Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jestem nowy i potrzebuje pomocy:(
Autor Wiadomość
Luban
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 10:14   

hejka, od czerwca jestem posiadaczem 601 de lux:) kupilem ją za 450 zł i teraz zaczynam przeprowadzać "renowacje" na tyle na ile starcza mi funduszy. Ogólnie furcia spisuje sie znakomicie i jest w dobrym stanie, tylko podłoga z przodu gdzie kierowca i pasażer trzymają nogi troszke jest brzydka - ten kawałek pójdzie do wymiany jak znajdę dobrego i taniego blacharza. No ale mam mały problem, bo w przyszlym tygodniu ze swoją narzeczoną jedziemy na ślub jej kuzynki ale wczoraj miałem zonka, mianowicie po przejechaniu jakiś 15 km (cały czas jadąc lekko szarpał ale nic nie podejrzewałem) nagle zgasła ale zanim to zrobił zaczął troszke mocniej szarpac a ekonomizer ogłupiał - zaczeły się świecić wszystkie diody no i zgasł. Myslałem że dioda id paliwa się popsuła i że juz nie mam paliwka ale jeszcze dużo było. Próbuje odpalić po jakiś 3 minutach zapalił i ujechałem może 150 - 200 metrów i znowu ekonomizer szaleje, leciutko szarpie i gaśnie. Jeszcze 2 razy i na szczęscie dojechałem do domciu:) sukces:) ale zawsze jak zgasł musiałem odczekać pare minutek i dopiero zaskakiwał ale nie na długo:( Nie jestem mechanikiem i nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Sprawdziłem cewki - tj ich połaczenia ale raczej wszystko oki. Nie wiem w co ręce włożyć. Dlatego proszę was o pomoc.
Może wiecie co jest przyczyną?

PS. znacie może jakis mechaników, trabanciarzy z Torunia badź okolic z którymi można by było nawiązać kontakty?
Wiem, że są bo już widziałem 4 601dynki i dwa z silnikiem polo ale jechały więc nie udało mi się z nimi pogadać:P

Z góry dziękuje za zrozumienie i nie krytykujcie mnie, bo może się okazać, że to jakaś błachostka ale dopiero poznaje tajemnice trabancika.

PS. może wiece gdzie można kupić części do trabanta w Niemczech? Czy w Zwickau można dostać części i jak to wyglada cenowo, czy na przykład nie lepiej zrobić w kilka osób zrzuty na potrzebne części i przy okazji jak ktoś tam by był to kupić? Teraz snuje domysły bo nie wiem ale mnie to cały czas zastanawia skąd dużo ludzi ma nówki części (pomijając tych którzy trzymają stare rzeczy na strychach itd.)?

Pozdrawiam
Michał Lubański - Toruń

nemol
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 10:54   

Co do tego gaśnięcia,możesz mieć zatkaną dziurkę w korku paliwowym i powietrze nie dochodzi do baku.

Luban
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 11:19   

wywaliłem korek w ogóle i nadal jak zapali ( a zapali jak caly czas stoi bez problemu) i zaczne go gazować to nic nie pokazuje ekonomizer, także to raczej nie to, ale dziekuje za porade!

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 12:47   

Jestem z okolic Włocławka więc chyba nie daleko.
Spróbuj zapalić, wsiśnij gaz w podłogę i wyciągnij ssanie. Powinny się palić ze 2lub 3 diody. Jak palą to masz do przeczyśczenia gaźnik. Jak nie palą to odkręć kranik i zdejmij przewód z gaźnika. Musi lecieć paliwo. Jak nie leci to cału dopływ paliwa do czyszczenia (kranik, odstojnik, przewody przedmuchać, filtr paliwa).

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 12:48   

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Spróbuj pominąć filtr paliwa jak jest. Często one się zatykają od mixolu.

Luban
Gość
Wysłany: 2006-07-29, 15:43   

oki dzisiaj wieczorkiem bede próbował Waszych rad za które wielkie DZIĘKI. Jakie to fajne ze można liczyć na życzliwość trabanciarzy, już Was lubie chłopaki, jutro wieczorkiem jak bede mial dostep do neta to napisze jakie są postępy.
Pozdrawiam
Michał Lubański - Toruń

Luban
Gość
Wysłany: 2006-07-30, 15:03   

oki to mam do przeczyszczenia gaźnik, tylko kto może mi napisać jak to zrobić? Czy trzeba demontować go i czym najlepiej go czyścić?

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2006-07-30, 19:41   

Wymontuj gaźnik.
Odkręć 3 lub 4 (zależy czy stary czy nowy typ)śróbki na wieżchu i zdejmij pokrywę komory pływakowej,
wykręć z dna dyszę i przedmuchaj ją sprężonym powietrzem, to samo zrób z otworem po dyszy, w starym typie gaźnika(3 śróbki na wierzchu) ta dysza jest za zewnątrz gaźnika z boku komory na dole pod śróbką na klucz 12 albo 13.
W nowym typie wykręć wszystko co na wieżchu i też przedmuchaj, tylko dobrze sobie poukładaj żeby nie pomylić dysz.
To powinno pomódz.
Jak co to dzwoń.

Luban
Gość
Wysłany: 2006-08-02, 18:26   

dzieki za podpowiedzi, przyjechał do mnie kumpel ktory mial kiedys malana i sie zaczelismy bawic:) W sumie zbytnio i tak nie wiedzielismy jaks ie zabrac, sprawdzilsimy przewody paliwowe i ładnie paliwko sobie leciało. Zrobilismy tak, ze zatkal ta rure od gaźnika a ja dałem mu po gazie i wlaczylem ssanie i piec razy tak no i teraz gitara:) A sie bałem ze bede musial rozkrecac caly gaźnik:( Na szczescie to wystarczyło!
Chciałbym Ci podziekowac Krzysiu za rade i pomoc, naprawde wielkie dzieki i niech moc bedzie z Toba:)
Pozdrawiam

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-02, 21:04   

luban chodzi ale ciekawe jak dlugo... Ja bym zalozyl filter paliwa przed gaznikiem i wyciagnal dziada, zeby wyczyscic go z syfu. Bo to jest rozwiazanie krotkotrwale- przedzej czy pozniej sie zatka

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 19:52   

Ja nie polecam filtra paliwa - miałem i wywaliłem bo stawia benzynie za duzy opór, po za tym skoro zbiera się tam olej to znaczy, że mniej go trafaia do silnika. Chyba że są jakieś bardziej przepuszczalne. Moim zdaniem lepiej zadbać o dobry stan tego filtra z siateczki znajdującego się w odstojniku, jak w siatce nie ma dziur to powinien wystarczyć.
Często też gaźnik jest zabrudzony z powodu korozji w baku.
A odstojnik swoją drogą można zawsze przeczyścić.

Nowe części ludzie mają, bo za komuny kupowali jak tylko było. Oczywiście są też sklepy internetowe (np. www.motirex.pl -warto o nim poczytać na forum) i nieinternetowe oferujące nowe części.

Aha i jeszcze jedno, skoro mówisz że jesteś nowy w tej tematyce to przypominam żeby nie popełniać błędu typowego po przesiadce z "normalnego" auta. Trabant nie lubi niskich i wolnych obrotów! Im więcej gazu tym lepsze smarowanie, oczywiście bez przesady :]

pozDDRawiam

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-04, 07:51   

wiem, ale mi nie chodzilo o filtr paliwa bibulkowy tylko siatkowy jak np ten na dole za 3,00mam taki i nic nie blokuje... ale zamierzam sobie kupic szklany.
pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi