|
Zygmunt nie pali :( |
| Autor |
Wiadomość |
Bosman
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 13:05
|
|
|
Witam serdecznie.
Spotkałem się w moim 601 z pewnym problemem. Otóż podczas jednej z krótkich przejażdżek Zygmunt (tak ma na imię) zaczął dziwnie szarpać, stracił obroty i zgasł. Nie mogłem go odpalić. Próbowałem kilkanaście razy i nic. Zepchnąłem go w ustronne miejsce spróbowałem kilka razy i udało się. Wróciłem do domu, ale cały czas po drodze dziwnie szarpał. Postawiłem go przed domem, a po jakimś czasie próbowałem odpalić go ponownie...i nic. Kręci, kręci i nic...nie chce załapać. Zwróciłem uwagę, że kranik jest wilgotny. Czy istnieje taka możliwość, że takie zachowanie jest przez nieszczelny kranik? Zauważyłem również, że pokrętło od kranika bardzo ciężko się obraca (ciężej niż wcześniej). Przyznam, że nigdy nie dokonywałem przy nim napraw, szczególnie że Zygmunt tego nie wymagał, więc za bardzo nie mam pojęcia czego to może być wina. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł, prosiłbym o "łopatologiczne" wyjaśnienie naprawy.
Pozdrawiam.
Bosman. |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 14:14
|
|
|
| Cześć .jeśli kranik masz wilgotny to przepuszcza uszczelka i trzeba ja wymienić kup w sklepie trabanciarskim w swoim mieście. te 2 małe wkręty trzeba dokręcic z odpowiednią siła tak żeby kranik obracał się lekko ale też tak żeby paliwo nie ciekło. po 2 odkręć odstojnik ten szary plastik i tam masz taki ala filterek taką siateczke sprawdż czy nie jest zapchana tzn nie ma tam syfu? może zygmunt nie dostaje paliwa:-) po tych czynnościach zdejmij przewód paliwowy z gaźnika, odkręć kranik i sprawdż czy paliwo leci swobodnie ciurkiem .sprawdz też korek na baku czy ta mała dziurka odpowietrznik, nie jest zapchana weź igłe i przetkaj ją.i to by było na tyle chyba że złapał jakiegoś syfa i rpzytkała się dysza w gaźniku. kup sobie filterek paliwa żeby mieć spokój.Ja mam taki malutki motocyklowy koszt 5zl jest prostokątny bardzo zgrabniutki i doskonale spełnia swoją role.wykręć też swiece i sprawdż czy jest iskra na obu świecach. bo to będzie wina zasilania paliwem lub zapłonu.ale obstawiam paliwo. |
|
|
|
 |
Misio601
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 14:14
|
|
|
| Jeżeli tak wygląda sprawa z kranikiem, to należy go wymontować, rozebrać i sprawdzić czy czasem uszczelka się nie porwała i nie zatkała przewodów. Jeśli tak, to należy dokładnie (z wszystkich otworów w kraniku) usunąć brud i pozostałości starej uszczelki, przedmuchać wszystkie otwory w kraniku, dla pewności jeszcze go potem umyć (może być np. w oleju napędowym czy benzynie), założyć nową uszczelkę, skręcić całość (z wyczuciem - żeby pokrętło kranika nie obracało się ani zbyt ciężko (szybkie zużycie uszczelki) ani zbyt lekko (nieszczelności)) i zamontować w pojeździe. |
|
|
|
 |
Misio601
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 14:16
|
|
|
| Piotr wszystko doskonale opisał, tak należy uczynić, ale raczej nie polecałbym zakładania filtra paliwa - może filtrować również olej z benzyny... |
|
|
|
 |
Bosman
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 14:23
|
|
|
| Dzięki serdeczne za informacje, idę reanimować Zygmunta. |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 19:01
|
|
|
| owszem maluchowskie filterki mogą filtrować olej bo są w środku papierowe czy bibułkowe-jak tam zwał.a ja mam specialny maluśki filterek do 2 suwa do mz np czy simsonka jest w środku w nim taka drobniutka siateczka i on się nadaje wspaniale.pozdrawiam |
|
|
|
 |
Misio601
Gość
|
Wysłany: 2007-04-03, 10:27
|
|
|
| Piotrze, wobec tego zwracam honor. |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-04-04, 14:20
|
|
|
| niewiem kto wam nagadał ze filter paliwa moze nieprzepuszczac oleju.... jak wy to sobie wyobrazacie ?? przeciez paliwo jest wymieszane z olejem i plynie jako mieszanina wiec w jaki sposub mniala by ta "bibulka" zabierac olej a paliwa nie ?? zreszta taka bibulka by zaraz zalepila sie olejm jak wy to sadzicie i dalej by juz plynela benzyna z olejem. Zaden Filtr Benzyny Niezatrzymuje Oleju !!!!!!!!!!! ze niby bibula by sobie odzdzielala paliwo od oleju ?? |
|
|
|
 |
Grzesiek N. [601]
Gość
|
Wysłany: 2007-04-06, 08:56
|
|
|
| To chyba tak jak bułĸą i denaturatem, albo z denaturatem i pochłaniaczem do maski gazowej :] |
|
|
|
 |
|
|