Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Jak ściągnąć piastę, zablokowane hamulce
Autor Wiadomość
Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2006-10-09, 17:59   

Witam.
Mój Trabi stoi sobie już prawie 3 lata bez większego ruchu i efekty niestety są widoczne. Blokuje mi się lewe, tylne koło. Zdjąłem wczoraj piastę, zauważyłem że szczęki nie reagują na naciśnięcie pedału, ale tylko założyłem ją spowrotem, bo wczoraj nie miałem czasu na grzebaninę, a dzisiaj nie umiem zdjąć tej ****** piasty bo trzymają ją szczęki... Co robić?

Po zdjęciu piasty co tam może być nie tak? Tłoczki przywarły do cylinderka czy co?

Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2006-10-10, 07:37   

Najprawdpodobniej przy wkładaniu szczęk rozchyliły się samoregulacje i szczęki trzymaja bęben, a jeżeli bęben schodzi tylko kawałek to szczęku spadły z samoregulacji i się klinują. Po pierwsze zluzuj linkę ręcznego pod podłogą. Jeśli występuje przypadek pierwszy to weź młota i przywal porządnie. szczęki powinny troche odpuścić. Innego sposobu nie ma.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-10, 11:35   

Jak to tył to możesz zdjąć to siłą, Nie powinno się nic stać, conajwyzej okładziny sie porozpadają... (oczywiście po uprzednim poluzowaniu ręcznego)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-10-10, 23:01   

Po jebnięciu młotem bęben będzie niestety do wymiany. Możesz jeszcze spróbować odkręcić odpowietrznik, może szczence będzie odrobinę lżej wrócić. Ale trzymają pewnie samoregulatory i rowek w bębnie.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2006-10-11, 14:53   

Dzięki za odpowiedzi.

Piastę już zdjąłem, dość brutalnie, ale skutecznie :].
Okazuje się, że cylinderek w środku jest pokorodowany, jeden tłoczek wyszedł, drugi nie chce puścić nawet pod młotkiem. Czy taki cylinderek jeszcze się do czegoś nada? Jeśli tak to czym to czyścić?

Wiem, wiem, najlepiej kupić nowe bo to hamulce... Niestety zdaję teraz prawko i każdy 1zł się liczy. :]

Proszę o szybką odpowiedź bo Trabi tam czeka na lewarku.

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-10-11, 17:00   

wywal ten cylinderek. Nowy nie kosztuje az tak duzo.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-11, 17:34   

na tyle cenisz swoje i innych życie ?? :/ Ja mimo braku kasy jakos ją skminilem i kupiłem wszystkie cylinderki nowe...

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2006-10-11, 19:53   

no to niestety, będzie stał, poczeka na lepsze czasy

dzięki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi