Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik Wankla
Autor Wiadomość
mitek
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 11:20   

Tak się zastanawiam nad silnikiem Wankla z jakiejś mazdy. Pewnie będzie ciężko zdobyć ale nie ma rzeczy nie możliwych. Zastanawiam się tylko nad ewentualną eksploatacją, oceną stanu technicznego takiego silnika. założyć go do auta i uruchomić na pewno sie uda. Może ktoś z was się spotkał z silnikiem Wankla i coś nie coś może o nim powiedzieć interesują mnie też rozmiary na mój rozum powinien być mniejszy od np 1.1. Wszelkie informacje i spostrzeżenia będą mile widziane :-)

Mam nadzieję że nie spotkam się tu z grupą ignorantów którzy będą wybrzydzać, "po co ci to" "wsadź sobie 353" "nie opłaca się" "nie możliwe" ja na na razie chce to przemyśleć obgadać i może spróbować i zrobić coś nowego

picia353
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 11:35   

Awięc moim skromnym zdaniem zanim coś chcesz przeszczepić trzeba poznać budowe tego , z tego co widze niemasz pojęcia o budowie zasadzie działania i podejzewam tez o wyglądzie tego silnika.
Najprawdopodobniej na forum CT sie zawiele niedowiesz :/
Sprowadze cie na ziemie podając ceny ...
Silnik w dobrym stanie od 5000 w góre (poniewaz komplet samych uszczelniaczy kosztuje od 3000 a jak wszyscy wiedzą ten silnik wymaga zmiany uszczelniaczy po ok 60000-100000 km
Skrzynia ok 1000-2000 zł jak znajdziesz
i masa innych pierdół które kosztują ....
Taniej by było kupić całe auto z silnikiem i dokonać przekładki.........:)
Nakoniec powiem nie opłaca sie poco ci to wsadz sobie 353
I jeszcze dochodzi właściwa obsługa silnika (naprawy)

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 11:46   

ma byc cos nowego??? napęd parowy na węgiel + węglarka z tylu od trabanta :)

Picia po co skrzynia? Ma byc cos nowego to zblokować z trabantową od 2T. Tego jeszcze nikt nie ma. Takiej kryzy jeszcze nikt nie robił. Samo nowe.

Na poważnie to szkoda czasu i kasy. Laduj kazdy silnik byle nie wynalazek. Takie jest moje zdanie. Inaczej koszty Cie zjedza.

mitek
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 13:55   

No picia dziękuje za podanie cen, zastanawiam się czym się różni skrzynia od wankla od skrzyni innego samochodu. Wiem że musiałby to być raczej układ wzdłużny a nie poprzeczny.

353 nie chce! Mam cały zestaw i aktualnie się go pozbywam na giełdzie. Cieszy mnie wasza troska o moje finanse. Bardzo to miłe z waszej strony!! :-/ Ale poza zbędnym gadaniem nic nie wnosi

Kozak
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 15:16   

Janusz z tego co wiem był prototyp Trabanta z silnikiem Wankla. Mam to na filmie z Zwickau. Moim skromnym zdaniem silnik dwusuwowy trabantowski chłodzony powietrzem to i tak unikatowe rozwiązanie na przestrzeni dziejów motoryzacji doskonałe w swojej prostocie. Natomiast zgadzam się z resztą co do kosztów napraw Wankla.

Kozak
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 15:18   

Może jakiegoś małego diesla do 601? To by było ciekawe rozwiązanie. Wiem że któreś autko miało taki motorek o pojemności 1.0

mitek
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 17:10   

smart miał diesla o pojemności 800 cm3 :-)

picia353
Gość
Wysłany: 2007-07-21, 23:17   

"zastanawiam się czym się różni skrzynia od wankla od skrzyni innego samochodu"

No jak byświedział wankl kręci sie do parunastu tyś obr......... a to oznacza wybuch dla zwykłej skrzyni ...wiez mi wiem coś o tym

qba_601
Gość
Wysłany: 2007-07-24, 16:38   

o ile sie wogóle zakreci :P

niestety picia na racje
silniki sie fajnie kreca maja duzo mocy z malej pojemnosci
ale to chyba wszystkie zalety
jesli chodzi o wady to chociazby ceny czesci serwis ktory powie ci cokolwiek o stnie silnika to prawie cud , eksploatacja , skompletowanie zestawu itp itd.....

zielczi
Gość
Wysłany: 2007-07-24, 16:56   

dlaczego nie chcesz 353?

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-07-25, 09:48   

Fajne silniczki. Dużo mocy z małej pojemności, ale do dziś dzień paliwożerne. Nawet ten najnowocześniejszy z Mazdy RX-8. Konstrukcją wysublimowana, a to, jak wszyscy wspomnieli, ciągnie za sobą niesamowite koszta.
P.S stan silnika to chyba jedynie ASO mazdy:]

picia353
Gość
Wysłany: 2007-07-25, 10:50   

Dziśejsze ASO jest dobre w wymianie oleju hehe Bo wyszkoleni ludzie wyjechali do angli a na serwisach zostali zatrudnieni magazyniezy z tesko i biedronki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi