Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana hamulca w 601...
Autor Wiadomość
śruba
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 18:47   

Witam, chcę wymienić przednie hamulce, szczęki ale mam problem już na samym początku... Mianowicie po zdjęciu koła i odkręceniu śrubki na bębnie nie moge go zdjąć... Nie wiem jak mam "dostać" się do szczęk i je wymienić jak nawet nie moge zdjąć bębna. Proszę o poradę bardziej doświadczonych :) Żeby była jasność, narazie proszę o pomoc w zdjęciu bębna, jutro pewnie dojdą kolejne problemy, ale bądźmy optymistami.

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 19:06   

Odkręć tą dużą nakrętkę na półosi. Ciągnij za bęben obracając nim. Można lekko opukać w koło bęben młotkiem, ale z wyczuciem, żeby coś nie pękło.

bipi78
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 19:15   

masz prawdopodobnie prog na bębnach i szczęki ci trzymają bęben przy zdejmowaniu , lekko opukaj bęben powinno pomóc

maczek
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 19:31   

Czyli tą dużą nakrętke też musze odkręcić??

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 19:37   

samego bębna nie ściągaj. Tak jak piszą chłopaki. Tyle że jeśli masz piasty starego typu to może być potrzebny
ściągacz. Poznasz po grubym rowku pod centralną nakrętką. Jeśli nie masz to zadanie ułatwione. Odkręcasz i ściągasz najlepiej z całym kołem. łatwiej to wszystko wyszarpać.

śruba
Gość
Wysłany: 2007-04-18, 23:13   

No i jak już mówiłem, kolejne pytanie :)
Jak wymienić płyn hamulcowy? Wiem że jak już będe wymieniał to trzeba wypłykać itd. ale gdzie w zasadzie wlewa się ten płyn? :)

kondiop
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 06:28   

pod maską w komorze silnikowej jest pompa hamulcowa a do nie j jest przymocowany zbiorniczek :) i tam wlewasz płyn :)

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 07:11   

Dopiero przylukałem. Ja znam tego trabanta :-) . Robiłem mu remont zawieszenia w zeszłym roku. Od razu Ci powiem że masz do roboty łożyska tylnich kół i hamulce. Przednie chample chyba tez ale nie pamiętam. Zapłon i zawieszenie zrobione jest na cacy więc tylko smaruj regularnie zwrotnice.
Możesz tez zajrzeć w rozrusznik bo nie zawsze odbija bendix i łupie strasznie.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 07:35   

Śruba... ale skoro ty nie wiesz gdzie się wlewa płyn hamulcowy, to raczej proponuję, żeby Ci te hamulce ktoś zaufany zrobił... W Warszawie jest cała masa super fajnych trabiludków - załap z kimś kontakt i niech ci pomogą... Bo hamulce to nie pole do eksperymentów, a jeśli będziesz robił to pierwszy raz, a z tego co mówisz wynika, że jesteś lekko "zielony" to lepiej zleć to komuś i się przyglądaj :)
Szkoda, żebyś coś spaprał w hamulcach, bo to pachnie groźnie...
Taka moja rada :)

śruba
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 08:35   

magik no widzisz jaki zbieg okoliczności :) rozrusznik już zrobiłem i działa elegancko. Łożyska zrobie jak będe miał trochę czasu i najpierw spróbuje coś poczytać na ten temat. A co do robienia przeze mnie hamulców to zgadzam się ze zielony jestem, ale z tego co widze to nie jest jakaś bardzo skomplikowana sprawa, której nie da się zrobić. Jednak gdy się myle to pewnie dam komuś kto mi to zrobi.

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 12:01   

hamulce to nie tak prosta sprawa. Bo trzeba je umiejętnie złożyć. Jak ktoś nie miał w życiu doczynienia z hamulcami w trabie to broń boże niech nie rusza. Ja już widziałem takie rzeczy że już nikomu nie wierzę. A że sam potrafię to nikomu nie oddaję. Najważniejsze to prawidłowo założyć sprężyny ściągające i samoregulacje. Przy sprężynach są aż 4 możliwości błędnego złożenia więc łatwo się pomylić. Jeśli jestś z warszawy lub z okolic to mogę Ci je naprawić. Co do płynu to chyba nie był zmieniany ale na pewno dolewałem świeży. Nie pamietam też co z hamulcami z przodu czy coś tam naprawiałem. Tył na pewno jest cały do roboty łącznie z zawieszeniam tzn trzeba gumy na wachaczach zmienić. Jeśli chcesz tanio i porządnie zrobić to dzwoń do mnie. Sporo nie biorę więc opłaca się do mnie przyjechać nawet jeśli masz
kawałek do wawy. Z własnymi częściami zmieścisz się u mnie w 200 zł. 607960624. Oczywiście z racji czasu w grę wchodzą tylko weekendy

śruba
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 13:22   

Nie wiem jak to zrobiłem :) ale Hamulce zrobiłem i działają :) mam nadzieje że docieranie ich nie będzie trwało zbyt długo, chociaż pare razy schodziłem z 60km/h do 0 :D aż sie nieżle bębny nagrzały hehe
Thx za wszystkie wskazówki

A magik co do Twojej propozycji to rozważe, a jeśli bym sie zdecydował kiedyś to do której dzielnicy musiałbym zawitać?

magik
Gość
Wysłany: 2007-04-19, 17:08   

ursynów

Ptak
Gość
Wysłany: 2008-08-21, 16:28   

podpinam się żeby nie tworzyć nowego tematu.
Znalazłem do kupienia nowe bębny do 601. Czy można zamiennie stosowac przód/tył? u mnie stare bębny przednie mają wycięcia takie przy powierzchni ciernej. Czy w ten sposób były wyważane (z tyłu są pełne) czy też to wentylacja i nie mozna zamieniać?

donkey
Gość
Wysłany: 2008-08-21, 17:17   

lepiej żeby te z przodu miały wentylację

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi