Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cewka?
Autor Wiadomość
ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-06-02, 12:13   

Hej
Od kilku dni mam problemy z moim trabem. Po pierwsze nie moge sciagnac nogi z pedalu gazu bo od razu gasnie, dzieje sie tak zarowno na postoju jak i w czasie jazdy, co jest uciazliwe :(
Po drugie jak odpale silnik to strasznie nierowno chodzi, obroty raz zblizaja sie do zera a pozniej same wzrastają, no i co najwazniejsze mam spore przebicia na cewce, mowiac dokladnie miedzy kabelkami idącymi do/z cewki a kablem WN. Probowalem cos z tym robic, ale efekt byl taki ze sie trabant wsciekl i sprawil ze przeplynal przeze mnie uporzadkowany ruch elektronow ;)
Znajomy powiedzial mi ze padla/ pada cewka.
Ale wole zapytac znawcow od trabantow, czyli Was ;).
Czy problemy z cewką moga wywolywac takie objawy, jak gasniecie silnika w czasie jazdy na luzie itp?
Za odp z gory dzieki
Pozdrawiam

misha
Gość
Wysłany: 2007-06-02, 12:21   

wiec najpierw po ciemku odpal zobacz gdzie ci to iskra ucieka. /zaizoluj uszczelnij/ a potem zobaczysz czy nadal gasnie.

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-06-02, 15:59   

Nie trzeba go odpalac po ciemku.
Iskry doskonale widac oraz slychac jak tanczą sobie pomiedzy kablami dochodzacymi do cewki a tym grubym kablem ktory idzie do kopulki. Jak zaczynają przeskakiwac to silnik wyraznie zaczyna gorzej chodzic, nierownomiernie.

Chyba powymieniam wszystkie elementy typu kopulka, palec, kable NW itp. Jak kupilem samochod to juz pozniej zabraklo pieniedzy na te rzeczy, wiec wymienie teraz i bede mial spokoj ;)
W motirexie jest kilka rodzajow kabli NW
Kabel zapłonowy- org. m.bież 5,37 zł
Kable zapłonowe kpl - kager germany 40,26 zł
Kable zapłonowe SENTECH - kpl 34,16 zł
Kable zapłonowe silikon - kpl usa 26,84 zł

Ktore wedlug was są najlepsze i ktore warto zakupic?

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-06-02, 16:07   

I jeszcze jedno.
Jakie swiecie najlepiej sprawdzają sie w trabancie 1.1 z zamontowanym gazem.
Z motirexu:
Swieca zapłonowa champion 8,05 zł
Swieca zapłonowa ISKRA 8,05 zł
Swieca zapłonowa ISKRA - GAZ 8,05 zł
Swieca zapłonowa NGK - super 12,08 zł
Swieca zapłonowa NGK 4 V- line 10,07 zł

Za wszelką pomoc serdecznie dziekuje :)
Pozdrawiam

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-06-02, 19:12   

jak masz takie cuda, to pierwsze co to wymien WSZYSTKIE przewody wysokiego napiecia,najlepiej na te drozsze ok40 zeta
ja jezdze teraz na boschach,ale mialem wczesniej iskry do gazu i roznicy w pracy silnika nie zauwazylem
pozdrawiam

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-06-03, 13:55   

No cuda są to fakt przeskakiwanie iskry slychac metr od samochodu i bez problemu widac nawet w dzien, ale czego oczekiwac jezeli warsztat polecany na stronie klubowej, zamiast wymienic przewody na nowe wsadzil jakies stare rupiecie :/
Zabic to malo..

Sikor
Gość
Wysłany: 2007-06-03, 14:41   

Kable Sentech, świece Vline i od roku nie mam problemów z zapłonem.

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-06-05, 17:37   

Hej
Wymienilem kable, cewke, palec, kopulke; swiece wymienie jutro.
Jest juz lepiej, wolne obroty wrocily, nawet na gazie, iskry juz nie tanczą pod maską ;) Odpala rowniez super, zawsze za 1 razem.

Natomiast pozostal jeden uciazliwy problem. Podczas przyspieszania strasznie przerywa silnik, strzela, zwlaszcza w czasie jazdy na gazie, czasami wydaje dzwieki jakby pod maską odbywaly sie hmm male wybuchy :/ Zmienialem juz ustawienia ilosci gazu, i na ustawieniach na ktorych bez problemu dojezdzal do 140 km/h teraz sie dusi, kaszle, robi wszystko tylko nie przyspiesza :/
Co to moze byc?
Za wszelką pomoc z gory wielkie dzieki
Pozdrawiam

Pelu
Gość
Wysłany: 2007-06-05, 21:12   

zaplon?

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-06-06, 11:41   

zaplon jak w gaznik sobie prycha to jest zawczesny;p aa a jesli to niezapłon to ja bym stawiał ze zaduzo powietrza dostaje... moze filter ci sie rozszczelinił??

wartborgini
Gość
Wysłany: 2007-06-10, 00:12   

możesz mieć zle ustawiony zapłon, albo zużyty aparat zapłonowy. Dobry fachowiec z lampą stroboskopową powie Ci czy aparat jest ok czyli, czy punkt zapłonu jest stabilny, czy też skacze sobie jak chce w tył i w przód (w sensie opóźnia się i przyśpiesza).
z czasem ulega zużyciu mechanizm regulatora odśrodkowego, możesz też mieć "dziurawą" pompkę (membramę) przyśpieszacza podciśnieniowego.
Albo może Ci łapać lewe powietrze, najprawdopodobniej spod gaźnika, ew. z dziurawego węża odmy (zależnie od tego gdzie masz tzw mikser od gazu).
Na benzynie leci ok, czy też lipa ?

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2007-06-10, 07:28   

Na benzynie jezdzil duzo lepiej niz na gazie, nie bylo efektu kangura przy dodawaniu gazu. Jechalo sie ciut spokojniej, ale tez bez zadnych rewelacji.
Teraz wszystko jest ok, zaplon ustawiony, swiece wymienione, kable, kopulka, palec, cewka, jednym slowem wszystko co powinienem zrobic tuz po zakupie auta.
Po wizycie u mechanika, nawet wolne obroty na gazie powrocily. Jestem na etapie oduczania sie hamowania lewą nogą, bo prawa ciagle na gazie spoczywala zeby na swiatlach mnie nie zatrąbili gdyby zgasl ;).
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi