Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ALTERNATOR OD INNEGO SAMOCHODU
Autor Wiadomość
Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-12, 16:26   

Mam pytanko do wszystich, czy jest mozliwosc wlozenia do trabanta 601 alternator od innego samochodu. Poniewaz mam subwoofer i alternator nie zdaza nalodowac akumulatora. Chcialbym wlozyc cos mocniejszego. Albo moze macie jakes patety na lepsze i mocniejsze ladowanie....pozDDRawiam..

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-01-12, 18:15   

Ja tam słyszałem że alternator z poldeczka jest miodzio, a właśnie się dowiedziałem, że Zbychu z Wawy ma altek ze Skody.
Tyle tylko że każdy z nich wymaga przerabiania mocowania.
Ja nawet kupiłem kiedyś nówkę do Poldka, żeby założyć, ale właśnie z braku chęci na przeróbki leży mi w piwnicy do dnia dzisiejszego a jeżdże na Trbantowym.
Myślę że może być i z Hondy albo Lamborghini byle na taki sam pasek klinowy jak jest w trabie, co by pasowało - kwestia przerobienia mocowania.

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2007-01-12, 18:58   

Wszystko się da - Wystarczy chcieć, i się do tego zabrać.

sprawdź szczotki może one się kończą (ja tak miąłem ,i niedoładowywał mi akku)

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-12, 19:46   

Szczotki sa nowe maja ze 2 tygodnie

Krystyna Burnicka
Gość
Wysłany: 2007-01-12, 20:10   

Witajcie, w tym co piszecie prawie wszystko się zgadza, ale....Musicie pamiętać, że im większy alternator założony w celu pobierania większej mocy tym większe obciążenie dla silnika. Podzam przykład: znajomy założył na dachu terenówki osie halogenów.Oczywiście alternator tego nie wytrzymał. Założył dużo większy. Ten sobie radził, ale moc silnika w samochodzie ( w związku z obciążeniem przez duży alternator) spadła o ok. 10 %. On mógł sobie na to pozwolić ale czy w Trabancie możemy stracić aż 10 mocy ?
Tak więc zastanówcie się nad montowaniem urządzeń pobierających więcej prądu.
Pozdrawiam Krystyna

macq
Gość
Wysłany: 2007-01-12, 20:57   

Sprawny alternator zabiera ok 1KM z mocy silnika ;) pomnoż sobie to np razy dwa i masz już troche... ale najłatwiejsza przerobka moim zdaniem jest załozenie alternatora od warba 1,3... koncepcja ta sama, ale 250W mocy wiecej i łatwy montaż

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 02:28   

Albo poprostu nei przesadzanie z ilością dodatków w samochodzie :P (jeszcze taniej wyjdzie)

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 09:37   

Ja mam podlaczone radio 4x50 podto 2 glosniki po 70 wat i 2 po 150wat dotego wzmacniacz 140wat i sub woffer 300 wat

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 09:53   

A ja mam poczciwe Safari i niedlugo do tego Głośnik 3 drozny :P Zakładając mocniejsze podświetlenie (5W) oraz 2 nowe liczniki, zdemontuję np. Jedną żarówkę oswietlenia tablicy rejestracyjnej (zeby nie było rzadnych przeciazeń, a na 2 skrajnych żarówkach też jest dobrze oświetlona

mitek
Gość
Wysłany: 2007-01-17, 21:02   

wiesz już nie przesadzaj, dodatkowe żaróweczki w podświetleniu liczników i głośnik 3 drożny nie zabiorą aż tyle mocy, a żarówka z tyłu bierze takie ilości prądu że ho ho.

Ja mam u siebie alternator z kanciaka i nawet nie było zbyt dużych problemów z przeróbka zamocowałem go na oryginalnym mocowaniu trabantowskiego alternatora i śmiga aż miło w końcu mam prądu ile trzeba. Na waszym miejscu od zmian alternatorów zaczął bym od sprawdzenia jakie macie klemy i kable, miałem kiedyś u siebie aluminiowe kable przy klemach i widziałem różnicę np przy rozruchu silnika. równie istotną rzeczą jest poprawienie wszystkich połączeń, konektorki złączki itp.

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2007-01-30, 16:18   

no wlasnie... bo Spike przecież żartował z tym wszystkim nie? A obciązenie silnika jest proporcjonalne do mocy pobieranej przez alternator.Moze w tym przepadku to nei ma znaczenia ale jak ktos zainstaluje wiekszy alternator to spadek mocy silnika nie bedzie wiekszy o ile nie przywali sobie wzmacniczy i kondenstarow o pojemnosci 1 farda i innych cudów,

picia353
Gość
Wysłany: 2007-01-31, 02:10   

Obecnie mam alternantor z Golfa II praktycznie 0 przeróbek.....

NIewiem poczym poznajech ze alternator nie wyrabia ... ja miałem radyjko clariona 4x45 4 głośniczki na tyle po 100W 2 w drzwiach po 100w i 2 wysokotonówki po 70W + wzmacniacz clariona 2x 300 i woofer 700W + zwrotnica aktywna i wszystko to było na orginalnym alternatorku i akumulatorku 55Ah.
Wydaje mi sie ze powinieneś zainwestować w lepsze kable i akumulator a alternatorek zostawić ,
Alternator zaczą mi szwankować jak załozyłem wzmacniacz Enigmy na mostku 1200W ....jak sobie leciał dobry kawałek to na wolnych obrotach gasło mi autko.........

Pudzian
Gość
Wysłany: 2007-01-31, 16:03   

Wlasnie zainwestowalem w kabelki. I jest super. Radio mi przygasa delikatnie. Mialem cos z elektryka bo jak radio wypielem z przewodow to mi bezpieczniki powysadzalo i po przejzeniu wyszly mi dwa kable ktore prowadzily do nikad. Po ich wypienciu jest wszystko oki
dzieki za rady i sorrki za problem. picia353 przed tymi kablami tez mi gasl, jak stalem na swiatlach to musialem gazowac bo inaczej kaplica teraz jest wporzadku dzieki

Sikor
Gość
Wysłany: 2007-02-01, 19:28   

Tiaaaa wszyscy wymieniają alternatory, ale czy ktoś pomyślał, że w przypadku zmiany alternatora o więksym prądzie ładowania, trzeba zmienić też akumulator?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-02-02, 15:52   

eee tam, głupoty gadasz...
alternator nie ma "prądu ładowania" tylko max prąd wyjściowy. I przy tym założeniu STAŁE NAPIĘCIE (czyli NAPIĘCIE ŁADOWANIA !!!!), a w związku z tym, akumulator "bierze sobie" czy tam jak by to technicznie napisać "płynie do niego tyle" ile potrzeba, czyli płynie do niego prąd zależny od jego pojemności. W pewnym zakresie jego naładowania/rozładowania jest to 0,1C czyli prąd równy jednej dziesiątej jego pojemności, czyli akumulator 45Ah pobiera 4,5A.
Sprawdź prostownikiem BEZ REGULACJI, biorąc akumulatory o zbiliżonym stopniu naładowania/rozładowania i podłącz akumulator np 36Ah a później np 65Ah, zobaczysz że prąd SAM SIĘ DOPASUJE, ten mniejszy będzie brał mniej a ten większy więcej...

Nie pisz więc takich bzdur !!!!

Skoro upierasz się przy tym to wytłumacz mi dlaczego przy hondzie crx mam FABRYCZNIE ZALECANY akumulator 45Ah przy alternatorze o prądzie max ponad 70A (dokładnie wg krzywej wykresu obciążalności ma Imax=74A), podczas gdy taki sam akumulator 45Ah jest zalecany do trabanta polo przy alternatorze Imax 52A, a z kolei przy Hondzie accord z IDENTYCZNYM alternatorem jest akumulator 65Ah...

no i co ????
Gdzie tu logika i zależność ????
Ano w tym, że pojemność akumulatora decyduje o jego prądzie max (czyli ROZRUCH SILNIKA) i o tym jak długo dane urządzenia mogą pracować bez ładowania. Dlatego większe silniki, większe samochody mają większą pojemność akumulatora, choć niejednokrotnie identyczne alternatory.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi