Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik i wskaźnik paliwa
Autor Wiadomość
peeter
Gość
Wysłany: 2006-05-06, 12:01   

A wic odwieczny problem z paliwem zawsze sie kończy w najmniej spodziewanym momencie:(I tu moja proźba do forumowiczów: próbowałem połaczyc wskaźnik od skody i udało mi sie ale zakres jest tylko do 1/2 zbiornika i co z tym zrobic?? kupilem czujnik od skody i cos podobnego, jak podłaczyc kabelki, moze cos źle robie:(Jesli ktos juz to przerabiał to prosze o pomoc. Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-06, 14:45   

pewnie źle połączyłeś wskaźnik...
wskaźnik należy podłączyć tak, aby w stanie spoczynku (z odłączonym przewodem "sygnałowym" czyli tym, który idzie do czujnika) wskazówka była na minimum. Dołączenie przewodu sygnałowego do masy ma spowodować przechł wskazówki na max w pozycję FULL.

Całość łatwo i przyjemnie można przetestować "na wierzchu" łącząc to wszystko np. na stole. Później sprawdzisz wychylenia wskaźnika regulując położenie czujnika...

peeter
Gość
Wysłany: 2006-05-07, 07:37   

ja juz nie mam pomyslu jak to podłaczyc:( kurcze we wskaźniku sa 3 wyjscia(+12V i dwa to sygnały z czujnika) a w czujniku od skody mam 3 wyjscia, czyku 1 z pocztku dutu, 2 z konca dtrutu, a 3 to dokladnie nie wiem nbo nie widac do czego to jest podłaczone. a i jeszcze jest zmasowanie pływaka. Czyli jak nie jest podłacony czujnik to mam wyskalowac tak zeby było zero, a nie duzo poniżej??Pozdrawiam i dziekuje

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-05-07, 11:57   

hmmm, na wskażnik oprócz +12V musi być podana masa, więc będzie to jeden z dwóch styków. Jeśli na czujniku masz 3 styki (???) i wszystkie są do czegoś podłączone, to pewnie tam też należy podać +, masę i pozostały to wyjście. Trochę to dziwny jakiś patent pepików, no ale spróbuj w ten sposób...
Pewno w ten "podstępny sposób" uniknęli błędów we wskazaniach pod wpływem zmian napięcia zasilającego czujnik :)

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-05-07, 15:56   

Wskaźniki skody mają na obudowie kolorowe kropki z kolorami przewodów (czerwona ,żółta, niebieska i czarna ) na czujniku masz tylko 3 czarną, niebieską i żółtą. Do wskaźnika prowadzisz 12V na czerwoną "kropkę", pozostałe 3 łączysz kolorami w pary z czujnikiem.
I powinno grać:)

peeter
Gość
Wysłany: 2006-05-07, 18:06   

no tylko ja nie mam tych krolek:( i tu jest problem, moze mozesz napisac jak to podłaczyc:)Pliz Pozdrawiam. A i wskaźnik moj ma trzy wyjscia czyli nie posiada wskaznika rezerwy. moje próby skonczyły sie niepowodzeniem. A na wskaźniku mam trzy kolory:czerony zółty i niebieski, co mam zrobic ??

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-05-07, 19:42   

Acha. No to by się zgadzało, bo czarny jest do lampki rezerwy :) W takim razie sprawa nie powinna być trudna. Na czerwony napewno łączysz zasilanie. A te dwa pozostałe jaśli masz pozcierane kropki na czujniku musisz sprawdzić doświadczalnie tzn jeśli jedna opcja podłączenia nie da efektu, to ta druga powinna być już właśniwa :D
pozdrawiam

peeter
Gość
Wysłany: 2006-05-07, 20:34   

no własnie tkwi problem bo rózne kombinacje nie dawały oczekiwanych efektów, to znaczy udało mi sie to zrobic, tylko ze zakres był do 1/2 zbiornika:( czy czarna kropka jest na srodku czujnika, to znaczy sa trzy wyjscia ułozone w jednej linii. GOOFY a montowałes te wskaźniki i czujnik?? Pozdrawiam

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-05-12, 15:29   

No tak montowałem zestaw z kontrolką rezerwy. Też na wyczucie i bez schematu;)...Przypomnieła mi się jeszcze jedna rzecz - jak próbujesz "na sucho" działanie układu to czujnik musisz dodatkowo do maszy podłączyć.(bo zamontowany dostaję ją spod jednaj ze śrub mocujęcych, a w rękach tej masy brakuje) Też miałem problem z połową zakresu, i jak dobrze pamiętam masa rozwiązała sprawę:)
No chyba że masz inny czujnik a inny wskaźnik...Ale to i tak powinno działać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi