Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czasem gasnie podczas jazdy
Autor Wiadomość
myha
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 15:57   

Witam, jak w temacie moj trab 1.1 gasnie czasem podczas jazdy, zauwazylem ze wtedy traci iskre, tzn jak zdejme przwod zaplonowy od cewki i ktos w tym czasie obraca rozrusznikiem a ja przytykam go do czegos metalowego to nie ma iskry, niekiedy jesli troche postoje (jakies 20 min to iskra powraca:), i wlasnie nei iwem czy moze to byc wina cewki bo nie chce w ciemno kupowac nowej, prodze o porady i sorki za dlugiego posta;]

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 16:20   

może to być wina rezystora ograniczającego prąd.
ale także cewki, modułu zapłonowego, aparatu zapłonowego lub kiepskiego dołączenia zasilania.

Weź ze sobą miernik i jak tylko zgaśnie, zrób po pierwsze ZWARCIE na rezystorze przy cewce i spróbuj odpalić.
jak to nic nie da - zmierz, czy dochodzi napięcie na cewkę (plus), potem sprawdź czy jest zasilanie na aparacie zapłonowym (złącze jest opisane więc łatwo zlokalizujesz gdzie co ma być).

jak nie pomoże napisz ponownie.

czy masz lpg ????
pytam, bo niektórzy "szpece" od lpg montują zasilanie elektrozaworów NA CEWKĘ (debile) i wtedy prąd do zasilania zaworów płynie przez rezystor zasilający cewkę, co powoduje jego nadmierne obciążenie, przegrzewanie, a także słabszą iskrę...

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 17:49   

Podepne sie pod temat ale chodzi o 601.Jeżdzi zupłnie normalnie nie krztusi sie ,ale jak postoje na światłach np 40 sec i chce ruszyć gaśnie tak jakby nie miał paliwa albo miałby go za dużo.na wolnych obrotach też chodzi prawidłow.stoje chwilke i ruszam to wsyztsko jest okej.

myha
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 18:00   

witam, zrobie tak, ale nie wiem czy to pomoze bo np teraz juz odpala;](wlasnie tak co jakis czas mu sie zdarza zgasnac i starcic iskre i ckezko trafic wlasnei z miernikiem akurat wtedy;/), i chyba pasuje wszystko pomierzyc kiedy znowu zgasnie i nie bedzie iskry (PS. instalacji LPG nie mam)

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 20:28   

Piotr- To jest wina za wysokiego poziomu paliwa w komorze pływakowej... sam tak mam, po dłuzszym trzymaniu auta na niskich obrotach, poprostu gaśnie. Kwestia wyregulowania pływaka

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 06:36   

okej dzięki tak myślałem ze cos z paliwem przeglądne sobie gaźnik.w sumie nie pali tak wiele jak na trabanta.tylko ,że nigdy nie mam okazji przeglądu zrobić bo brat jak wyjedzie o 7 rano to do domu wraca o 21 i tyl trabanta widze.:-)pozdro

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 11:13   

musisz badać jak zgaśnie, jak działa to nic nie wybadasz...

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-23, 12:43   

sprawdz czy jak ci zgasnie to bedzie lecialo obficie paliwo z rurki przelewowej- jesli tak, to juz masz winowajce ;)

myha
Gość
Wysłany: 2006-11-25, 16:10   

Paliwo z rurki napierdziela rowno;], dzisaij znowu zgasla w Lublinie i to jeszcze na swiatlach;] ale mialem miernik, zmierzyc zdazylem czy z cewki wylazi prad i go nie bylo, poszedlem jeszcze raz zakrecic dla formalnosci i wtedy odpalil zjechalem na pobocze patrze prad jest, ale nie zmierzylem pradu na dojsciu do cewki od tego smiesznego jakby to nazwac "modulu";/, trzeba czekac az znowu zgasnie;]

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-26, 17:08   

hmm, moj post był odnosnie zalewania silnika w 601 ;)

myha
Gość
Wysłany: 2006-12-04, 13:04   

A wiec po pomiarach i to kilku jest tak: zasilania na aparacie nie ma na cewce nie ma, rezystor wymienilem dla zasady na nowke, wracam do traba jeszcze raz przekrecam kluczyk na zaplon i czasami pojawia sie cud = powrot napiecia na cewke i aparat, wracam za kierownice krece i pali, i jak to Cie szlak nie trafi...(Ps..trasa na Lbn 3 postoje...dobrze ze nei na skrzyzowaniach bo by mnie zatrabili:)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-04, 15:19   

może ginie plus gdzieś po stacyjce.
poprowadź oddzielnym przewodem plus do rezystora przy cewce (tam gdzie jest plus po zapłonie), poprowadź go do jakiegoś wyłacznika w kabinie i do plusa np. na akumulatorze.
Jak Ci zgaśnie, to pierunem załącz ten włacznik i spróbuj czy będzie normalnie działał...

Kula1986
Gość
Wysłany: 2006-12-09, 12:13   

witam i dolaczam sie wypowiedzi innych i to nie wina ani paliwa ani jakichs tam plusow czy innych rzeczy opisywanych wczesniej tez tak mialem ze jechalem sobie i gdy sie silnik rozgrzał to iskry nie było postał z godzinke i sie pojawiała raz zaciagnelem go do mechanika i caly dzien stał i caly czas na nie szczescie byla ale jak juz mi zgasł nastepnym razem to go zaciagnełem do innego mechanika i sie okazało ze trabik jest na czymstam halla czy cos w tym rodzaju to jest to jak sie otworzy maske po prawej stronie jest przymontowane takie dwa moduly i to est ten modol co idzie pod przerywacz w motirex nie masz co kupowac bo drogo jest jec na jakis szrot i kup oni wolaja sobie jakies 20 zł od jakiego kolwiek golfa powinno pasowac ale bezyniaka tylko musisz to wymątowac i zobaczyc czy liczba tych stopek sie zgadza bo zdazaja sie co maja mniej. a jak ci stanie znow gdzies a skrzyzowaniu to musisz postukac pare razy mocno w ten modoł czyms ciezkim ale nie tak zeby go rozwalic :) czasem pomaga :) ja zeby odkryc przyczyne tego caly miesiac sie wkuzalem ale nareszcie jest ok pozdrawiam i sorki ze sie tak rozpisałem a co do miezenia napiecia jak to nie ktorzy napisali to tego samemu nie jestes sprawdzic :))

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-12-09, 14:50   

fantastyczna porada... tylko że gość wyraźnie napisał że PLUSA NIE MA... może sobie stukać do woli w moduł...
czujnik halla jest w aparacie zapłonowym, i do niego zasilanie też nie dochodzi jak wyżej napisano.

Ciompek
Gość
Wysłany: 2006-12-27, 16:42   

Witam :0 dołacze sie do tematu i spytam sie GDZIE I CZYM DOKLADNIE SIE REGULUJE POZIOM PALIWA W KOMORZE PLYWAKOWEJ?? jak ktos moze to niech opisze jak naj dokladniej :D Dzieki :D:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi