Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumik tylny - rura na środku
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 20:05   

Pekł mi sie ostatnio tłumik tylny w trabie 601 to go pospawałem, przy okazji wyprowadzilem rure wydechowa na srodek auta. Wszystko pieknie ładnie, ale przy mocniejszym dodaniu gazu podczas jazdy widocznosc w aucie spada prawie do zera- i to nie tak ze coś podśmierduje tylko jest mgła w środku. Pomyślałem, ze gdzieś jest dziura, na pracujacym silniku zatkalem rure wydechowa- auto od razu zgasło. Znaczy to ze tłumik jest w miare szczelny. Przy duzym dodaniu gazu i zatkaniu rury slychac co prawda bardzo lekkie syczenie, ale auto gaśnie.
I tu moje pytanie: czy rura wydechowa moze być powodem komory gazowej w trabie? Czy aż tak może zaciągać spaliny przez klape w kombi ? Dodam, ze na postoju smierdzi tylko troszke nawet jak pocisne duzo, ale podczas jazdy jest HARDCORE. Rura jest wyprowadzona ok 4 cm za pas tylny. Prosze o porady :)

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 21:07   

Znam ten...zapach z autopsji. Co prawda w sedanie, ale chodzi o to samo - miałem tłumik z dużego fiuta na środku i tak samo zaciągało. Im szybciej tym gorzej.
Trzeba by celem likwidacji tego zjawiska zlikwidować podciśnienie za samochodem. W kombiku będzie ono na pewno dużo większe niż w sedanie. Można by pomyśleć o jakimś deflektorze albo czymś w tym rodzaju. Swojego czasu łady samary miały coś takiego na tylnich słupkach z podobnego powodu (zaciąganie syfu na szybę). Zrobić coś takiego na krawędź dachu - spojler "zawijający" powietrze za auto. Albo wydech przywrócić do oryginału - ale jak sądzę opcję tą na razie odpuszczasz :-)

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 21:44   

No to dziwne bo miałm tłumik z traba rure na śrdoku i nie bylo nic czuc ,teraz mam z big fiata troszke na lewo nei całkiem na środku i tez nic nie śmierdzi.pzdr

macq
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 22:17   

hmm jak trzeba bedzie to wroce do oryginału. Narazie pozatykam wszystkie otwory, wyreguluje klape zeby sie mocniej domykala i moze cos to da. A moze by tak wygiac rure do ziemi? chociaz to bedzie kijowo wygladało, ale wole to, jak udusić sie
DDR

picia353
Gość
Wysłany: 2006-11-14, 23:50   

Wróć do orginału
ma być z lewej strony delikatnie za obrys auta , w kombi zaciąga czasami nawet pzez kratki w tylnych słupkach ....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi