Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zużycie poduszek silnika 601
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2006-07-26, 09:19   

Zastanawiam się czy można określić zużycie poduszek silnika i skrzyni. Od jakiegoś czasu przy ruszaniu lekko szarpie mi budą. Poduszki są całe i mocno przykręcone, łapa skrzyni też. Mam nowe poduszki w zapasie i wydają sie bardziej twarde Czy to wina tego ? Ogólnie porównując silniki w różnych trabach mój na wolnych obrotach minimalnie się trzęsie. Druga sprawa. Wymiana poduszki skrzyni jest trochę kłopotliwa czy trzeba do tego wyjąc półosie ?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2006-07-26, 20:51   

1. nie trzeba wyciągać półosi. Do tylnej trzeba się dostać od spodu, kluczem nasadkowym 13 (14 w starszych modelach sprzed chyba 71) na przedłużce. Druga nakrętka-górna-kluczem oczkowym. trochę gimnastyki i wychodzi, dobrze do wyjęcia tylnej jest najpierw odkręcić przednią poduszkę żeby skrzynia bardziej była elastyczna w przesuwaniu. Ja często podnosiłem samą skrzynię lewarkiem i wtedy poduszka wychodziła elegancko.
2. Wydają się bardziej twarde bo to poduszki magazynowane a nie jeżdżone. Guma jest zastana, a nie rozruszana, do tego możliwe że stwardniała z wiekiem. Poduszka zużyta to taka, która się rozwulkanizowała czyli odeszła guma od metalowej części. Jeżeli tego nie było - wszystko z nią jest w jak najlepszym porządku i nie trzeba jej zmieniać. Jeżeli jednak poduszka jest już naderwana ale jeszcze się trzyma to ciężko jest to ocenić oglądając poduszkę zamontowaną w autku, bo stale naciska na nią silnik swoją masą. Dopiero po wymontowaniu i rozginaniu na boki można to zauważyć.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi