Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Rdzawy bak
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 09:22   

Witajta!
Po powrocie z Zwickau Trabi przywitał mnie brakiem chęci toczenia się... Okazało się, że zapchany jest kranik paliwa i benzyna za wolno kapała.
Powodem całego zajścia była rdza w baku! Nigdy nie tankowałem do pełna (zawsze ok 10l), a przed Zwickau nalałem pełny bak. Okazuje się, że bak jest w górnej strefie zardzewiały i benzyna wypłukuje rdzę i a rdzawy osad zatyka kranik. Jak uratować bak? Czy jest jakaś szansa na jego wyczyszczenie z rdzy w środku? Jeśli jest to co robić? Czy może już mam szukać innego?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 09:41   

Sposobem na oczyszczenie z rdzy środka baku jest nasypanie do niego tłuczonego szkła i potrząsanie. Po operacji bak można wypłukać wodą, akcję warto powtórzyć. Przed wlaniem paliwka wlewamy do baku denaturacik, który zmiesza się z resztkami wody. Trzeba dobrze wypłukać, by usunąć całe szkło. BTW, u mnie jest to samo, trab nie chciał jechać do Zwickau właśnie z tego powodu... rozpracowałem to dopiero w sobotę, po sprawdzeniu wszystkich innych rzeczy.... Pech to pech...

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 11:17   

To samo mialem - pomogl dr mix0l :))))

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 13:33   

Dr Mixol? Mam wlać 20 litrów mixolu i poprosić rdzę, żeby sobie poszła...? Hehehe...

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 15:27   

Pisalem o mix0lu - Dominiku z Jaworzna
;)))))))))

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 15:51   

Wiem Grześ... Fajnie by jednak było gdybyś podzielił się informacją w jaki sposób Ci pomógł... Potarł lampę Alladyna? Miał zaczarowany ołówek? Czy może pomodlił się do św. Helmuta opiekuna Trabantów?
Ech... tylko zaśmiecam forum...

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 16:07   

potarł bak i wylało się z nieo 40 litrów V power'a ;))))

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-06-24, 17:50   

Ja mam inny sposó. Gwożdzie i/lub szkło nalać ropy i zatkać wszystkie odpływy i porządnie popmiąchać. A potem wylać rope i silnym strumieniem wody wypłukać reszte.....

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-26, 16:23   

no i potem denatem go!

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-06-27, 18:38   

W "Automobiliście" piszą tak:

"Rozpoczynamy od mechanicznego usuwaia rdzy. (...) [tutaj piszą o sposobie z kawałkami szkła] Po zakończeiu tego zabiegu, płuczemy zbiornik czystą wodą. Następuje odtłuszczanie oczyszczonej powierzchni przy pomocy środka "Tank-Cleaner" [firma Hoessler]. (...) Następny środek "Tank-Prep" usuwa ostanie ślady rdzy.(...) po wpłukaniu zbiorik musi całkowicie wyschnąć(...) zabieramy się za ostatnią operację, czyli właściwe powlekanie powierzchni. W małej puszce znajduje się jedoskładikowa żywica poliuretanowa POR-15. Wygląda jak gęsty srebrzysty lakier (...) Całość puszki wlewamy do zbiornika i ostrożnie go przechylamy. Nadmiar substancji należy usunąć zanim zaschnie (...) Już następnego dnia nastąpi utwardzenie elastycznej i trwałej powłoki ochronnej"

Ufff... Ale się rozpisałem...
pozDDRowienia

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-12-11, 17:53   

Z serii wykopaliska.

Ktos wie gdzie taki preparacik do czyszczenia i zabezpieczanai nabyc? Bo kupilem sobie nowiutenki gaznik i szkoda mi go od razu zasyfic i w tym celu musze wyczyscic dokladnie zbiornik. To ze szklem sie czysci to jasna sprawa, ale wlasnie jak sie to zrobi i niezabezpieczy niczym to zardzewieje ze zdwojona sila wiec moze ktos slyszal o jakims jeszcze innym cudownym preparacie?

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-12-11, 20:22   

A jakby tam nalać po prostu odrdzewiacza firmy Dragon - zasysa rdzę jak marzenie - potrzymać nockę - potem wypłukać i zalać benzyną?

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-12-11, 21:54   

ale wlasnie problem w tym ze ja nie zalewam za czesto do pelna i moze ponownie zardzewiec. Wiec wolalbym go zabezpieczyc po czyszczeniu. Bo wiadomoze gola blacha szybko lapie rdze.

papieju
Gość
Wysłany: 2006-12-12, 08:30   

Spokojnie, tak szybko nie złapie - wszak paliwo lejesz z miksolem, tudzież innym olejem - a więc jest tłuste i zostawia film na ściankach. Jak jeździsz w miarę regularnie, to się tym nie przejmuj, na dołkach się chlupie w środku i nie zardzewieje. A jak auto stoi, to niestety pod korek i po krzyku. Tak czy siak setka jagodzianki na kościach nie zawadzi żeby związało i przepaliło wodę.

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-12, 18:28   

ZBuk, twój ostatni pomysł wydaje się według mnie najbardziej rozsądnym :]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi