Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rozne cylindry?moze tak byc?
Autor Wiadomość
Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 16:48   

Witam powiedzmy ze na jednym garze mam cylinder i tlok niminał.moge na 2 zamontowac np 3 szlif ?czy są jakieś skutki uboczne ?czy może tak byc ?prosze o odpowiedz pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 17:22   

teoretycznie może, ale na jak długo to Bóg jeden wie...
mogą być skutki pewnego niewyważenia bo jednak tłok będzie nieco cięższy (choć nie wiele).

Np. jak były tłoki starego i nowego typu, jedne były w całej długości walcami a drugie były jakby zfrezowane - w takiej konfiguracji były bardzo mocne wibracje w silniku...

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 17:41   

Nie powinno się zakładać dwóch różnych. Choćby z racji różnic w kompresji i pojemności - przemnóż sobie średnicę cylindra przez skok tłoka i porównaj wyniki dla obu. Różnica wyjdzie minimalna, ale jednak...
Gdybyś gdzieś namierzył oryginalny kpl - tj tłoki i cylindry, sprawdź (najlepiej wg książki) czy dane tłoki będą pasowały wg grupy wymiarowej - to te kolorowe kropki - poszczególne kolory odpowiadają różnym serią - i żeby było weselej są to różne kolory dla grup wymiarowych cylindrów i różne dla tłoków.

macq
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 18:12   

W moim sw pamieci 2 silniku mialem tak, ktos zalozyl jeden tlok wegierski (ten sfrezowany) cos 1 szlif, a drugi niemiecki nominal(ten "gladki"). Chodzil mniejwiecej jak kosiarka do trawy, straszne mial wibracje. Ale mysle, ze jakby byla roznica 1 wymiaru to nie byloby tak zle...

picek
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 19:26   

Ja tak miałem. Koszt remontu niższy jednak silnik krótko wytrzymuje, około pół roku. Na początku przez trzy miesiące silnik chodził dobrze, potem drgania się nasilały, był głośniejszy i się rozsypywał. Dodam, że miałem jeden tłok polski drugi niemiecki.

bumar1
Gość
Wysłany: 2006-04-27, 20:48   

Definitywnie, z każdego punktu widzenia tłoki powinny być równe w obu cylindrach. I z uwagi na wagę i z uwagi na sprężanie. Lepiej kup dwa równe i przeszlifuj ten drugi cylinder do wymiaru tego większego. Inaczej szkoda roboty i pieniędzy. Długo nie pojeździsz.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi