Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak konserwowac?
Autor Wiadomość
Mikołaj "psik"
Gość
Wysłany: 2002-11-18, 18:21   

witam
dzisiaj postanowilem ze bede konserwowal mojego bolida :)
zerwalem zderzak - wyczyscilem przednia belke do golej blachy i pomalowalem BITEXEM - ale mam pytanie -czy musze skrobac do golej blachy cale podwozie?
czy zabezpieczyc tez progi - i czy bedzie sie BITEXU trzymac wlokno z zywica?
i czy na BITEX da sie polozyc podlakd?
pozdro
psik

[%sig%]

Daniel Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-11-18, 19:28   

nie bedzie sie trzymac wlokno z zywica biteksu

pod biteks musisz dac podklad ftalowy (nobikor) bo od blachy to ci odlezie

[%sig%]

Daniel Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-11-19, 00:25   

tak, pojedz podwozie podkladem ftalowym ze dwie wartwy aby dobrze pokrylo, a potem bitex na to i bedzie extra

[%sig%]

Walker
Gość
Wysłany: 2002-11-20, 10:21   

To ja sie przyłączam do dyskusji. Robie podłoge w swoim. na razie od środka. Jak już kiedyś pisałem takie dziury, że asfalt widze. Czy w miejscach zardzewiałych musze zdzieradź rdze tak żeby aż goła swiecąca blacha wylazła? czy moge tylko przeczyścic i coś na rdze położyć. Pytam bo podłoga sie straznie chropowata w miejscach rdzy zrobila i potwornie ciężgo sie to cholerstwo skrobie. co robic?

[%sig%]

Toudy
Gość
Wysłany: 2002-11-20, 11:46   

Jak chcesz zrobic trabiego pozadnie (zebys nie musial do tego wracac za 2 lata) oskrob do golej blach, najlepiej takim metalowym druciakiem na wiertarke badz szlifierke katowa. Jezeli nadal bedzie jakas rdza poluz minie pod podklad.
Dziury w podlodze zaspawaj badz zaklej zywica i wloknem, szeroko zeby i kilka warstw. Na to podklad, bitex, podklad, farba

[%sig%]

Walker
Gość
Wysłany: 2002-11-21, 12:22   

jaki podkład polecasz. jakaś nazwa. Zywicą i włóknem powiadasz? a nie lebiej wyciąć diaxem do miejsc zdrowych i dospawać łaty z blachy?

[%sig%]

Daniel Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-11-21, 12:31   

ja bym tez spawal a nie jakies pacykowanie zywica

[%sig%]

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2002-11-21, 12:49   

obry jest najzwyklejszy podklad ftalowy Nobikor produkcji Nobiles. Litr kosztuje jakies 23zl. Na puszce jest dokladna instrukcja obslugi :)

[%sig%]

Mikołaj "psik"
Gość
Wysłany: 2002-11-25, 22:51   

wow
dzisiaj ostro dzialaem z trabim - wycialem caly pas przedni - wszystko oczyscilem, pospawalem, pomalowalem podkladem i bitexem - takze przod i jeden bok mam zrobiony
nastepna walka jutro po zajeciach :)

[%sig%]

warcab
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 16:02   

witam
ja mam taki pomysl na konserweacje trampka od spodu: 1.zedzrzec stara konserwacje
2.oczyscic rdze z grubsza na to dac cortanin
3.na kortanin wysokiej jakosci minie unikor c
4.na to farbe okretowa
5.bitex w spreju
6. i hydrobit z czyms wymieszac zeby bylo takie to gumowate

i w tym momencie chcailbym sie strych trabanciarzy poradzic czy to dobry pomysl??
oraz co mysla o:
1.kladzeniu cortaninu na rdze czy to dobry specyfik
2.i co mozna by bylo dodac do hydrobitu jaki specyfik zeby tworzyl elastyczna gumowa powloke
mam do wyboru smar armatni albo smar linowy slyszalem ze ten linowy taki sobie jest

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 16:33   

Coratnin jest całkiem niezły. Daje rade, ale to i tak Cie nie zwolni z czyszczenia mechanicznego. Unikor to nie to samo co minia. Unikor to po prostu farba do metalu. Bitex i hydrobit to prawie to samo, więc nie wiem po co jedno i drugie.

warcab
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 16:39   

n9 chyba ze cos jescze lepszego znacie zeby dodac

warcab
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 16:41   

bitex po to bo jest w spraju i msyle ze lepiej bedzoe sie trzyamc(oraz lep[iej wejdzie w meijsca trudnioej dostepne)a hydrobit chce z czyms wymieszac zeby bardziej gumowate to bylo

no i oczywiscie progi zalac czyms chce jeszce

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 20:33   

Bitex w spray to nie bitex. Bitex jest za gęsty do aerozolu. W sprayu to może być fluidol i pochodne lub baranek.

Vampirek
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 21:04   

dobra panowie to i ja sie przylacze ja mam koncepcje nastepujaca jezeli chodzi o spodzik trabiego i ogolnie starych aut podloge zedrzec do zera w miejscach rudej ale nie przegnilych na wylot przeleciec takim srodkiem nazywa sie on BRUNOX kwas laczacy i ulatniajacy rdze a wiec najlepiej pociagnac po calej podlodze na to unikor na to lakier jaki badz samochodowy i dopiero na to bitex lub inny gumowaty srodek polecam gume lakiernicza nie pamietam firmy bo bitex nie jest zadna warstwa zabezpieczajaca on tylko chroni przed odpryskiwaniem lakieru gdy o niego kamyki uderzaja.... a jezeli chodzi o konserwacje profili sa 2 szkoly jedna szkola mowi o tym ze napchac fluidolu w profile przy zatkanych dziurach technologicznych pojezdzic otworzyc dziury technologiczne zeby sobie wyplynol nadmiar natomiast 2 szkola jest nalac ropy z przepalonym olejem z diesla dobrze zabezpiecza ale niestety w lecie smierdzi :) hmm to by bylo na tyle :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi