Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przerobić całą instalacje z 6V na 12V ??
Autor Wiadomość
Trabancior601
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 12:23   

Mam trabanta 601 w ktorym jest instalacja 6V a chce ją całą zmienić na 12V chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić?? Co bedzie mi potrzebne?? i ile mniej więcej bedzi mnie to kosztowało?? Z góry dziękuje

magik
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 12:29   

A po co nie lepiej zostawić oryginał? Ja sam śmigam na szóstce i jest ok. Trochę jest zabawy ale frajda jaka. Jedyny pronlem to radyjko. Można co prawda przetwornicę ale prąd zjada strasznie

Trabancior601
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 12:32   

ja juz wole nie miec problemów z niczym i zainwestowac pieniądze i prace i mieć 12V =]

qbak
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 13:57   

Zasadniczo sprawa ma 2 aspekty:

1. Odbiorniki = cewki, żarówki, rozrusznik. Ten ostatni może w sumie zostać 6V, jak nie będziesz za bardzo piłował, to przeżyje, a przynajmniej w zimie lepiej zakręci ;-)

2. Żródła napięcia = akumulator, alternator + przyległości. Ja mam alternator od Poldka i regulator też od Poldka, na standardowej instalacji Trabantowej. Działa wyśmienicie ;-)

Plusem takiej przeróbki jest to, że instalacja 6V przystosowana jest do wyższych prądów - m.in. ma grubsze przewody - więc na 12V pracuje "na luzie" . . .

Minusem jest odejście od oryginału - myślę, że w dzisiejszych czasach można sobie z 6V poradzić bez bólu. A ile radości ;-)

Paweł Bross
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 20:09   

Moim zdaniem szkoda ranić Trabiego Warto mieć oryginał choć mój trochę odbiega - deska rozdzielcza jest oklejona i wygląda jak Drawniana
licznik biała Tarcza. Ok Jak Co Mam Schematy i Książki jest opisane wszystko co i jak podpiąć
ale to trochę kosztuje mam namyśli zmiane kabli na gróbsze wymiane żarówek , alternatora itd...

macq
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 20:17   

Kabli na grubsze? gdzie?

Trabancior601
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 20:27   

kabli nie trzeba wymieniać.. są wystarczająco grube

halogen
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 22:54   

w 6V są grubsze i to sporo niz w 12V wiem z własnego doświadczenia ;]

picia353
Gość
Wysłany: 2006-04-11, 23:00   

i sa aluminiowe

Paweł Bross
Gość
Wysłany: 2006-04-13, 21:15   

Niewiedziałem Zwracam (C)honor muślałem że skoro 6V to o połowe chudsze jak w 12V
jak co mam żarówki na i przerywacz kierunków na 6V

Paweł Bross
Gość
Wysłany: 2006-04-13, 21:18   

Kurcze co je pisze PRZEPRASZAM niespałem w nocy bo czyściłem Gaźnik i teraz niekontaktuje.
idę spać :) PozDDRawiam

Ogon
Gość
Wysłany: 2006-04-13, 21:37   

Zgodnie o ogolnie przyjetym prawem ohma I=U/R, z tego mozna latwo wyprowadzic wzor P=U*I, co oznacza, ze aby osiagnac np 35W na zarowce, potrzeba (przy 6V) podwojnie duzego pradu, co daje nam zastosowanie grubszych kabli niz przy instalacji 12V.

pozdro
Lord

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-04-14, 12:56   

a był tu już jakiś "koneser" co przerobił z 12V na 6V ????

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi