Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zwrotnice nowego typu
Autor Wiadomość
Tytek
Gość
Wysłany: 2007-06-24, 17:34   

Cześć!! Przymierzam się do wymiany przedniego zawieszenia w 601. Większość części już mam. Zastanawiam się tylko nad paroma sprawami, dotyczącymi zwrotnicy jest nowego typu:
1)czy podwójne łożyska wchodzą w zwrotnice bardzo ciasno?Bo mam obydwie cześci nówki i niewiem czy mam to wbijać na siłe.
2)czy można i jak to zrobić; wyciągnąć wielowpust(ten od półośki), ze starego łożyska i przełożyć ,
3)i czy "wąs" w zwrotnicach nowego typu jest elementem stałym?Czy też mogę go przełożyć? Jeśli tak to czy jest łatwo.
Jeśli ktoś by znał się na tym to proszą o słówko porady!! Z góry Dziękuje!!

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-06-25, 13:07   

Podwójne łożyska wyciskaj i wciskaj na prasie. Wchodzą ciasno, najlepiej podgrzać opalarką zwrotnicę i schłodzić łożysko w zamrażarce przed wciskaniem. ŻADNEGO WBIJANIA!!!

Wąs można wymontować - odkręcasz zabezpieczoną nakrętkę i wybijasz go. Wychodzi bardzo ciężko, łatwo popsuć gwint waląc młotkiem, więc albo prasa, albo podbijanie przez miękką (miedź, drewno) podkładkę.

Nie wiem o co chodzi z tym wieloklinem, opisz jaśniej, to odpowiem.
Pozdrawiam!

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-06-26, 19:28   

Oj!!! Troszkę mnie zmartwiłeś z tym wciskianie na prasie i rozgrzewaniem!!! Ale serdeczne dzięki za odpowiedź!! A ztym wielowpustem to, chodzi mi o tą część która znajduję się w łożysku, a w nią wchodzi koniec półośki. Pewnie źle to nazywam, ale nie wiem jak to opisać. Ona jest w tym starym łóżysku i czy można ją jakoś wyciągnć z tego starego, i założyć do nowych.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2007-06-27, 09:03   

Chodzi o piastę koła?
Wyciągnij ją razem z bębnem. Najlepiej odkręć centralną dużą nakrętkę kluczem 32, załóż koło i za nie ciągnij aż zejdzie bęben razem z piastą. W łożysko piasta wchodzi lekko, przy ściąganiu może być opór, jeżeli jest próg na bębnie.

Tytek
Gość
Wysłany: 2007-06-27, 09:20   

Dzięki!!!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi