Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik vw 1.8 na gazniku ze skrzynia w trabim???
Autor Wiadomość
Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-18, 14:14   

Witam.
Moze ktos jest w stanie wypowiedziec sie czy cos takiego jak w temacie da sie upchnac bez rozpychania komory silnika w trabiku??
Znajomu ma taki silniczek jeszcze w samochodzie (tak ze moglbym sobie go sprawdzic). Nie wiem czy jest sens interesowac sie tematem, bo jak sie okaze ze sie to to poprostu nie zmiesci do traba, to szkoda czasu, moze ktos robil takie przymiarki ?
Konkretnie jest to silnik gaznikowy, i poki co siedzi w VW Scirocco, zastanawiam sie czy dalo by sie przestrzepic razem ze skrzynia do trabika.

Jesli nie to jeszcze mam drga opcje (ta sama historia, silnik w samochodzie jeszcze jezdzacym) 1.6 na gazniku z golfa I ze skrzynia 5tka...

Wiem ze temat byl walkowany wiele razy, ze ostatnio widac bylo watek o najmocniejszym silniku w trabie itp itd, ale mi bardziej chodzi o konkretnie te silniczki a nie o samo zalozenie.

Z gory dziekuje osoby z doswiadczeniem za porade, wskazowki.
Pozdrawiam

picia353
Gość
Wysłany: 2007-03-18, 18:20   

Przeciez 1.8 i 1.6 niczym sie od siebie nie roznią!!!!!!!!!!!
Trabantowskie 1.1 a vw 1.8 wielkościowo tez prawie sie nie roznią , inne sa tylko mocowania vw jest nachylony do tyłu i ma kolektor wydechowy przy ścianie grodziowej, oczywiście półosie tez niepasują ....
powodzenia w przeróbce :)

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-18, 21:11   

narazie to czysty plan, poki co jutro zaciagam trabika do zlozenia, jak sie uda wszystko, czyli lepienie, malowanie, no i jak sie uda zawieszenie, zostanie przerejestrowanie, oplacenie, i bedzie trzeba potestowac ta konkretna bude, czy jest sens tam pchac to 1.6 czy 1.8, bo jak sie okaze ze buda sobie nie radzi z tym 1.3 to sobie odpuszcze raczej wkladanie czegos wiekszego, nie interesuje mnie konstruowanie trumny na kolach :D :D :D
Pytam o te silniki, bo poki co mam taka oferte poprostu, nie widzialem ich na oczy, chociaz moze jutro jak brat bedzie jakos dostepny, to sie tego jego golfiacza podstawic co z niego silnik ewentualnie bym mial 1.6 i sie popacza tak mniej wiecej jak to wyglada....
Dzieki za info, ewentualnie gdyby ktos cos jeszcze byl w stanie konkretnie to bede wdzieczny...
Gdyby znalazla sie tez osoba ktora przebywa w okolicach krakowa/tarnowa i miala cos takiego przestrzepione lub tez jakies konkretne doswiadczenie w tych sprawach, bylbym bardzo wdzieczny za kontakt...
Pozdrawiam.

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-19, 21:33   

picia: a znasz moze kogos kto fizycznie to robil?
Jesli dojdzie do przerobki to bedzie mi to robil znajomy, chcialbym z kims doswiadczonym skonsultowac ewentualnie, jak znajomy wyciagnie moje 1.3, przymierzy to 1.6 ewentualnie 1.8 (sie cos nie moge zdecydowac) i stwierdzi ze nie da rady ... :(

Jamaja
Gość
Wysłany: 2007-03-20, 01:11   

yhym, najstarsi górale mówią, że się da to włozyć, a jak? to wystarczy użyć tej lupki na forum :)
podobno też ludzie na najdalszych wioskach mówią, że widzieli w trabie 2.0
... tam gdzie gazoline leją ;)

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-20, 01:39   

no dzieki za porade, choc ta "lupka na forum" to tak srednio dziala... ale coz... no chyba ze lupki z forum uzyjesz jak lyzki do butow, tu podwazysz, tam popchniesz i juz ... siedzi jak sie pacza...
Dzis rozmawialem z goralem, z zakopcanego samego, bo niby nie tak daleko mam, ze moze kogos zna co by w jakis rozsadnych pieniadzach wrzucil skrzynie z islnikiem niestandardowym, to mi powiedzial ze nawet najstarsi gorale maja to w d.... bo wola 10 silnikow przerzucic w tym samym czasie, niz z jednym plastikiem sie bawic .. ;/

A na to wszysto naszly mnie jakies watpliwosci, czy gosc co mi bude spawal a w szegolnosci jaskolke (nie wygladala za dobrze) zrobil to na tyle dobrze, zeby ta moja konkretna buda, (jak jej wrzuce amorki gazowe, skroce sprezyny, doloze do tego jeszcze 1.8 silniczek) nie chciala sie najnormalniej w swiecie rozleciec w drobny mak, tak o... :/

Bo co z tego ze bedzie fajnie zapie.... jak po miesiacu z samochodu nic nie zostanie.... :/

Jakies sugestie ??

picia353
Gość
Wysłany: 2007-03-20, 10:16   

Jak Twój znajomy to wyjmie i stwierdzi ze sie nie da, to zmień lepiej mechanika heheh
A to ze w krainie gazoliny wszyscy jezdzą trabami gti to inna historia....tacy ludzie poprostu :P...świry

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2007-03-21, 00:03   

da sie wszystko

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-21, 16:30   

Zdaje sobie sprawe ze da sie wszystko, naogladalem sie ostatnio na sieci roznego rodzaju przerobek trabanta...
Wszystko jest kwestia ceny, mozna dac do konkretnej firmy, wylozyc kase i miec z glowy zastanawaianie sie nad czymkolwiek...
Mi bardziej chodzi o to czy jest opcja upchnac taki silnik do traba nie zmieniajac ksztaltu komory, nie ingerujac w jego konstrukcje zbytnio...
Tak czy inaczej poki co doszedlem do wniosku, ze zrobie poprostu zawieszenie i cala reszte, i pojezdze troche z tym 1.3 co tam siedzi... i zastanowie sie czy zasadne jest pakowanie wiekszego silnika biorac pod uwage ze nie bede wydolny na tyle finansowo aby dokonca calkowitej przebudowy typu zaadaptowanie zawieszenia z innego samochodu, ukladu hamulcowego i calej reszty ...
Jesli z tym 1.3 na nowym zawieszeniu beda problemy z trakcja itp itd... to sobie odpuszcze poprostu... bo po co konstruowac cos co najwyzej moze dobrze wystartowac spod swiatel ale tylko kiedy bedzie nowy asfalt na skrzyzowaniu i w miare szeroko...
Pozdrawiam

bartekp
Gość
Wysłany: 2007-03-21, 17:50   

Ja wlasnie szukam silnika bo mam plany zalozenie takiego wlasnie 1.6 vw na gazniku

czubek
Gość
Wysłany: 2007-03-21, 20:14   

chcesz założyć 1.6 ze skrzynią z trabanta czy z golfa????.
ciekawi mnie czy podejdzie skrzynia z traba czy musi być z golfa i czy skrzynia z traba wytrzyma.
sam zastanawiam sie nad zmianą na 1.6 z golfa.

bartekp
Gość
Wysłany: 2007-03-21, 20:54   

ja bede wkladal silnik ze skrzynia 5 z golfa caly komplet

bartekp
Gość
Wysłany: 2007-03-22, 15:06   

To moze ktos kto zmienial silnik sie wypowie i da rade innym, jak z wlozeniem silnika 1.6 czy sie zmiesci i co trzeba przerabiac

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-03-22, 16:53   

wlasnie liczylem na to samo (ze ktos powie, wsadzilem taki silnik, zmiescil sie bez problemu, albo wsadzilem taki silnik, nie miesci sie bez przeraabiania tego i tamtego...), choc ktos z forum mowil ze 1.3 z golfa ledwo sie miesci (w formie ze bez kombinowania z przerabianiem komory kompletnie nic wiecej sie nie zmiesci), no i to byla mowa o samym silniku, bez skrzyni.
Co do wsadzania silnika 1.6 i zostawiania skrzyni trabantowskiej... dla mnie to bez sensu... nadal w okolicach 100 na godzine silnik sie bedzie krecil 4tys obrotow (a predkosc taka uwazam za podrozna, obroty w okolicach 4 tys nie bardzo juz mi pasuja do podroznych parametrow)

bartekp
Gość
Wysłany: 2007-03-23, 15:39   

No wlasnie wiec prosimy o rade kogos kto to zrobil, silnik + skrzynia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi