Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Zwrotnica
Autor Wiadomość
Szulcz
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 19:51   

/a.s. nie ma takiego tematu, a to co jest dot. zwrotnic mi przynajmniej nie pomogło.
ufff. to lecimy:

podniosłem przód na lewarku i z przerażeniem stwierdzam że po jednej stronei są tragiczne.
tzn jak ruszam kołem ręką na boki to całe koło tańczy.
luzy namierzone:
jak patrzymy od przdu samochodu na zawieuszenie to widzimy bemben
idąc w góre jest taka długa sruba pionowa z nakrętką 19 na dole
idzie ona do góry i jest zespolona (?) z czyms co trzyma resor. mniej wiećej chyab tak
no wieć cała ta sruba lata na boki.. co robić? dokręcić porpostu tą ankrętke? pytam bo sie nie chciałą dokręcić.
hm?

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 20:03   

Witam.
No i prawidłowo że się nie dała bo już jest dokręcona.
Czeka Ciebie zakup tulejek zwrotnicy i ich wymiana. Jest to sprawa prosta, a zarazem skomplikowana bo wymaga narzędzi specjalistycznych (rozwiertaki nastawne).
Osobiście radziłbym pogadac z kimś kto już to robił i może Tobie pomóc.
Jak robić to całą zwrotnicę, czyli górę i dół. Dobrze jest przy okazji przeszlifować górny swożeń (to ta śruba o której piszesz), a dolny wymienić (ale nie zawsze).
Jeśli jeszcze mogę radzić to polecam zregenerowanie obu zwrotnic za jednym razem.
Pozdrawiam.

Szulcz
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 20:16   

JaJer jak zwykle pierwszy i konkretny :-)
dzięki!
choć nie są to najlepsze wieści...

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2004-10-24, 12:14   

ale po zrobieni zwrotnic poczujesz różnice w jeździe.Autko pojedzie jak po sznurku...

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-10-24, 12:53   

dzieki uprzejmości Józka B. a raczej jego garażu i narzędzi zrobiłem ten zabieg sam i jak na razie nie narzekam - około 5000 km i luzów nie ma ale bez rozwiertaków to nie ma co sie bawić. Co do szlifowania sworzni jak pisze JaJer może się też okazać, że już nie ma co szlifować. I ten wredny klin od dolnego sworznia nie lubi wychodzić :)

majki601
Gość
Wysłany: 2004-10-25, 21:21   

Witam,
ja mam już tą robotę za sobą!:)na wiosnę zdemontowałem całe zawieszenie przednie i zrobiłem wszystkie pierdołki: wymiana tulej na sworzniach(ale nie na ebonit, bo w wawie długo nie wytrzymuje, tylko na dorabiane z brązu), wymieniłem wszystkie sworznie na nowe(koszt koło 25-35zł/szt w komplecie z nakrętkami, podkładkami, tulejami plastykowymi i osłonkami), wymiana tulej met-gum, oraz odnowiłem i zabezpieczyłem wachacze i zwrotnice! do tego rozebrałem resor-czyszczenie i przesmarowanie! a klin dolnego sworzenia nie wychodził to go rozwierciłem!:)
pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości przy robocie :)

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 16:57   

Witam
Ja mam inny problem. Jak odroznic zalozona w 601 zwrotnice czy jest nowego czy starego typu? Trab jest z '85. Robie kompletnie nowe zawieszenie i sie mnie pytaja o typ. Nie chce kupowac czegos co mi sie nie przyda.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2007-01-16, 17:27   

starego typu zwrotnica ma większą osłonę gumową półosi od strony koła. Dodatkowo półoś jest wbita na ścisk razem z łożyskami i czopem. Nowego typu półoś jest włożona na wieloklin w zwrotnicę i wyjmuje się ją luźno ręką. Można jeszcze inaczej rozróżnić. W starym typie tarcza mocująca bęben jest na ściągacz. Przy śrubie centralnej powinien być kołnierz w nowej tego nie ma

JaJer
Gość
Wysłany: 2007-01-18, 08:42   

Jeszcze jedna rzecz: stary typ ma metalową osłonę przegubu i smarowniczkę do smarowania, a nowy tylko osłonę gumową i brak smarowniczki. Widać to wszystko od wewnętrznej strony.
Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi