Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Listwy
Autor Wiadomość
Ogon
Gość
Wysłany: 2006-03-11, 19:35   

Witam!

Szukalem na forum i nic nie znalazlem w sprawie tego problemu, a wiec:
Przygowyje wlasnie swoja 601'ke do konserwacji i malowania, w artyste chce sie bawic w ten weekend, ale mam nastepujacy problem: chce usunac listwy boczne, te aluminiowe, wiem ze srobypod tymi listwami trzymaja cala karoserie. Teraz przychodzi pytanie, czym zakleic dziury po srobacz i jak przymocowac wszystko do kupy? Slyszalem, ze dobrze jest to robic na zywice epoksydowa, ale nie wiem czy przed malowanie, czy po malowaniu, poniewaz do malowania chce zdjac cala karoserie, a nie wiem czy nie bylo by lepsze ja tam zostawic. Z gory dziekuje za wszelkie dopowiedzi.

pozdro
Lord

Krzysiek,Ula i Marcinek
Gość
Wysłany: 2006-03-11, 19:53   

Ja bym wszystko poprzyklejał na akryl i poprzykręcał wkrętami. Jak akryl zastygnie to wkręty powykręsasz a otwory zaszpachlujesz. Żywica jest za sztywna i może ci pękać. Poza tym ja kiedyś prubowałem przykleić błotnik na żywicę ale słabo się trzymał. Może źle oczyściłem, nie wiem.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-03-11, 20:38   

wkręty powykręsasz

Co to za rada, wybacz, ale radzic zeby duroplaty trzymaly sie tylko na "lepiszczu"?
Wkrety maja byc tak dobrane zeby ich lebki byly w miare na rowno z powierzchnia poszyc, a pozniej to sie szpachluje.

Ogon - karoserie chcesz zdejmowac do konserwacji czy do malowania? Chyba nie do malowania, bo wydaje mi sie ze 90% lakieru na Trabancie pokrywa wlasnie duroplast...

i na koniec: "powykręsasz" to od wykręcać?

Ogon
Gość
Wysłany: 2006-03-11, 20:46   

Tak, od wykrecac, mala literowka :)
Planowalem go calego rozebrac do malowania, zeby odpowiednio dojsc z farba do czesci metalowych i w razie czego zakonserwowac miejsca gdzie rdza wchodzi. Chyba, ze wszystko ladnie idzie zrobic bez zdejmowania karoseri, albo zdjac tylko jej czesc, np drzwi.

pozdro
Lord

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-03-11, 22:33   

Bolek tez nie planowal zdejmowac wszystkich duroplastow z mojego Trabanta przy remoncie...

... dobrze ze zdjal!

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 07:38   

Wiem ,że napiszecie kolega pytał czym załatać wkręty, a nie czy demontować listewki:-) Ale zostaw listewki .póżniej ochydnie wygląda jak ta szpachla ,żywica pęka i odpada ,a chyba nie da się zrobić ,żeby nie pękało bo karoseria pracuje w czasie jazdy,widziałem naprawde extra Trabanty oszpecone właśnie takimi pęknięciami..a listewki jak wypolerujesz to też ładnie wygląda.pozdro

macq
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 08:03   

No właśnie po co je wywalać? wypolerować i bedzie oki

vader
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 10:28   

zdjac duroplasty, wyczyscic blache i duroplast, co trzeba to pomalowac-zakonserwowac, duroplast zamocowac nitami, zeszlifowac łby na plasko a najlepiej wczesniej zrobic wgłebienia w duroplascie pod łby nitów, na to mata szklana na zywicy przyklejona, na to szpachla z włoknem, papier scierny, minia, znow szpachla ale bez włokna, papierem na gladziutko i podklad i lakier. Nic nie pęka i nie kroszy sie. Oczywiscie to jak nie chcemy miec listew.

Nikita
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 11:40   

a jak sie pozbedzie listew i da sie wszystko na nitach to potem jest niemozliwe zdjecie duroplastu a wiec robienie i wymiana czegokolwiek przy szkielecie wiec moim zdaniem to nie ma sensu a ladnie wyglada trabi jak ma wyczyszczone takie swiecace listewki

Ogon
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 12:14   

Widzialem jak to wydlada bez listew, bardzo mi sie to spodobalo, wiem, e kolega ma to zrobione na zywice, ale wlasnie teraz zaczynam sie zastanawiac czy naprawde nie zacznie pekac. A nie dalo by sie dorobic jakis mocowan od dolu, zeby np byla na srobki? Wstawic, srobki, spilowac je, wedy dac zywice na nie, pomalowac, os dolu zakrecic na nakretki z podkladkami sprezynowymi. Taki pomysl wpad mi teraz na mysl, to tylko koncepcja, wec prosze nie sugerowac sie, ze tak zrobie :)

pozdro
Lord

vader
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 13:09   

sciagalem wszystkie duroplasty po roku bo poszerzalem nadkola i nie mialem problemu z tym, no moze duzo pylu spod kątowki. za pierwszym razem jeden blotnik zalozylem bez maty szklanej i ten pekał, ale reszta zabezpieczona mata nie pękała. A jak sie dobrze zabezpieczy szkielet przed zalozeniem duroplastow to nie ma sensu ich pozniej sciagac.

Ogon
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 13:17   

Ale mata szklana mam zrobic caly duroplast, czy tylko miejsca gdzie bede nity? I po co ta minia?

vader
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 14:33   

nauczono mnie klaść podklad przed kolejna warstwa szpachli i tak robie. wyslalem zdj na mejla co i jak z mata

Ogon
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 16:10   

Dziekuje bardzo za te zdjecia, postram sie to jakos zorganizowac i zrobic tak zeby to jakos wygladalo :) Jak sie uda, to masz porzadne piwo za dobre info ;) Pozdrawiam!

bumar1
Gość
Wysłany: 2006-03-12, 19:14   

A ja już to wszystko przerabiałem. Po pierwsze warto zdjąć duroplasty i dobrze odrdzewić i zabezpieczyć szkielet przed ich założeniem. Ja zakładałem na silikon-klejący i skręcałem na śruby. Później szpachel i szlifowanie. Odradzam samo klejenie duroplastu i zdjęcie listew. Kilkuletni Trabant z uwagi na swoją delikatną konstrukcę nie jest zbyt sztywny. Duroplasty bez śrub zaczną odpadać. Widziałem już dwa Trabanty bez listew. Każdy był robiony innym sposobem. Niestety z uwagi na tą właśnie giętkość konstrukcji zawsze pękało. Wyglądało to okropnie. Przed tą robotą ( jeżeli się przy niej upierasz ) zrób test. Zaparkuj Trabiego jednym kołem na chodniku ( podwyższonym ) a trzema na jezdni. Sprawdź jak otwierają się i zamykają drzwi. Jeżeli zobaczysz , że Trabi się przegiął ( czyli jest już trochę miękki ) nie rezygnuj z litew !!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi