Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] alternator czy akumulator
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 11:32   

Mam taki problem
otoz trabik stal ze 2 miesiace bez ruszania. Rozebralem go do malowania... ale przy silniku nic nie dlubalem. Po tym czasie nalalem benzyny i zapalil od pierwszego ;o troche sie zdziwilem ze aku nie padl. Ale od tego momentu pojawil sie problem. Wyglada jak brak ladowania- swiatla slabo swieca, wycieraczki ledwo sie poruszaja, a radio nie chcialo sie odpalic. No ale nieraz mam pol dnia radio z tuba wlaczone, pozniej wsiadam i zapala pieknie. Zauwazylem ze po zgaszeniu auta aku syczy. Pomierzylem miernikiem i wyszlo mi:
-przed odpaleniem 10,06 (a rozrusznik kreci dobrze ;O)
-po odpaleniu wariacje
-ze zgaszonym silnikiem po odpaleniu- woltomierz zglupial
I tu rodzi sie pytanie. Czy to jest usterka ukl ladowania czy akumulatora? Bo jesli przy mojej intensywnosci uzytkowania samochodu (czasem przepalam) zapala, a podczas pracy silnika jak wciskam hamulec to radio gasnie, to dzieje sie cos dziwnego. Prosze o rade, czy wywalic aku, czy wydzierac alternator i robic.

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 11:35   

aha dodam ze nie wiem ile akumulator ma lat, ale w zimie zawiodl. To jest centra 40ah srebrna. No i przed malowaniem wymienilem rozrusznik, bo kopcil przy zapalaniu...

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 17:10   

najszbciej sie przekonasz czy Ci alternator dziala odlaczajac na chwile akumulator na wolnych obrotach. Jak zgasnie to altek nie laduje. Jezeli chodzi dalej to pozycz od kogos inny aku i zobacz czy bedzie sie dzialo to samo.

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 19:10   

hehe patent z klema znam bo zawsze tak robie ;)
chodzi i to niezle

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 19:12   

ladowanie jest ale dziwna jest rzecz- aku laduje ale nie widac tego po swiatlach, ktore ledwo swieca. Podladowalem z prostownika i zobaczymy co bedzie za kilka dni

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 20:29   

a sprobuj bardziej dokrecic minus z aku przy skrzyni biegow.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2006-08-04, 12:17   

Sprawdz masę a potem sprawdź regulator napięcia może on jest walnięty albo któryś z kabli się obluzował wszystko posprawdzaj wtedy będziesz miał 100% pewność że wszystkie defekty wyeliminowałeś.

------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
------------------------------------------------

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 17:45   

Ale ze mnie idiota
wydarlem regiel, szczotki, wymienilem, poczyscilem, odpalilem, nie laduje dalej dobrze... no nic siadlem i pojechalem.. nagle mi zaczelo alternator blokowac. Otwieram maske i sobie przypomnialem ze nie dorecilem alternatora. pasek sie slizgal a alternator byl blokowany przez srube. Dokrecilem i jak reka odjal :) hewhehe

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi