Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej opałowy (601) ?
Autor Wiadomość
Misio601
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 08:00   

Witam. Swego czasu zetknąłem się z opinią, że Trabant ma dość niskie wymagania co do jakości paliwa. Przy splocie kilku sprzyjających czynników (droga benzyna, olej opałowy za darmo, silnik w dobrym stanie) postanowiłem to sprawdzić. Do tej pory, po nagrzaniu silnika, moja 601 nie dymiła. Do 10 litrów benzyny z olejem Orlen 2T Semisynthetic (stosunek 1:40) dolałem 2 litry oleju opałowego. Jaki efekt? O tym wkrótce.

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 08:25   

Biedny silnik [*] [*]

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 08:31   

Moze wlej samego oleju opalowego bez benzyny i mixolu. To bedzie dopiero test :-p
Nie wroze przyszlosci tej mixturze, ale jak masz silnik na wymiane to spoko.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 08:49   

Qbs...dwusuwowy diesel?:> śmiesznie by było;)
Ja bym się spodziewał więcej nagaru z nie do końca spalonego ojelu opałowego (nie ma przebacz, temperatury pracy i spalania w tym silniku sa za niskie na dobre spalenie oleju opałowego czy napędowego), kłopotów z rozruchem (chociaz przy tej proporcji może bedzie ok). Ale, życzę jak najmniejszych negatywnych objawów:P Czekam na wyniki.

mitek
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 09:24   

nie wiem jak trabant ale ja kiedys w kaszlu jeździłem na mieszance benzyny i ropy, na jakieś 40 litrów ropy 20 litrów benzyny o dziwo kaszel jeździł i to całkiem nieźle udało mi się wtedy chyba osiągnąć jhakieś 120 - 125 na godzinę. negatywne skutki: dzwonił, kopcił, nie dało się zatrzymać silnika, czasem po zgaszeniu zapłonu łapał wsteczne obroty silnika i puszczał kółka z wydechu :-) (mam świadków)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 10:53   

oszczędność po pieronie jak 2 litry na 10 dajesz....

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 10:54   

Olej opałowy za darmo...
Tak za darmo to on nie jest na pewno :). Ktoś musi za niego zapłacić a ty sobie go "porzyczasz". Pewnie z domowej kotłowni.
Lepiej zainwestować i kupić Trabanta na gaz.

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 11:23   

Wartborgini: przy cenie 4,30 za litr benzyny, dolanie 2 litrów oleju opałowego daje cenę 3,58 za litr. Wlawszy 15 litrów tejże mieszanki otrzymuje się równowartość litrowej butelki oleju silnikowego (10 zł 80 gr). Oszczędność w rzeczy samej imponująca nie jest, ale nie takie też motywy mną kierowały przy rozpoczynaniu tego testu.

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 11:42   

zdecydowanie lepiej bys wyszedl na tkaich eksperymentach, gdybys porozgladal sie za gazolina... to przetestowane paliwko... olej opalowy do dwusowa... ehs... :D :D :D

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 12:29   

A może by tak mazut? Ja bym go jeszcze pomieszał z koksem i dolał perhybrolu (takiego conajmniej 50 %) - co by się lepiej splało.
Koks musi być rozdrobniony tak, żeby jego kawałki przelazły przez najmniejszą dyszę w gaźniku. Tylko uwaga ! Kosk musi być najwyższej jakości bo inaczej lakie będzie płowiał od...sadzy.

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 12:49   

A może by tak mazut? Ja bym go jeszcze pomieszał z koksem i dolał perhybrolu (takiego conajmniej 50 %) - co by się lepiej splało.
Koks musi być rozdrobniony tak, żeby jego kawałki przelazły przez najmniejszą dyszę w gaźniku. Tylko uwaga ! Kosk musi być najwyższej jakości bo inaczej lakie będzie płowiał od...sadzy.

Kierowała mną czysto ludzka chęć "zobaczenia, co się stanie". Dlaczego zaraz tego typu komentarze?

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 13:03   

Kuzyn: faktycznie pożyczam sobie OO, ale za wiedzą i zgodą właściciela. Natomiast Trabanta 601 na gaz ani nie kupię ani nie przerobię, gdyż w Polsce byłoby to nielegalne. Trabant 1.1 absolutnie nie wchodzi w rachubę (mój pierwszy (notabene wkrótce usunięty) post wyjaśniał dlaczego).

Qbs: byłyby olbrzymie problemy z zapaleniem i pracą silnika, gdyby wlać czysty OO (chociażby zbyt niska liczba oktanowa - oscylująca wokół 50).

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 14:34   

misio gazolina to cos takiego jak paliwo ale po 3 zeta litr.. Ja tez jestem zdania ze na paliwie nie ma co oszczedzac. Poprostu na pewnych rzeczach sie nie oszczedza, bo oszczednosc jest tylko pozorna- naprawa silnika jest znacznie drozsza. Ja przez pomylke nalalem cos ala ropa- sasiedzi byli zachwyceni, nic nie bylo widac. Tak samo jak nie oszczedzam na benzynie, tak nie naleje np wody zamiast plynu hamulcowego. Mozna kolek wsadzac w felge- tez hamulce. Dlatego ja bym nie kombinowal, jesli tak dla eksperymentu to ok. Ale szybko przekonasz sie ze oszczednosc jest pozorna. Jesli chcesz taniej to musisz zdobyc gazoline- paliwo nie tak syfiaste jak oo, a niewiele drozszy.
Qbs...dwusuwowy diesel?:> śmiesznie by było;) smiej sie... wiesz jakie byly dobre ruskie dwusowowe diesle- lokomotywy ?:D

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 18:21   

Ależ ja doskonale wiem, że takie silniki stosowano, tylko jak sam mówisz Macq..w lokomotywach...ja dodam, że w okrętach :D, a z czego mi wiadomo Mercedes kiedyś z czymś takim kombinował[chyba;)]
Wiecie w Land Roverach trzeciej serii żeby zamienić silnik z benzynowego na diesla wystarczyło zamienić głowice i jej osprzęt...a może w trabie wystarczy tylko zmienić paliwo:P
Pomimo tego, że jestem za nieoszczędzaniem na paliwie chętnie poczekam na wyniki;)

Paweł Bross
Gość
Wysłany: 2006-08-25, 20:45   

Czytam i wspomniał mi się Wojtek obok z bloku
wlał 11L paliwa do Disla i 12L 95PB i 1L Mixolu
Udało mu się dojechać do domu ale bez litra mixolu Trabi był Słaby że chyba poruszał się wolniej od żółwia dzwonił dymił i takie tam ale mixol to przełamał i pojechał Lepiej następnego dnia zbiornik z mixturą Ukraldli :( więc dawka 1:1 jest do niczego i raczej Szkodzi Silnikowi (chyba i inne też :/ )

pozDDRawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi