Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima
Autor Wiadomość
Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 09:55   

Bry...
Czy ktos pokusil sie kiedys na zamontowanie klimy w Trabie?
Jezeli tak, to chetnie sie dowiem jak to wykonac.

pozdr

murzynu
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 11:15   

w 1.1 to jeszcze jakos widze, ale w 601 to chyba nie mozliwe, choc dla chcacego nic trudnego:)
do 1.1 trzeba pewnie znalezc dawce klimy- vw polo, oj ciezki temat:)

Jendrej
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 12:32   

wyjmij dach ;)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 12:39   

klima wielokrotnie przekroczy wartość auta ;-)
a w 601 może braknąć silnikowi mocy na napędzenie kompresora hehehe

arek_353
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 15:34   

klime w 1,1 ma Zbyszek Ołdak , więc do zrobienia

"klima wielokrotnie przekroczy wartość auta ;-) "
jakby każdy na to patrzył to by nic w trabie nie zmienił..

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 17:13   

Ja popieram Arka 353 co zrobisz w treabancie jest twoje i jest to bezcenne....

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 17:15   

Ej Wartborgini nie bądź taki cyniczny... Na tej zasadzie głupie radio z głośnikami przewyższa wartość auta... Nie mówiąc o lakierowaniu na przykład. W 601 rzeczywiście problem z mocą... Ale w 1.1 czy w 1.3 - gdybym miał takowy silnik napewno ładowałbym do Traba klimę. W końcu to niezły bajer... Trampek z klimą :)
Trzeba poznać zasade działania klimatyzacji samochodowej, skombinować jakąś do silnika o podobnych parametrach i dłubać, dłubać, dłubać...

picia353
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 19:29   

W 601 raczej niemozliwe silnik by sie zaraz przegzał
w 1,1 troszke by brakowało mocy ale jakoś by to wydoliło,azasada działania klimy jest prosta jak budowa lodówki :)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2007-05-30, 09:53   

klime w 1,1 ma Zbyszek Ołdak , więc do zrobienia

Zbyszek w limuzynie ma 1,3 i podejrzewam ze do 1,1 to rozwiązanie nie ma sensu, z uwagi na bardzo wyczuwalny spadek osiągów auta przy załączaniu się klimy.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-05-31, 12:47   

ja tak dla żartu z ta wartością ;)

no ale koszt tak naprawdę duzy by nie był bo pewno gdyby to samemu założyć to robota gratis, elementy składowe może by już za 500 zł kupił.
nabicie kosztuje 200 zł. Największy problem byłby pewno ze szczelnością, na początku, trzaby to jakimś sposobem posprawdzać, coby niepotrzebnie nie nabijać. Przy nabijaniu maszyna robi próżnię i jest test szczelności przy próżni trwający 30 minut, ale za darmo tego też nie będą robić na stacji diagnostycznej, bo jak się okaże że klima jest "dziurawa" to owszem - nie nabiją, ale zapłacic coś trzabedzie...

przede wszystkim trzaby szukać klimy od małego auta, ze względu na rozmiary tego ustrojstwa...
rozmiar chłodnicy klimy, rozmiar chłodnicy "w nagrzewnicy", wielkość kompresora. No i najlepiej oczywiście żeby całość była z tego samego modelu :)
Poza tym jest tam też trochę elektroniki. Może w tych najprostszych klimach nie ma, tego nie wiem, ale nawet w tych bez klimatronic-u jest elektronika która nie dopuszcza od zaszronienia elementu w "nagrzewnicy" i w miarę urzymuje temperaturę na jednym poziomie.

picia353
Gość
Wysłany: 2007-05-31, 20:37   

nie zorientowany jesteś:)
500 zł to sama spręzareczka kosztuje , nabicie to koszt 100.
A co do tej Elektroniki w najprostrzych systemach .. to sąto poprostu bimetalowe czujniki temp które rozłaczją obwód . I kolejny który niezałączy spręzarki gdy niema czynnika w obiegu aby niezatrzeć spręzarki :)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-31, 22:27   

nie wiem ale skoro matiz mial klime to czemu do 1,1 sie nie da??
chyba mial :)

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-06-01, 08:15   

a moze by tak w troszke inna strone isc :]
takie cos
Zrobic np na dachu jakies takie mostki termiczne (pewnie skonczylo by sie wycinaniem dziurek), na dach radiatory, od wewnatrz tez by w sumie mogly byc, no i juz klima jest... ;) Takie ogniwka dla niezorientowanych uzywane sa w lodowkach samochodowych, pod napieciem "tlocza" cieplo w okreslonym kierunku...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-06-01, 13:18   

ja nabijałem miesiąc temu i 200 zapłaciłem... więc takie są fakty, a co do ceny to zależy ale sa na allegro całe klimy po 500 zł, w jakim stanie to nie wiem. 500 zł za sprężarkę to chyba do jakiegoś lepszego wozu, a nie do np. łopla corsy ;-) ))

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-06-01, 16:01   

to ze Ty zaplaciles 200zl to nie znaczy ze wszedzie jest taka cena... takie sa fakty ze mamy wolny rynek.
Jak jedziesz wspawac tlumik, to jeden wezmie od Ciebie 20zl, a inny 100... to tez fakt (sprawdzony).
A jesli chodzi konkretnie o klime, to procz warsztatow ktore maja wielkie banery oswiadczajace ze wlasnie tu mozna klime nabic, mozna to tez zrobic w co drugim serwisie ktory robi agd, m.in. lodowki np. (przynajmniej u mnie tak jest), no chyba ze ma sie znajomego w firmie produkujacej urzadzenia chlodnicze, wtedy mozna liczyc na cene na poziomie flaszki litrowej....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi