Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno silnika [601]
Autor Wiadomość
masterr666
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 11:22   

Witam wszystkich forumowiczów CT, jestem uzytkownikiem traba 601 kombi od ponad miesiąca.Jeżdże nim na codzień i chodzi bardzo głośno, postanowiłem coś z tym zrobić. Wczoraj sprawdzałem szczelność wydechu i zauważyłem że końcowy tłumik jest w kiepskim stanie. Pojechałem na szrot i kiedy zapytałem o tłumik, okazało się że stoi tam od niedawna cały trab, którym jeździł jakiś dziadek, gościu mówił że dziadek prawie płakał jak go oddawał. Zaczął zachwalać silnik, mówi że chodzi jak igła, powiedział że może go odpalic. Pod maską wygląd dość ciekawy, w miare czysto i widać było że ktoś dbał, chociaż buda w cieńkim stanie. Silnik nie chciał odpalic, okazało się że nie ma paliwa, gościu przyniósł i trab zagadał za pierwszym razem :)Chodził bardzo cicho (nie wiedziałem że 601 może tak cicho chodzić) trzyma wolne obroty i równiutko pracuje. Gościu powiedział że za 250 może sprzedać,(cena za sam silnik, bez alternatora itd.) jak pogadałem zszedł na 200 i powiedziałem że sie zastanowie. Póki co wykręciłem z niego końcowy tłumik i założyłem u siebie. Po zmianie nic nie pomogło, dalej chodzi głośno, pojechałem na szrot i wytargałem z niego jeszcze przedni, po wymianie dalej to samo. Nie wiedziałem co to może być (wszystkie łączenia szczelne) tamten trab na tym wydechu chodził bardzo cicho a mój dalej hałasuje. Dowiedziałem się że to może być wina silnika (zużycie wału itd.) Zastanawiam się nad kupnem tego silnika, czy 200zeta to dobra cena? i co przy nim sprawdzic aby poznać że jest napewno OK?

magik
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 12:06   

Jeśli chodzi tak ładnie to warto. Zawsze to o wiele taniej niż robić samemu remont. Ja bym się jeszcze potargował. Ale cena jest przyzwoita. Więc jak masz hajs to się nie zastanawiaj

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 12:30   

Sądzę, że warto. Jeśli rzeczywiście silniczek ładnie pracuje. Targować się zawsze można i warto się targować, cena jest przyzwoita wychodzi ciut więcej niż 2/5 remontu silnika(w warszawie).

mitek
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 18:15   

a głośno może chodzić np prze łożyska w alternatorze, dmuchawę, łożyska na wale itp cena nie najgorsza ale polecałbym wsiąść z całym osprzętem, Bez wglednie z gaźnikiem

masterr666
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 18:52   

Oczywiście że z gaźnikiem. Zobacze jak będzie chodził po wymianie, póki co musze czekać do wypłaty :/ Dużo jest roboty przy wymianie silnika? I czy jest coś na co powinienem uważać przy wymianie?

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 20:02   

Jest trochę pracy, wygodnie robi się to z jakąś książką i z wyobraźnią:), ale wykonalne we własnym zakresie. Jak już łapiesz się za silnik to zweryfikuj stan sprzęgła.

arni-piotr d
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 20:06   

powinnes nawet wskazane z gażnikiem bo ja próbowałem 2 razy inny gażnik przełożyc z innego traba i mi fałszował i nie dało sie wyregulować a co do tego głośnego silnika to nie koniecznie od wału np:osłona silnika,wiatrak, żle naciągnięty pas klinowy,łożyska, olej,też może coś na sprzęgle itd.

masterr666
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 21:19   

Jest trochę pracy, wygodnie robi się to z jakąś książką i z wyobraźnią:)

A z kąd wziąść taką książke?

magik
Gość
Wysłany: 2006-11-19, 21:36   

poszukaj na alegro, bywają dośc często Skurski "Naprawa samochodów trabant" lub czeskie strony z rysunkami technicznymi
katalog

qbak
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 14:54   

Za dwie paczki bierz!! Dobry silnik na pewno wart(burg) takich pieniędzy! ;-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi