniej oraz przednich bocznych. Z pozostalymi mozesz robic co chcesz. Oczywiscie pod warunkiem, ze masz lusterka boczne :)

QLIG
Gość
Wysłany: 2007-08-03, 21:44   

I tu się mylisz Sebastian. Folia MUSI mieć atest, to raz, a dwa- musi mieć określoną przepisami przejżystość, ciemność, czy jak to nazwać, zapomniałem fachowego określenia ;) Tak więc oklejanie sobie samemu dowolną folią odpada, jeśli chcemy być w zgodzie z prawem. Podobnie jak wyskok z "deskami"-czyli całkowitym zabudowaniu tylnych szyb- spróbuj tak zrobić a odebranie dowodu gwarantowane. Tak mogą mieć jedynie auta dostawcze i ciężarowe ( osobówki przerobione na ciężarowe)- jeśli mają homologację na ciężarowe.

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-08-03, 21:52   

szyby tlne w trampku mozna nawet zaspawac jak ktos tylko ma ochote,jednak przedniej nie wolno wogole przyciemniac,a boczne przednie musza miec 70% przejrzystosci, co wladza musi zmierzyc przyrzadem, inaczej moga cie przyslowiowo "pocalowac w dupe"
sprawa wyglada tak,ze musza ci to jakos udowodnic, nie ma tak,ze powie,ze jest za ciemna, takze bez przyrzadu nie moga ci nic zrobic

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 12:05   

QLIG: Nie wiem skad masz takie info. Zamiast pisac, to co Ci sie wydaje lub to co uslyszales, lepiej poczytaj sobie przepisy. Nie bedziesz wprowadzal innych w blad i robil zamieszania. Pozdrawiam.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 14:01   

... a przyciemniania przednich bocznych szyb nie chcą sie podejmować co poważniejsze firmy, bo niestety ale przyciemnić folią i zachować 70% jest niemożliwe...
Przyciemniają więc (folią) na wyraźne życzenie klienta, ale atestu na przednie szyby nie dają...
Znajomy przyciemniał w takiej firmie, przyciemnienie jest takie, że ledwo widać że jest ciemniej, przyżąd na stacji diagnostycznej wykazał PONIŻEJ 70% przejżystości i przeglądu mu nie wbili...

Poza tym, niestety ale jazda nocą z przyciemnionymi szybami nie najeży do najprzyjemniejszych, zwłaszcza jak trzeba manewrować na ciemnym parkingu, albo trafić w wąski mostek przy drodze...

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 14:54   

nie wytrzymam musze napisać... wartborgini ja cie porpostu kumam i masz racje. W ogóle ten temat podjęty typu bo folia kosztuje 30 zł mija sie z celem. Na mój skormny łeb jeżeli coś ma być ala made in china to chyba lepiej sie za to nie zabierać i skoro chodzi o wygląd samochodu a jeżeli jest on dla ciebie wazny to warto odłożyć i walnąć nawet te 200 zł ale miec i atest i spokój i porządnie wykonaną robote bo jak leci sie tak chamsko po kosztach to lepiej zatankowac sobie za te 30 zł a nie walić taki przyciemnianie... i takie podejście wg mnie tyczy sie wszystkiego... no chyba ze poprostu ktoś w ogóle nic nie wie i sie pyta. Dobrze kto pyta nie błądzi ale wszyscy wiemy że temat wałkowany po raz ... ( tu wpisz właściwą liczbę) i warto tez zajrzeć na google nieco poczytać a nie porywać sie z "młotyką na słońce" i nie obwiniam tu nikogo że ktoś czegoś nie wie ale masz neta nie masz znajomych poczytaj. To nie jest nowość na rynku że... Zresztą co do szyb żeby było zrobione bez ale słyszałem że piecowe jest najlepszym rozwiązaniem ale i droga zabawa niestety.... Mówie słyszałem bo mnie przyciemnianie nie interesuje jednak...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 19:52   

właśnie... a poza tym jak już sie zabierzesz za to przyciemnianie z kolegami z osiedla i dojdziecie do "zalepienia" szyby tylnej to...
sam powiesz że lepiej było dać to firmie, a kasę zmarnowaną na folię, którą spapraliście na nieudolne oblepienie szyby tylnej dołożyć do rachunku zapłaconego w firmie.

A poza tym... za 200 zł przyciemnienie szyb w aucie to taniocha... W profesjonalnej firmie - np. Grzegorz Cenda k. Krakowa - "rozmowa zaczyna się od 500 zł w górę, zależy jaką folię Pan sobie wybierze"...
Sąsiad robił u nich astrę 2 i robota jest 200% fachura...

Profesjonalne oklejenie tylnej szyby w trabancie to nie jest prosta sprawa. A jak ma być spaprane to lepiej jak bedzie szyba przezroczysta, przynajmniej nie bedą sie ludzie śmiać z szyb...

arek_353
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 20:33   

co do folii to macie racje ze ta za 30 szybko blaknie i mocno się rysuje

wszystkie atesty można sobie wsadzić w buty jak folia nie łapie się w 70% przejżystości
możesz kolego przyciemnić sobie legalnie szyby tylne nawet super czarną folią
kierowca i pasażer już jest na nielegalu
prawdziwe atesty można uzyskać jedynie od instytutu ceramiki i szkła bodajże w krakowie
był o tym kiedyś dobry artykuł na necie
samemu sobie poradzisz z bokami , pamiętaj aby obciąć folie 0,5 cm od końca szyby
tył - fakt będziesz miał mały problem - mozesz użyć suszarki ale nie wiem czy pomoże na trego rodzaju folii

pozdrawiam

Piotrass
Gość
Wysłany: 2007-08-04, 20:37   

Chyba macie racje poczekam odloze kaske i pojade do firmy ktora sie tym zajmoje.U nas w lodzi na Pojezieskiej\Wloknirzy jest dobra firma chyba "AMS".tam wlasnie orientowalem sie co do ceny.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi