Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwne rzeczy z ładowanie[601]
Autor Wiadomość
_sierot_
Gość
Wysłany: 2006-09-26, 13:29   

Witam,
od długiego czasu mam problem z ladowanie, mam za wysokie(bardzo wysokie) napiecie na klemach przy pracy silnika. wymienilem regulator napiecia na alternatorze ale nic to nie pomogło. Odłączyłem kable od alternatora( plus i wzbudzenie) odpaliłem i dalej jest tak samo przy gazowaniu potrafi nawet skoczyc do 40V! Stwierdzilem, że może w rozruszniku wytwarza się polę elktromagnetyczne i powoduje ładowanie, więc odpiłem rozrusznik i dalej jest tak samo, a nawet przy gazowaniu wzrasta do 60V. I właśnie skończyły mi się pomysły co robic dalej co sprawdzać:( Aha dodam jeszcze, że sprawdzalem napiecie dwoma rożnymi miernikami i na różnych podpietych akumulatorach żeby wykluczy feler tych urządzeń.

Pozdrawiam Sierot

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-09-26, 13:43   

więc to zrób. Ale pewnie masz walnięty regulator napięcia.

_sierot_
Gość
Wysłany: 2006-09-26, 14:57   

więc to zrób tylko co mam zrobić? jak pisałem regulator wymienilem, a pozatym jak alternator jest odpiety od instalacji to dzieje się to samo, więc raczej nie jest to alternator. I tu pytanie co ??

macq
Gość
Wysłany: 2006-09-27, 06:14   

gdybys mial 60V to cewki by sie zjaraly, nie mówiąc już o aku... Jeśli mierzysz miernikiem elektronicznym, to całkiem możliwe, że powstaje błąd pomiaru (drgania auta). Przy takim napięciu akumulator wykipiałby moment. Pozatym z powietrza prąd się nie bierze. Zamiast miernika podepnij zarowke. Jak sie nie zjara przy tych rzekomych 60V to masz cos z miernikiem

_sierot_
Gość
Wysłany: 2006-09-27, 08:40   

Miernika mam elektroniczne i to dwa i kazdy pokazuje tak samo, a żeby uniknać drgan aku wyciagnołem z auta i lezy obok niego zeby nie latał itp. Dziś sróbuje z żarówką i może cewki zmienie bo juz sam nie wiem co to może być.
Pozdrawiam Sierot

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-09-27, 11:04   

Sprawdź czy z cewek nie masz jakiegoś przebicia. Skoro przy odbpiętym alternatorze wzrasta ci napięcie do nienormalnych wartości to nie pozostaje nic innego.
Moim zdaniem możesz mieć na wyjściu wysokiego napięcia z cewki przebicie i iskry na któreś z przewodów zasilających uzwojenie pierwotne.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-09-27, 18:43   

no właśnie... skoro alternator odpięty i takie wysokie napięcie wskazuje to jest to błąd pomiaru. Nie wiem czy masz wogóle pojęcie jak potężny prąd trzeba było by podać do (sprawnego "zdrowego") akumulatora, żeby podnieść na nim napięcie do 40-60V... Zresztą, pomijając natężenie prądu jakie by musiało płynąć... To by była bomba... Akumulator by długo takiego czegoś nie wytrzymał.... Zresztą żadna żarówka, cewka silnik wycieraczek itp itd też.
Skoro jedyne źródło prądu (alternator) odłączyłeś, to musi być albo błąd pomiaru ew. przepięcia na instalację powodujące szalenie miernika, albo jakieś cuda "niewidy" :)
Sprawdź starym klasycznym miernikiem wskazówkowym, włącz światła i zobacz czy i jak zmienia się ich jasność, równolegle obserwując wskazania miernika...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi