Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pojemnosc oryginalnej smarownicy (towotnicy)
Autor Wiadomość
Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-05-27, 11:04   

Witam. Pytanie jak w tytule. W ksiazce do 601 Napisane jest zeby wcisnac 20 porcji smaru. Problem w tym ze nie wiem jakiej pojemnosci kupic towotnice zeby nie przesadzic ze smarem w jedna czy w druga strone. Przy okazji czym smarowac przekladnie kierownicza i polosie?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-05-27, 11:57   

poejmność towotnicy nie ma pewno nic wspólnego z tym ile smaru daje za jednym "zastrzykiem"... Kup małą, będzie lepszy dostęp do zakamarków...
Poza tym jak dasz za dużo smaru to nie zaszkodzisz, nadmiar albo tam wogóle się nie zmieści albo wyjdzie na wierzch za chwilę i po problemie...

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2007-05-27, 15:57   

dokładnie pojemność nie ma żadnego znaczenia. Nie od dzisiaj wiadomo że ciśniesz dopuki stary smar nie zostanie wyciśniety. Z mojego doświadczenia powiem ci że najważniejsza cześć to dobry wężyk najlepiej taki co ma oznaczenia ciśnieniowe bo no name z practikera czy castoramy nie przezywają jednego smarowania. Co do samego smaru i z tego co ja przeżyłem to mówie od razu że jak pan ze marketu ci powie że smar do łożysk grafitowy czy cóś bedzie sie nadawał to odrazu podziękuj bo nie o ten smar chodzi. Zreszta jak im powiedziałem ze mi wężyki rozwala to mi poradził żeby rozcieńczyć wodą wiec przebił swoją wiedzą wiedze kolegi z działu. Co do dokładnego typu smaru też nie powiem bo dokładnie nie wiem. Najlepiej zapytać o towot bo tak popularnie sie na to mówi. Konkretne oznaczenia albo na giełdzie samochodowej albo w jakimś zwykłym warsztacie gdzie swego czasu pewno mieli sprawną smarownice i kojarzą jaki smar sie tam pakuje i gdzie go kupili :) No chyba że ktoś ma jakąś dokładną firme sprawdzonego smaru to chętnie sam sie dowiem.

P.s. Znając życie będzie go można kupić na allegro za pare tygodni bo systemtatycznie pojawiają sie tam "odpowiedzi" na poszukiwane rzeczy na forum :)))

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-05-27, 20:49   

Smar to moze byc 1S, albo ŁT4S3, koszt ok 10zł za puche. Towot sie nie nadaje, grafitowy tymbardziej (za to do resoru jest ok)

Co do towotnicy to takie z allegro, castoramy, etc za 18zl to szmelc jak wyzej pisal kolega Voo Doo. Za 1 smarowaniem wezyk sie rozpizdzil

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-05-28, 13:39   

dzieki za rady :) teraz juz wiem na czym stoje.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi