|
[1.1]Zawory stukaja przy rozgrzanym sliniku |
| Autor |
Wiadomość |
timonxxx
Gość
|
Wysłany: 2007-04-10, 15:55
|
|
|
Problem polega na tym, ze zawory zaczynaja stukac kiedy silnik sie rozgrzeje. Dodam odrazu, ze olej jest na full (oczywiscie jak jest w polowie i w dolnej granicy to dzieje sie to samo), a kiedy silnik jest zimny zaworow nie slychac. Tak samo kontrolka oleju zapala sie (dopiero gdy silnik sie nagrzeje) przy wolnych obrotach, a kiedy obroty sie zwiekszaja kontrolka gasnie - podejrzewam ze cos z cisnieniem oleju. Przejrzalem cale forum i nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie. Co to jest? Co z tym zrobic?
Z gory dzieki za wszystkie ODP... |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2007-04-10, 20:57
|
|
|
| Prawdopodobnie pompa oleju.Póki jest zimny olej to jest gęstszy i jeszcze jest git ale po nagrzaniu już ciśnienie spada. |
|
|
|
 |
JAKUB FLAKIEWICZ
Gość
|
Wysłany: 2007-04-13, 10:04
|
|
|
| Albo masz zarzadki olej!! |
|
|
|
 |
czubek
Gość
|
Wysłany: 2007-04-17, 10:41
|
|
|
za rzadki olej. też tak miałem ,że przy wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku się zaświecała.
według danych ma być 20w/40 lub 20w/50 |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-04-18, 09:20
|
|
|
| Zobacz czy nie cieknie ci spod pompki paliwa. Jeśli tak, to puściła Ci membrana albo oring i wacha leje się do oleju, co go rozrzedza to raz, a dwa pogarsza właściwości smarne. Wskazana wymiana/regeneracja pompy lub wymiana oringu jeśli to tylko on puszcza. Można z tym żyć, ale na dłuższą metę szkoda silnika. |
|
|
|
 |
timonxxx
Gość
|
Wysłany: 2007-04-30, 10:28
|
|
|
| Dzięki wszystkim za ODP. Długo nie pisałem bo miałem problem z zalogowaniem się na forum. Dzisiaj będę wymieniał pompkę paliwa i olej przy okazji. Co do w/w propozycji to z pompki leci jak z wodospadu, a z oleju czuć benzyną jak z baku :) Zapytam jeszcze czy jak kopcił wcześniej to czy to mogło być przyczyną?? Czy jak wymienie pompę i olej to przestanie?? Chodzi mi dokładnie o to czy tak samo jak benzyna mogła wpływać do oleju i go rozrzedzać czy tak samo mógł olej wpływać do benzyny? |
|
|
|
 |
Rafał Kośka
Gość
|
Wysłany: 2007-04-30, 17:39
|
|
|
| Kopcenie mogło być następstwem zbyt rzadkiego oleju. Mógł po prostu przedostawać sie uszczelniaczami itp. Wszystko powinno wrócić do normy. Jeśli nie wróci to pisz, będziemy myśleć dalej |
|
|
|
 |
timonxxx
Gość
|
Wysłany: 2007-04-30, 22:51
|
|
|
| A więc piszę dalej :) Zmieniłem w/w pompę paliwa i cały olej na lotos city (mineralny) i z nim filtr. Zawory już o wiele mniej stukają ale jednak nadal :( a lampka oleju zapala się już tylko na wolnych obrotach. Postęp jest, ale stukają nadal :( Więc wg mnie na podstawie w/w propozycji może to być jednak pompa oleju i tutaj mam pytanie w takim razie - czy dostanę się do niej przez miskę olejową? czy coś jeszcze będę musiał wykręcać? co dokładnie przy tej pompie sprawdzać? co wymienić? |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2007-05-01, 13:11
|
|
|
| Zapchane kanaliki w regulatorach. |
|
|
|
 |
timonxxx
Gość
|
Wysłany: 2007-05-01, 14:59
|
|
|
| No kanalików w regulatorach to tak szybko nie sprawdzę :( Ale jednocześnie gdy by były zapchane to wg mnie nie było by niskie ciśnienie oleju. |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2007-05-11, 12:24
|
|
|
| mozliwe ze cos z pompa oleju. za slabe cisnienie daje na wolnych |