|
Licznik oszukuje... |
| Autor |
Wiadomość |
sandacz
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 12:36
|
|
|
| Witam, tak sobie czytalem posty na forum i piszecie ze Trabant 1.1 powinien zasuwac 150 a 120 to z palcem w nosie no wiec sie zastanawialem co jest ze moj sie rozpedza tylko do 110 na zwyklej drodze bez dluzszej prostej (i 130 max na autostradzie). Zrobilem test, kumpel jechal za mna i okazalo sie ze jak mam 110 na liczniku to naprawde jade 130 :) Troche mnie to pociesyzlo:) Tylko sie zastanawiam dlaczego licznik klamie????????? (Zaznaczam ze mam oryginalny rozmiar opon 13" 145/80). |
|
|
|
 |
golab
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 13:35
|
|
|
| slucha moze byc tak ze licznik u twojego kumpla klamie, poniewaz liczniki w samochodach z natury zawyzaja predkosc.Najlepije sprawdz na GPSie ja na GPSie mialem 156 ale mam 1.3 ale w zasadzioe v-max powinna byc podobna do 1.1 bo skrzynia ta sama tylko szybciej osiagam v-max |
|
|
|
 |
Zombi
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 13:50
|
|
|
Możliwe że ktoś kiedyś rozbierał licznik i źle założył wskazówkę u Ciebie lub u kolegi i stąd problem,
pozdro |
|
|
|
 |
sandacz
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 14:23
|
|
|
| Kumpel jechal prawie nowym Volvo wiec raczej u niego wszystko wporzadku. Hm... Sam nie wiem. Moze linka sie nie kreci swobodnie bo zardzewiala. Auto stalo rok niejezdzone zanim je kupilem. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 14:32
|
|
|
W naszym kraju to nawet liczniki oszukują he he :>
Sprawdz czy byl rozbierany licznik. Jak tak to pewnie zle k
toś napial sprezyne i w tym problem |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 21:11
|
|
|
W wiekszosci samochodow liczniki nieprecyzyjnie pokazuja predkosc i to przy zalozeniu ze auto jest wyposazone w fabryczne ogumienie.
Zdziwilo mnie to ze licznik w Trabancie zaniza wskazanie, to sie raczej nie zdarza ;) |
|
|
|
 |
sandacz
Gość
|
Wysłany: 2007-02-21, 22:23
|
|
|
| Może poprosze Panoof Policjantoof zeby mnie zlapali na radar i bede wiedzial ile jechalem... ;) |
|
|
|
 |
ali
Gość
|
Wysłany: 2007-02-22, 04:43
|
|
|
U mnie na liczniku przy 135 km/h GPS wskazał 131
tylko zastanawia mnie fakt pomiaru prędkości przy używaniu GPS bo niby wskazuje pomiar wysokości nad poziomem morza tylko nie mogłem znaleźć informacji czy bierze ją pod uwagę przy pomiarze dystansu a za czym idzie prędkości (droga do czasu)
w przypadku obliczania dystansu nie uwzględniając wysokości błąd pojawił by się na wzniesieniach czy zjazdach z pagórków gdzie dystans byłby dłuższy od branego dla przelicznika prędkości przy pomiarze prędkości po linii prostej |
|
|
|
 |
|
|