|
Stare uszczelki szyb-jak konserwować? |
| Autor |
Wiadomość |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2006-07-21, 00:17
|
|
|
| wiecie może czym zakonserwować uszczelki tak, by odzyskały dawny polot i zabezpieczone zostały na długie długie lata przed pękaniem i przebarwieniami oraz wykruszaniem? Mam na myśli uszczelki z początków produkcji trabancików, te lekko szare, wpadające w brąz. I drugie pytanko - zakupiłem rok temu w zwickau sporo uszczelek nowych, też tych "klinowych"- jak to zakonserwować na może i wieloletni czas "magazynowania"? Wiem że nie będę ich teraz potrzebował, a kiedyś będzie radocha że jeszcze są jak juz te oryginalne całkiem się skruszą. Może czymś nasączyć? wie ktosik? |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2006-07-21, 00:29
|
|
|
Witam!!
do uszczelek najlepiej stosować silikon do uszczelek w sprayu lub tak jak robiło się kiedyś nacierac gliceryną :)
pozDDRo! |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2006-07-21, 06:33
|
|
|
| Ja swoje trzymam w talku w worku. Nie wiem czy jest coś lepszego. Może wspomniany przez Dawida silikon |
|
|
|
 |
Jendrej
Gość
|
Wysłany: 2007-04-17, 14:40
|
|
|
odswierze...
czym najlepiej przeczyscic te stare uszczelki by nie porobily sie jakies dupne...
by klin nie zzolk czy cos podobnego
no i czy przez prawie rok ktos cos wymyslil by konserwowac je ladnie na dlugie lata jak sa na autku |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2007-04-17, 22:50
|
|
|
| na uszczelki naszych dziadków najlepiej w sumie wypada dać wazelinę techniczną (sklepy moto) albo kosmetyczną (apteki). jest też smar silikonowy w areozolu,ale to dużo mniejsza protekcja. wazelina może upaprać gdy się jej dotknie,ale tylko jeśli damy jej nadmiar lub nałożymy ją nieumiejętnie. zresztą żadko się przytulamy do uszczelek szyb więc problemu nie ma. stare gumy, te brązowo-szare z lat 60/70 odzyskują swój połysk i wyglądają super. znikają też wszystkie nieregularne przebarwienia spowodowane trwałym kontaktem z wodą zwłaszcza w miejscach gdzie ciekło. no i stają się elastyczne,dzięki czemu nie pękają i się nie kruszą. na klin jest zupełnie inna rada- wyciągnąć, umyć CIFem i tak co 15 lat. pozdro. |
|
|
|
 |
Jendrej
Gość
|
Wysłany: 2007-04-22, 15:30
|
|
|
hihi