|
Remont silnika 600 |
| Autor |
Wiadomość |
Dorota Burnicka
Gość
|
Wysłany: 2007-02-12, 21:29
|
|
|
Witam,
Niedługo zaczynam remont mojego silnika 600 cm. Zwracam się z pytaniem do prawdziwych fachowców ze starzem w remontach. Na co awrócić uwagę podzczas remontu. Mam praktycznie wszystko nowe.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2007-02-13, 01:09
|
|
|
Witam.
Jak masz wszystko nowe to zakładaj i zapomnij co to remont silnika na najbliższe lata.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Dorota
Gość
|
Wysłany: 2007-02-13, 11:09
|
|
|
Dzięki za dobrą radę , ale....
Są pewne zasady. Na przykład stwidła nie są identyczne w swoim kształcie. Przyjmując otwory do kołków jako punkt odniesienia, to jedna strona stawidła jest bardziej "ścięta" niż druga. Którą stroną założyć do kierunku obrotu silnika?
Po drugie mam mały luz poosiowy wału razem z łożyskiem środkowym. Wiem, że są jakieś przekładki do środlowego łożyska, ale czy ma on być zupełnie bez ruchu czy zostawić mu minimalny posuw ? ITP.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2007-02-14, 01:04
|
|
|
Witam.
Oba stawidła zakłada się ścięciem w kierunku obrotów wału.
Jest kilka typów wałów nieznacznie różniących się od siebie, zależy jaki masz karter i jaki wał. Luz osiowy jest kasowny przez pierścienie dociskowe od strony koła zamachowego. W komplecie powinny być 3szt takich blaszek, dwie dociskają zewnętrzny pierścień łożyska, a jedna mniejsza wewnętrzny.
Te większe blaszki powinny być złożone tak żeby obudowa uszczelniacza wału dociskała łożysko.
Bardziej obrazowo: powinny być złożone tak jak dwa płaskie tależe złączone spodami. Ta pofalowana blaszka dociskana jest kołem zamachowym.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Dorota
Gość
|
Wysłany: 2007-02-14, 18:18
|
|
|
Dzięki JaJer. No właśnie o takie konkrety mi chodzi. Jeżeli jeszcze coś Ci się przypomni, na co trzeba zwrócić uwagę składając silnik to proszę napisz.
Co do wału , to jest nowego typu. Tak twierdzą inni, ponieważ na końcach ma kołki a nie kliny. Karter natomiast jest starszy. Chyba z 1980 roku. Czy to ma jakieś znaczenie ?
Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|