Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kierunkowskazy w 1.1
Autor Wiadomość
Batix
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 22:34   

Witam to mój pierwszy post na tym forum ,mam na imie Bartek mam 17lat mieszkam w Mielcu i posiadam Trabanta 1.1 kombi mam pytanie czy w trabancie powinno byc automatyczne wyłaczanie kierunkowskazów gdy da sie kierownice na wprost(takie jak w wiekszości aut).Musze sie upewnic bo nie che nie potrzebnie rozkrecac całej kierownicy wraz z przełacznikami.I jeszce jedno pytanie czy wskaźnik paliwa powinien tak skakać (po właczeni zapłonu swieci 4 diody,później 3 i tak małeje do rezerwy w baku oczywiscie jest malo paliwa tak ,że przeważnie swieci się rezerwa ale nie raz zdarza sie ze rezerwa zgasnie i nic sie nie swieci a nieraz ze sie zaswiecą 2 diody )czy to normalne zjawisko czy cos nie tak a jesli jest coś zepsute to co
Z góry dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam wszytkich trabaniciarzy

macq
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 22:47   

Witam
Przelacznik nie wraca do pozycji wyjsciowej, także tym sie nie przejmuj, bo tak ma być. Jeśli chodzi o wskaźnik to nie wiem (mam 2t), ale podejrzewam, że masz problem z masa

Turek
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 23:14   

Do kierunkowskazów przywykniesz z czasem... :)
A wskaźnik paliwa to musisz jakoś wyczuć... Jak pali się "rezerwa" - ta pomarańczowa dioda - i zgaśnie to zostało ci jakies 6 litrów jeszcze, przez długi czas nie będzie się świeciła, przy około 2 litrach znów się zapali i zgaśnie dopiero z brakiem paliwa... To tak w przybliżeniu, reszte wyczujesz w miare jeżdżenia :)
Pozdro.

golab
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 23:30   

Mi sie czasem wylaczaja same ,ale mozliwe ze to jest ta jedna z wielu rzeczy w trabncie ktorych sie nie da wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje ;p

analgetyk
Gość
Wysłany: 2007-01-17, 01:29   

witam, ja tez mam 1.1 i u mnie wskaznik tez zawsze startuje z "fulla" ale jak chwile postoj to sie mniej wiecej ustawia do wartosci (nie wiem ile wachy na jakim wskazaniu, bo mam dorabiany bak) ale pozniej w czasie jazdy tez wskaznik potrafi skakac od rezerwy do polowy baku, ale to normalne bo sie plywak buja i paliwo Ci "plywa" w baku wiec wskazania sie zmieniaja na wskazniku, a kierunki mi wracaja automatycznie, no chyba, ze cofne palec;p

pelu-p
Gość
Wysłany: 2007-01-17, 09:21   

a umnie nie gasnaie rezerwa nawet jak braknie paliwa, kazdy trampek jest wyjatkowy inaczej ;)

MarkusMM
Gość
Wysłany: 2007-01-17, 10:04   

Witam.
U mnie lierunki nie wracają - nie wiem czy była wersja traba 1.1 z wracającymi kirunkami, ale ja takiego nie mam (rocznik 1991) .Natomiast co do wskaźnika paliwa to u mnie działa identycznie jak u Ciebie. Przy włączonym zapłonie świecą się wszystkie diody i stopniowo gasną, - zależnie od tego ile masz paliwa. A jak jedziesz no to jak przychamujesz, albo ruszysz mocno (z piskiem), albo nawet na zakrętach to wskazania się zmieniają, no bo i paliwo w zbiorniku chlupocze i rusza wskaźnikiem.
Według mnie u Ciebie jest wszystko OK.

Pozdrawiam :-)

Batix
Gość
Wysłany: 2007-01-17, 13:51   

Dzięki za odpowiedz, bo nigdzie nie mogłem znaleść odpowiedzi (forum,instrukcja i książka),troche jestem rozczarowany tymi kierunkami ale w końcu to Trabant i za to go kocham jeszcze raz WIELKIE DZIEKI .

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-01-20, 20:11   

Ja bym chciał aby mi diody w 501 od ekonomizera tak gasly na 0 a tu dupa zawsze sie polowa swieci prawie hehe ;)

Piotrass
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 01:08   

ja tez bylem zdziwiony rocznik auta 91 a kierkowskaz niezalezny od kierownicy,na poczatku jezdzilem i ciagle ktos trabil albo bali sie mnie omijac a ja ciagle po miescie na wlaczonym kieronkowskazie.ale po 2 3 dniach zakodowalem sobie w glowie ze mam go wylaczac i juz daje rade,Co do wskaznika to ja znowu mialem ze mi pozostal na 2 diodach wracalem z dzialki przekonany i szczesliwy ze mi malo spalil na trasie i skonczylo sie na 10km wycieczce z buta na stacje po paliwo, popsuty czyjnik zafundowal mi ta mila wycieczke po paliwko.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 14:07   

kierunki w 1,1 nie "wracają", ale w wartku 1,3 który ma IDENTYCZNY przełącznik WRACAJĄ !!!!

Jest tam założony taki dodatkowy "dinks" który wyłącza kierunki. Sądzę że jedyną wadą/przeszkodą jest osadzenie kierownicy "na hama" w trabancie. W wartku po zdjęciu kierownicy (odkręcenie jednej śruby), mamy jak na dłoni ten dinks od wyłaczania kierunków. Mechanizm "zaczepiający" jest na kierownicy od spodu. Myślę że było by to stosunkowo łatwe do zrobienia, gdyby nie ta zasrana kierownica osadzona na amen w polo ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi