Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Siedzenia trabant
Autor Wiadomość
marcin k
Gość
Wysłany: 2007-02-10, 15:12   

Witam koleżanki-koledzy chcialbym Wam zaprezentowac, siedzenia Trabantowe po gruntownej renowacji(Tapicerskiej)>>co sadzicie o nich ,czy podobaja sie??

Zarazem polecam pewien zakład tapicerski(okolice poznania) solidny, a zarazem nieprzyzwoicie TANI.
A ciekawy jestem , czy ktos z Was robił podobny zabieg i ile to kosztowało. pozdrawiam i czekam na odzew ( oczywiscie ze napisze ile ja dałem za swoje tylko niechce nic sugerowac:))

foto

foto

foto

gajos
Gość
Wysłany: 2007-02-10, 17:15   

Ladnie tylko ze ja jak bym przerabial Trabantowe fotele to bym je jakos wyprofilowal co by sie dupa nie slizgala..

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-02-10, 17:18   

Z tapicerami jest tak (wypraktykowałem to na swoim wnętrzu) - tapicer w mieście jest dwa razy droższy od tych spoza miasta. W Krakowie za wnętrze chcieli w skórze 4000 a pod Wadowicami (zagłebie skórzano-meblarskie koło Krakowa) facet zaczął od 2500 a i od tego stargowałem bez problemów kilka ładnych stówek :)
Oczywiście nie każdy tapicer jest ok, ale też mogę polecić z czystym sumieniem faceta, mimo że go wcześniej nie znałem i trafiłem bez polecenia zupełnie przypadkiem!
Za tapicerką jest tak, że żeby zobaczyć czy robota jest ok trzeba się przyjrzeć z bliska!! Czy szew ładny równy, czy materiał ok itd itd. Na fotce ładny kolor nadwozia tez fajnie może wyglądać a z bliska okazuje się że zacieki, parchy itd...
Dlatego nie wypowiem się o jakości wykonania - jedno jest pewne brawo że zająłeś się profesjonalnie robieniem środka bo środki w większości trabów to dramat i mało kto przywiązuje wagę, żeby wyglądało i miało ręce i nogi. Ale osobiście jakbym decydował się na tapicera pomyślał bym chyba o bardziej "przyjemnnej" kolorystyce - te kolory są praktyczne, ale strasznie bure i smutne - a w tle miły kolor nadwozia, aż się prosi żeby coś zaszaleć :)
Pozdrawiam i życzę szybkiego finiszu i zadowolenia z efektów końcowych!!!!

Jendrej
Gość
Wysłany: 2007-02-10, 18:11   

a moj ojciec to emerytowany tapicer :}
pozatym dziwie sie ze duzo osob nie robi w skore.... metr skory dzies pod krakowem w jakiejs hurtowni to bylo 45zl za metr
a tutaj mam za 120zł :(((

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2007-02-10, 20:22   

ładne choć kolor nijaki...

zielczi
Gość
Wysłany: 2007-02-10, 21:55   

wykonanie lux ale sam dobor maeterialu nie podoba mi sie jak wyzej

Marcin K
Gość
Wysłany: 2007-02-11, 08:41   

kolor to kwestja gustu>> a milem zrobic jakies zywe kolory ?/ może i ładnie by było ,tylko że ja składam trabanta aby był jak najbardziej zbliżony do oryginału a takie podobne właśnie tam były

foto

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-11, 15:23   

jak u Babci ;-)

nie no ładnie ładnie.
fajny kolor trampka, apropos mam 5 litrów takiej farby na zbyciu. Autorenolak dobierany dokładnie pod ten kolor (mieszany).

Alan
Gość
Wysłany: 2007-02-11, 16:27   

Co do luzów dźwigni, dopdam od siebie co je powoduje i jak zlikwidować.

LUZ POZIOMY DŹWIGNI to wyrąbana aluminiowa tulejka, Oś dźwignie "lata" jak głupia we wszystkich kierunkach. Są dwa wyjścia: kupić całośc nową lub wyjąć oś, rozwiercić otwór na większą średnice i wstawić odpowiednio wytoczone tulejki na wymiar ośki.

LUZ DŹWIGNI W PIONIE ( między 3 a 4) to wyrąbany bolec trzymający górną dźwigni (tę prostą) lub otworek w ośce przez który przechodzi bolec. Wyjście: wywiercić otworek o średnicy bolca w innym miejscu i wcisnąć na nowo bolec.

Jeśli mocowania wodzików są sprawne i nie wytrzaskane, po tym pozbędziecie się luzów raz na zawsze.

darmowy hosting obrazków

miedelnica
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 12:14   

do Marcin K.: powiem tak: jeszcze nie widzialem zeby ktos odtworzyl fotele trabantowe pierwszej serii tak blisko oryginalu. przerobki typu antydupoposlizgowe to raczej juz ingerencja w ich ksztalt itp. te sa bardzo ladne, bylbym wdzieczny gdybys napisal ile Cie taki zestaw kosztowal. i tak na marginesie - te fotele robiles do traba 71 czy 67?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 12:19   

znalazlem niedawno tapicera, ktory za wszystkie tapicerki boczne do p50 (w sumie prosta robota, bo to kombi i nie ma kieszeni uchylanych w drzwiach, tylko sa otwory) zawolal 80pln za robote plus skora mielona 30pln za metr. nie wiem tylko ile zawola za fotele. aha, Marcin - te fotele co pokazales na ost. zdjeciu (takie podarte) to sa z kombika.pzdr!

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 14:45   

Marcin, fotele są świetne. Mam pytanie te fotele czym są wypchane (tj. czym były w oryginale). Ja w swoim trabim mam fotele innego kroju i problem mam nie tylko z tapicerką, ale i z sypiącą się gąbką.

Prorok601
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 18:24   

dawno dawno temu za zrobienie calej tapicerki w moim pierwszym zwaju dalem 500 zł... fotele, tylna kanapa, boczki wszystkie... bez skóry.. i wydaje mi sie ze byla to dość przyzwoita cena jak na ilość pracy, jakość wykonania i materiały

Marcin K
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 20:13   

A wiec tak > siedzenia sa do traba z 71r (ale sedan zaciekawieś mnie tym spostrzezeniem że od kombi>> może wytlumaczysz zaciekawiło mnie to), siedzenia kosztowały mnie 450zl, ale obszywa jeszcze mi wykladzine bagaznika nowa skaja(jak odbiore pokaze),siedzenia sa wiadomo na spreżynach i te szwamki kruszyły sie niesamowicie >i dlatego wymienił na nowe.
>>Wartborgini dzieki za lakier ale moj lakiernik dał mi reszte mojego i na ewentualne wyprawki poprawki starczy mi aż nadto:))

foto

foto

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 21:38   

Umnie w Legnicy z kolegą oddawałem do tapicera siedzenia od Fiata 125p za obszycie przendich siedzen biało czarna skórą (nie skaja) + tylna kanapa biało czarna ale obszyta skaja + boczki na drzwiach (wszystkei 4) + obszycie pułki tej z tyłu zapłaciliśmy 400zł zrobił bardzo fajnie... klasa poprostu... materiał jego (nowy)
jak dlamnie to bardzo tanio zrobil jak zrobie fotki to wam wysle.. pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi