Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wycieraczki...
Autor Wiadomość
Butcher
Gość
Wysłany: 2005-11-25, 00:38   

Witam...
kiedy wlaczam wycieraczki robią tylko bzyk-bzyk ale sie nie ruszaja... Kiedy je odegne do pionu wtedy jest prawie OK. Mowie prawie bo sie ruszaja... tyle ze wody nie sciagaja z szyby. Zatem czy przyczyną jest raczej zbyt słaby silniczek, czy może wycieraczki stawiają za duży opór?

PS. Nie podoba mi sie oruginalny wlacznik... Zdaje sie dochodzi do niego z 5 kabelków. Czy cięzko bylo by zrobic jakis wlasny wlacznik 3-pozycyjny. Czy ten przerywacz jest w samym wlaczniku?
Pozdrafiam

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-25, 01:22   

sprawdź czy nie masz objechanego trzpienia na silniczku wycieraczek. Dokręć śróbę na tym trzpieniu

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-25, 17:14   

w tym trabancie było coś skopane z wycieraczkami. Najpierw był silnik 6V potem został wymieniony na 12V ale instalacja zabardzo do tego nie pasowała bo chyba było o 1 kabel za mało albo za dużo i się cuda działy z wycieraczkami...

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2005-11-26, 00:47   

wycieraczków jest zawsze tyle kabli bo tam jest cały programator i jest tak że jak wcisniesz knefla to autmatycznie daje impuls na jedno wyjście któy sie daje np potem na zasilanie silniczka do spryskiwacza po czym następują autamtyczne dwa albo 4 oborty.... juz nie pamietam bo sie dawno nie bawiłem wycieraczkami....

gonzo
Gość
Wysłany: 2005-11-29, 13:51   

jeżeli twoje wycieraczki lezac na szybie ino warczą i ledwo pracują, a wpozycji odgięcia od szyby jakoś tam chodzą to może być tak jak u mnie w zeszlym roku, tzn wytarło sie takie kółeczko zębate plastikowe w silniczku i wycieraczki nie chciały jezdzic po szybie ino w powietrzu. ja wymieniłem silniczek, bo nie bylo czasu na szukanie takowej zębatki plastikowej, zresztą pan elektromagik powiedział ze ze znalezieniem tego będzie problem. a jak bedziesz przekładał silniczek to uwazaj na te kable pieprzone - łatwo sie pomylic.

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-11-30, 14:59   

silniczek wycieraczek mam na szczęście w zapasie. Ciężko się do niego dostać? Odkręca się go z zewnątrz czy ze środka?

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-11-30, 17:24   

Silniczek sie z zewnatrz odkreca tzn pod maska :) Nie zapomnij tylko odkrecic szyny Od wewnatrz pod deska. Dostep jest sporo trudniejszy i malo wygodny.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-12-02, 06:54   

Aby prawidłowo i łatwo ustawić mechanizm wycieraczek, trzeba wymontować deskę i nadmuch na szybę. i tak powinno się robić.

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-12-04, 15:34   

rozebralem cala deske i mialem zamiar odkrecic silnik. Chcialem poluzować ośkę, ale niechcący ją dokręciłem... i zaczęło działać :)

teraz pytanko... ten oryginalny wlacznik wycieraczek nei jest zbyt ladny. Chciałbym zrobić sobie taki zwyczajny 3-pozycyjny.

1 - wyłączony
2 - włączony ciągle
3 - przez obwód jakiegoś prościutkiego przerywacza elektronicznego

zna ktoś znaczenia tych kabli? Wie ktoś po co do silniczka dochodzą aż 4 kable? 1 to masa, 2 to plus, a te 2 pozostałe to do czego są?

shardac
Gość
Wysłany: 2005-12-07, 14:47   

1+2+2=5 nie 4

halogen
Gość
Wysłany: 2005-12-07, 15:08   

pierwszy masa drugi + może o to chodziło

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-12-07, 23:59   

ano... 2 to w skrócie "drugi"... więc ktoś wie? :)

Butcher
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 15:39   

a teraz ktos wie? :-) Nie mówcie, że wszyscy macie oryginalny włącznik :P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 18:08   

są dwa "plusy" bo silnik jest dwubiegowy, poza tym jest układ podtrzymujący zasilanie silnika podczas pracy wycieraczek. Działa to na takiej zasadzie, że układ czasowy daje krótki impuls "plusa" silnik się kręci, i w pewnym momencie zasilanie przejmuje ten właśnie układ podtrzymania. Plus z układu czasowego zanika a silnik kręci się dalej aż wycieraczki wykonają pełen cykl i zatrzymają się w pozycji "zerowej". To samo jest przy normalnym załączaniu/wyłaczaniu wycieraczek. Gdyby tego nie było, albo było źle połaczone, wówczas wycieraczki zatrzymają się w dowolnej pozycji, w momencie wyłaczenia ich, a tak - zawsze wykonają pełen cykl i zatrzymają się zawsze w pozycji "zerowej".

Niektóre silniki miały 4 przewody, niektóre 5.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi