|
Rozrusznik robi tylko klik... |
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz Sokołow
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 09:27
|
|
|
Odpalilem rano bryke, dojechalem do roboty, w robocie mialem podjechac sluzbowo i sie zaczelo.
Wsiadlem, przekrecilem kluczyk, rozrusznik raz zakrecil w powietrzu, a potem juz tylko jest takie klik, klik, i dupa.
Co sprawdzic?
Jak wyjac rozrusznik z bryki?
Pozdr |
|
|
|
 |
Bartosz Sokołow
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 10:25
|
|
|
No i jeszcze jedno:
Od jakich samochodow rozrosznik pasuje do trampka?
pozdr |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 11:02
|
|
|
| sprawdz dobrze mase przy akumulatorze, sprobuj tez go odpalic na krotko kablami. Ja tak mialem jak mialem akumulator rozladowany i wogole do wyrzucenia. |
|
|
|
 |
Bartosz Sokołow
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 12:06
|
|
|
| Na 100% to nie akumulator. |
|
|
|
 |
Piotrek "Cameleo
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 12:11
|
|
|
| szczotki, może elektromagnes. Mialem to samo, wymienilem szczotki i pomogło. Zajrzyj w alternator |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 12:13
|
|
|
| doraznie postukaj młotkiem w rozrusznik moze sie zawiesil a jak nie to musisz do tytargac i wymienic szczotki albo caly automat. A jak go wytargac z auta to nie jest trudne bo masz dwie potezne sruby tylko z dostepem jest klopot bo w 1.1 wymyslili rozrusznik w takim miejscu ze najlepiej wjechac na kanal zeby go wyjac. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 12:13
|
|
|
| Czasem wystarczy stuknąć "z wyczuciem" młotkiem, najlepiej gumowym, w obudowę rozrusznika. Czasem coś się zacina i taki zabieg pomaga. Mi w zimie też tak się zrobiło, i pomogło polanie wrzątkiem :] |
|
|
|
 |
Bartosz Sokołow
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 12:59
|
|
|
Prawie sukces...
Odpalenie z pucha i pokrecenie rozrusznikiem w trakcie jazdy dalo tyle, ze czasem zaskakuje.
Generalnie na 10 klikniec jedno zaskakuje tak, ze kreci rozrusznikiem.
Wymontuje, wyczyszcze, zobacze, wymienie co trza i zloze do kupy.
Pozdr |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 13:40
|
|
|
| No czasem nawet wystardzy przetrzec lekko szczotki papierem sciernym. |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 17:44
|
|
|
Witam miałem ten sam problem jakiś czas temu tak samo się głowiłem co jest nie tak.Po przekręceniu stacyjki było słychać tylko kliknięcie automatu i nic więcej.Masz zardzewiałą obudowę z tyłu rozrusznika tam gdzie jest dekielek aluminiowy odkręć go i przeczyść rant obudowy rozrusznika powinno zadziałać.Ewentualnie zawsze możesz rozebrać rozrusznik i zobaczyć czy szczotki są w jednym kawałku ale na 99% to jest to o czym piszę.
------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
------------------------------------------------------ |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2007-03-27, 20:08
|
|
|
heh dziś jakiś sezon na rozruszniki mi sie dziś skończył w 601 na szczęście miałem jakiś zapas 40 minut spokojnej pracy i rozrusznik wymieniony |
|
|
|
 |
Marcin "bydle&am
Gość
|
Wysłany: 2007-03-28, 10:30
|
|
|
Ja mialem podobny problem w 601. Wymienilem nawet akumulator ale nie pomoglo, rozusznik byl w stanie b.dobrym - wszystko sprawne. Okazalo sie, ze ze wzgledu na wiek przewodu (tego bezposrednio z akumulatora) czyli m.in. zabrudzenie i "zasniedzenia" nie byl wstanie przekazac odpowiednio duzego pradu (za duzy opor). Przejechalem pilnikiem tak, ze sie swiecilo i trabi ozyl!
Dlatego wlasnie bardzo wazna jest czystosc polaczen, szczegolnie tutaj, bo rozrusznik potrzebuje duzego pradu. |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2007-03-28, 17:06
|
|
|
W moim przypadku to była wina rozrusznika który nie miał masy na obudowie kable miałem wymienione na miedziane i było to samo.Sprawdzaj wszystko a dojdziesz co jest nie tak.Ile ja razy wyjmowałem swój rozrusznik z Traba po wyjęciu działał gdy podłączałem go do akumulatora a po przykręceniu do silnika nie działał mało mnie kurw..ca nie wzięła.Doszedłem dopiero za entym razem że obudowa rozrusznika przyrdzewiała na rantach i przez taki pierdół masy nie ma po przeczyszczeniu wszystko zadziałało i działo do dziś.
------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
------------------------------------------------------ |
|
|
|
 |
Bartosz Sokołow
Gość
|
Wysłany: 2007-03-29, 11:11
|
|
|
AAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!
Dlaczego nikt mi nie powiedzial, ze automat rozrusznika jest nierozbieralny?!?!?!?
Wurwalem kable z uzwojenia...
i musze nowy automat kupic...
pozdr |
|
|
|
 |
pelu-p
Gość
|
Wysłany: 2007-03-29, 12:49
|