Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nieprzyjemna woń w 601
Autor Wiadomość
rafcio
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 01:52   

czy da się coś poradzić na nieprzyjemną woń w środku 601? czy ten typ tak ma?
nie widzę żeby spaliny dostawały się gdzieś ale woń jest nieciekawa (i raczej przypomina spaliny dwusówa) , wrzuciłem do środka choinkę zapach. ale teraz jest jeszcze gozej.

rafcio
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 02:01   

czy u was też taki bukiet w srodku się rozchodzi? a może to dlatego ze mam silnik na dotarciu (500 km przejechane) i wlałem 3 setki oleju na 10L? troche kopci jak jest zimny ale potem durzo mniej. mogę wlac mniej oleju? czy zaczekać aż sie dotrze, ile normalnie oleju się leje? 2 setki na 10L?

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 07:28   

Raz, że dużo nalałeś oleju, ale sprawdz szczelność wydechu- poloz jakas ceglowke na pedale gazu zeby tak mial na luzie ze 2000 obr i zatkaj rure wydechowa. Powinien zaraz zgasnac (bez zadnego syczenia spod auta). Druga sprawa to sprawdzenie przedniego tłumika. Jeżeli po właczeniu ogrzewania czuć ten zapach to wymień tłumik. Jest jeszcze możliwość przepalenia uszczelek pod kolektorem albo nieszczelnosci na laczeniu z przedmin tlumikiem- wtedy bedzie widac ze dookoła jest okopcone to wystarczy to dokręcic. Jak leci spod kolektora, to trzeba go odkrecic i wymienic uszczelki. Pozatym sprawdź czy nie kapie ci ze skrzyni olej na rure łaczacą oba tłumiki. Czasem się leje i jak sie rura nagrzeje to śmierdzi.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 09:12   

Wg mnie w każdym dwusuwie woń jest - zawsze rura zakopci i przy wietrze w plecy coś tam zawsze może zaciągnąć. Jak wychodzę (bądź co bądź odświeżonego globalnie traba) to zawsze wiem, że nim jechałem - ma tę specyficzną woń.
Przy zalewaniu mixolem 1:30 będzie kopcił czyli smrodek jest jeszcze mocniejszy. I tu mała uwaga: jeśli masz nowy silnik (na dotarciu) nie żałuj na oleju! Ale nie chodzi o ilość ale jakość! Jak już nie masz na Shella 30PLN/litr to chociaż ORLEN Semisynthetic tzw. soczek malinowy. Zobaczysz kopcenie spadnie i możesz go lać 1:40 czyli 250ml na 10 benzyny. Zainwestuj kilka złotych więcej - dobrze dla silnika, ale i odczujesz mniejszą smrodliwość.
Oczywiście problem może być jak napisał Macq gdzieś w opisanych przypadkach i napewno trzeba to sprawdzić. Najlepiej żeby ocenił poziom zasmrodzenia jakiś inny trabanciarz, żeby mieć skalę porównawczą.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 10:13   

czy da się coś poradzić na nieprzyjemną woń w środku 601? czy ten typ tak ma?

Sprawdź czy nie wjechaleś w psią kupę ;)))

qbak
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 11:41   

U mnie problemem było nieszczelne mocowanie rury do przedniego tłumika. Sprawdź szczelność zatykając koniec rury.

No i 1:30 to trochę za gęsto - jeżeli masz łożyska igiełkowe, to lej uczciwie 1:50!

I naprawdę warto przesiąść się na półsyntetyk, nawet ten orlenowski. Ja próbowałem różnych olejów do Traba, najlepszy chyba był Mobil 2T i BP PowerStroke. LiquiMoly mnie rozczarował (kopcił trochę), a ostatni zakup na Węgrzech (MOL Arol 2T) jest totalną porażką ;-)

Ye
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 12:48   

a moj ma przyjemny smrodek ;)
kocham ten zapach starych duroplastow ;)

rafcio
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 15:38   

dzięki za rady, najbardziej mi podchodzi ten kapiący olej na rure bo troche koło skrzyni mokry jest, ale dzisiaj jeszcze zatkam rure i sprawdze czy nie syczy choć w środku ani grama mgiełki spalin nie widziałem.
Ale sprawdziłem też podeszwy w butach i opony czy nie wjechałem w kupe i okazało się że napewno nie.

A jestem z Świnoujście - Wolin przemieszczam sie tak prawie codziennie.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 17:02   

po co wy z tymi olejami kombinujecie. Nie zauwazylem zadnej roznicy stosujac mixol czy inne drozsze, a jeszcze do tego na semisintetiku zatkal mi sie gaznik (pewnie przypadek ale sie zrazilem). WIec po co przeplacac. Ja mam w hurcie mixol za 5,50 :-)

A spalinami smierdzi bo to trabant. spod maski zaciaga bo zawsze jakas nieszczelnosc sie znajdzie no i z ruro tez bagaznikiem wsysa. Poza tym jezdzac po miescie zasmradzaja nas inne samochody. Jak czasem stoje w korku to wytrzymac nie moge.

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 17:32   

Podnieś wykładzinę w środku i obadaj stan filcu pod nią. Jeżeli ów kwitnie już na czarno-zielono albo ma konsystencję pozwalającą na rozsmarowanie na chlebie to wiesz już co Ci podśmierdywało. Dotyczy też to bagażnika.
Gdybyś nie miał zaś rzeczonego filcu, zbadaj organoleptycznie samą wykładzinę - w tym samym celu.

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 19:05   

U mnie semisynthetic nie spełnił pokładanych w nim nadzei... auto kopci BARDZIEJ, silnik chodzi tak samo jak chodził wcześniej...

rafcio
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 20:00   

sprawdze też tą wykładzinę.
choć zatkałem wydech i trzymałem tak 2-3 minuty i nie zgasł, ale syczenia i wydobywających sie gdzie indziej spalin też nie widziałem (tzn kolega nie widział bo ja wydech zatykałem) zato po podniesieniu maski okazało się że ta gomowa rura spadła co idzie do tej beczułki czarnej na środku i na samej górze silnika, założylem ją spowrotem i zobaczymy (bo nie wiem czy ona spadła teraz czy dużo wcześniej).
Tankowałem dzisiaj i wlałem 0,5l tegso semisynteticu na 15L benzyny verwa 98, no i rzeczywiście jakby mniej kopci troche), ale był jeszcze lepszy olej PLATINIUM za 31 zł , a semisyntetic 13 zł kosztował i ne wiem czy nie lepiej ten PLATINIUM wlać przy docieraniu.
A i ile km trwa docieranie? ja słyszałem że tak z 1500km.

rafcio
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 20:02   

aaa zapomniałem o dodaniu gazu przy zatykaniu wydechu :)

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 21:56   

A może skarpetki? :-)

rafcio
Gość
Wysłany: 2006-11-17, 22:52   

ooo właśnie skarpetka !!! dziadek zrobił pokrowiec na miarke paliwową ze skarpetki !!! zawinę w folię, może pomoże

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi