Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Jak wymontowac skrzynie biegow?
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2006-04-26, 18:11   

Witam
Nadszedl kres mojej skrzyni. Teraz zachodze w glowe jak ja wymienic. Jak to zrobic zeby obylo sie bez ofiar w ludziach i stratach w mieniu?:} Na co zwracac uwage? Przy okazji, jesli ktos w okolicy rzeszowa ma skrzynie nowego typu do sprzedania to prosze o kontakt
Pozdrawiam

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 07:27   

Są dwa sposoby wymontowania skrzyni zT601.
wydaje mi sie ze najlepszy i najmniej inwazyjny jest taki:
Odłączasz akumulator, odpinasz wszystkie przewody i linki od silnika, odkręcasz 1-szy tłumik od kolektora wydech, odkręcasz poduszki, odkręcasz rozrusznik i cztery śruby mocujące skrzynię z silnikiem, podnosisz i przesuwasz skrzynie w kierunku nadkola.
Kolejną czynnocią jest wyjęcie silnika.
Pozostała teaz skrzynia. Odkręcasz linkę sprzęgła i dzwignię zmiany biegów. Odwijasz osłony półosiek i przesuwając skrzynie maksymalnie do nadkola wyjmujesz dłuższą półoś, zabezpieczasz krzyżak, a następnie przesuwając skrzynie w przeciwna stronę wyjmujesz krótką półoś i masz już skrzynię na wierzchu.
W taki sposób nie musisz rozpinać zawieszenia do demontowania półosi. Auto cały czs stoi na kołach, masz możliwość przepchnięcia w inne miejsce.
Dlaczego najpierw wyciągasz silnik? a to dla tego że po wyjeciu masz więcej miejsca.
Wiele razy w ten sposób wyciągałem skrzynię .
Pozdrawiam.

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 14:49   

Albo drugą metodą odkręcasz skrzynię od silnika i z poduszek, odpinasz lagę od biegów, linkę licznika i sprzęgła, odkręcasz tłumik z wieszaka przy skrzyni, podpierasz go cegłą, odkręcasz lewą zwrotnicę od wahacza i resora, wyciskasz lewą końcówkę drążka kierowniczego z wąsa zwrotnicy, wyciągasz zawieszenie na długość przewodu hamulcowego no i skrzynia w górę...

bumar1
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 20:54   

Sposób JaJera dużo lepszy. Też tylko tak wyjmuję skrzynię. Tylko jedna uwaga !!!!!!Przy wyjmowaniu półosi ze skrzyni ( nowszy typ )uważaj na łożyska igiełkowe przegubów od strony skrzyni.Podczas wyjmowania mogą cisię rozsypać igiełki. Jest ich mnóstwo w trzech łożyskach. A jeżeli już ci rozsypią to pamiętaj - znajdź wszystkie igiełki i powkładaj je do łożysk na tawot.

Filuu
Gość
Wysłany: 2006-07-06, 14:55   

ja wlasnie musze wyjac skrzynie.. a sam nie dam rady. jestem ze sztumu - jest ktos chetny do pomocy? jestem obecny do 13go lipca potem wyjezdzam do pracy pomoze ktos?? mam kanal i narzedzia ;)

p.s.
1. sory za odkopanie tematu
2. wymontowac musze bo juz jest koncowka przegla - slizga sie i np na 3 jak dodaje mocniej gazu to zamiast ciagnac do przodu to silnik wyje i nic sie nie dzieje (jakby bylo wlaczone sprzeglo) - i muse powolutku naciskac gaz by lapal.. eh eh sztum 2006 dobil mi to sprzeglo :P

macq
Gość
Wysłany: 2006-07-06, 20:20   

nie musisz wymontowywac do tego skrzyni!!!!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-07-07, 00:12   

czort wie czy ja przypadkiem nie mam skrzyni na zbyciu... Jak jesteś zainteresowany nią to napisz do mnie na GG, uzgodnimy cenę. Mieszkam nie tak daleko, a w razie czego ew. mogę kawałek dojechać ku rzeszowowi :)

macq
Gość
Wysłany: 2006-07-07, 06:44   

Wartborgini, kurde tos sie pospieszyl:p ja juz 2 miesiace temu kupilem skrzynie :) Musialem po nia jechac kawalek drogi, ale w sumie warto bo ideal od dziadka- ciekawe, zamiast oleju mial w skrzyni wode ;) troche sie zastala ale cichutka jest :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-07-09, 23:50   

no... stary post z deka ktoś odkopał a ja na date nie popatrzyłem...
mówisz, że wodą zalał :)

podobno lepiej trzymać żelazo w wodzie niż "na powietrzu" - podobno mniej rdzewieje :) tak gdzieś słyszałem...

macq
Gość
Wysłany: 2006-07-10, 11:28   

byc moze ale jak juz to w destylowanej :S ;p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi