Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak biegów ;(
Autor Wiadomość
ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2006-09-28, 19:55   

Witam
Kilka tygodni temu zakupilem Trabanta 1.1. Samochodzik jest naprawde super, procz jednej rzeczy, a raczej dwoch.
Otoz po krotkiej przejazdzce, tzn jakies 10 min, nie moge wrzucic zadnego biegu, o wstecznym moge wogole zapomniec wowczas - wchodzi po zebach i wejsc nie chce, a z resztą rowniez jest bardzo trudno. Dochodzi do tego iz musze ruszac na skrzyzowaniu z 3 czasami z 4 :(.
Autko bylo u mechanika miesiac powymienial wszystko itp jednakze z tym nie dal sobie rady. Powiem jeszcze tyle iz zostala wymieniona linka sprzegla na nową oryginalną.
Bardzo prosze o pomoc, co moze byc powodem takich problemow.
To smutne ale autko mam juz prawie 2 miesiace a przejechalem nim moze 10 km. Pozostaly czas stal u mechanika :/
Za odp i jakies propozycje pomocy z gory dziekuje
Pozdrawiam

Dzikus
Gość
Wysłany: 2006-09-28, 20:49   

zobacz czy dźwignia zmiany biegów jest prawidłowo zamontowana, zanim połatałem podłogę jadąc do blacharza dźwignia wpadła w podłogę a w zasadzie to prawie na asfalt :P prowizorycznie połatałem żeby tylko do warsztatu dojechać ale była minimalnie przesunięta i tez były takie objawy,
możesz sprawdzić też mechanizm przekładniowy który jest tuż przed skrzynią na dźwigni zmiany biegów, czy tam wszystko jest okej,
gdyby to nic nie dało to na 95% trzeba szukać przyczyny w skrzni

macq
Gość
Wysłany: 2006-09-28, 21:07   

jesli po 10 minutach to sie dzieje, to mozliwe ze nie masz oleju w skrzyni......

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2006-09-28, 21:13   

Witam
Powiem szczerze iz w tym egzemplarzu ktos juz wspawal zle lewarek, krzywo postawili samochod i tak wspawali wiec wszystko wyszlo krzywo itp. Ale bylem przez miesiac w warsztacie i sygnalizowalem im ten problem, powiedzieli ze to zrobią tzn wspawają na nowo - dobrze. Dziwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie lewarek jakos lata na boki - zwlaszcza na luzie, nie wiem czy tak powinno byc.
A olej sprawdze jutro poniewaz o tej porze to juz tam nic nie zobacze ;). Jednakze czy jest mozliwe iz warsztat "specjalizujacy" sie w trabantach nie sprawdzil oleju w skrzyni biegow?
Pozdrawiam

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2006-09-29, 05:30   

Przy skrzyni biegów jest tak tuleja aluminiowa przez, którą idzie sworzeń stalowy łączący lewarek z mechanizmem wybierania biegów w skrzyni(nie wiem czy dobrze to nazwałem).Na końcu tego sworznia jest dźwigienka, która zamocowana jest do niego za pomocą przetyczki stalowej i pewnie ta przetyczka się przetarła.Wszystko jest na wierzchu i podejrzewam,że może to być to.Widziałem już takie przypadki w dwóch Trabach i w jednym mechanik nie wiedział co to.
Pozddro!

szkielu
Gość
Wysłany: 2006-09-30, 15:16   

zajrzyj do tematu "brak 1,2 i wstecznego" objawy trochę się rożnią ale przyczyna moze tkwić w tym samym miejscu

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi