|
Chcę kupić 601 - kilka pytań |
| Autor |
Wiadomość |
adie
Gość
|
Wysłany: 2006-01-12, 22:34
|
|
|
Jako, że posiadam "już" rok prawo jazdy a na normalny samochód pieniędzy nie ma chciałbym drogą kupna nabyć taki pojazd. Mam kilka pytań.
Czy możliwe jest jeszcze drorwanie egzemplarza beż żadnych przeróbek i patentów z orginalnym bezpołyskowym lakierem, orginalną tapicerką?
Miał by to być 601, czy możliwa jest przeróbka zapłonu na elektroniczny? Słyszałem o firmie która oferowała moduły zapłonowe do MZ i Jawa 350.
Nigdy nie siedziałem w takim trabancie a te jeżdzące wyglądają całkiem przyzwoicie - czy bardzo koroduje karoseria (rama)?
No i mam pytanie ile to pali przy ekonomicznej jeździe, co ile trzeba regenerować wał a co ile szlif i tłoki. I jak z częściami??? W Warszawie widziałem sklep z częściami do Trabantów i Wartburgów ale nie wiem czy on jeszcze istnieje.
Bardzo chciałbym nabyć takiego trabanta bez przeróbek. |
|
|
|
 |
misza
Gość
|
Wysłany: 2006-01-13, 00:56
|
|
|
to przyjdz na jakieś spotkanie, tylko nie mów że chcesz kupić , tylko posłuchaj sobie i pooglądaj. sklep istnieje, mechanicy żyją, zastanów się przed kupnem czy śrubkę potrafisz przykręcić bo to konieczne. polecam opinie o markach sam. np na onecie w dziale moto.
p.S jak kupujesz nie patrz na to co na wierzchu, tylko na to co pod spodem. korozja i ubytki w oblachowaniu = dyskwalifikacja. |
|
|
|
 |
halogen
Gość
|
Wysłany: 2006-01-13, 02:25
|
|
|
Miał by to być 601, czy możliwa jest przeróbka zapłonu na elektroniczny? Słyszałem o firmie która oferowała moduły zapłonowe do MZ i Jawa 350.
Nawsze 601 mnaiłey elektroniki orginalnie :) A tak naprawdę spotkałem się z 3 typami zapłonów do 601 elektronicznych w tym jeden ustawiało się komputerowo :) |
|
|
|
 |
eutyfronik
Gość
|
Wysłany: 2006-01-13, 07:04
|
|
|
a ja (z przymrużeniem oka) zaprotestuję przeciw stwierdzeniu, że kupujesz Traba bo na normalny samochód pieniędzy nie ma. No jak dla większości Trabanciarzy to właśnie nasze auta są NORMALNE - proste, mądrze skonstruowane, zwinne itede itepe.
A tak serio to fajnie że szukasz 601 oryginała a nie czegoś innego. Powodzenia w szukaniu. pozDDRo |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2006-01-13, 07:20
|
|
|
Na poczatku witam nowego zapalenca :) a odnosnie reszty to..
Czy możliwe jest jeszcze drorwanie egzemplarza beż żadnych przeróbek i patentów z orginalnym bezpołyskowym lakierem, orginalną tapicerką?
Mozliwe, zobacz chociazby na allegro. Pamietaj ze najczesciej cena idzie w parze z jakoscia.
Nowsze moedele maja zaplon elektroniczny oraz alternator i 12v instalacje. Slyszalem o dwoch firmach: Digitech oraz jakas Czeska - nie pamietam nazwy.
Nigdy nie siedziałem w takim trabancie a te jeżdzące wyglądają całkiem przyzwoicie - czy bardzo koroduje karoseria (rama)?
Pojedz na spotkanie jak radzi Misza. Co do korozji to wszystko zalezy od stanu samochodu i zaangazowania ze strony wlasciciela.
No i mam pytanie ile to pali przy ekonomicznej jeździe, co ile trzeba regenerować wał a co ile szlif i tłoki. I jak z częściami???
Zalezy od sposobu jazdy, ustawienia zaplonu, gaznika oraz ogolnej kondycji silnika. Jedni mowia ze przy jezdzie ok 80km/h pali im 4,5l inni ze 6l. Jezeli chodzi o wal to musialbym zerknac do ksiazki. Tutaj na forum jest duza rozbieznosc. Jedni mowia ze padl im po 20tkm inni ze po 60tkm. Roznie to bywa. Zalezy czy nowy czy regenerowany. Jezeli chodzi o sklepy w Wawie to sie nie orientuje ale zawsze mozesz skorzystac z internetowego :)
Bardzo chciałbym nabyć takiego trabanta bez przeróbek.
Gratuluje wyboru i zycze wytrwalosci :) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-01-13, 08:13
|
|
|
Jak byś dorwał auto z małym przebiegiem i oryginalnym wałem to możesz jeździć i jeździć Regenerowane rzeczywiście są mniej trwałe.
Jeśli chodzi o korozję.. hmm ja mam rocznik 89', dopiero niedawno zrobiłem generalną konserwę i trzyma się nawet nieźle. Jest kika dziurek, ale to tylko i wyłącznie z mojego zaniedbania suszenia auta. Dla przykładu mój brat w suzuki już ma błotniki do roboty, a ja mam plastikowe:) Jeżeli capniesz rocznik tak do 88 (bo nowsze były gorzej zabezpieczone)i będzie zadbany, to też możesz jeździć z palcem w d...
Tak jak tu koledzy podpowiadają, w trabancie najważniejsza jest karoseria. Jak nie jest zżarta, to wszystko inne da się zrobić
P.S Jak już dorwiesz trabanta, to zawsze będziesz chciał do niego wracać. To jest pewnego rodzaju nałóg :] Trabi ma duszę.
Pozdro i życzę dobrego zakupu :D |
|
|
|
 |
adie
Gość
|
Wysłany: 2006-01-15, 16:48
|
|
|
rzygać się chce jak patrzę na te poklejone trabanty odpicowane.
Widzę, że do 601 nie ma problemu z częściami mechanicznymi. Chciałbym dorwać takiego traba od jakiegoś "dziadka" ale patrząc po ogłoszeniach to raczej już wszystkie te "dziadki" wyprzedały te swoje auta.
To co mi się podoba to odrestaurowanie takiego trampa tak, żeby wyglądał jak prosto z Zwickau. Czy ktoś już tego próbowa? Można też dobrać "kolor" aby przypominał ten z fabryki. Wie ktoś skąd można wziąć oryginalne wzory malowań Trabanta 601? |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-01-15, 17:43
|
|
|
| Kolorów było kilka m.in kość słoniowa, błękit oceanu, jakaś zieleń. Z dobraniem koloru to w dzisiejszych czasach większych problemów nie ma. |
|
|
|
 |
Krzysiek & Asia
Gość
|
Wysłany: 2006-01-15, 23:00
|
|
|
Lista kolorów jaką znalazlem na wegierskiej stronce o trabach:
Brand Colour code Colour name Date of manufacture
TRABANT 0754 RUBINROT 1970-1990
TRABANT 0783 VELOURROT 1970-1990
TRABANT TRAB10061 INDIANAROT 1970-1990
TRABANT 0785 ROSENROT 1970-1990 41630
TRABANT 0796 KNALLROT 1970-1990
TRABANT TRAB10059 FLAMENCOROT 1970-1990
TRABANT 0707 SAHARABRAUN 1970-1990
TRABANT 0250 SOMMERGELB 1970-1990
TRABANT 0321 HANFBEIGE 1970-1990
TRABANT 0001 DOMINOSCHWARZ 1970-1990
TRABANT TRAB10061 INDIANAROT 1970-1990
TRABANT 0001 DOMINOSCHWARZ 1970-1990
TRABANT 0011 ATLASWEISS 1970-1990
TRABANT 0785 ROSENROT 1970-1990 |
|
|
|
 |
adie
Gość
|
Wysłany: 2006-01-15, 23:36
|
|
|
| Bardzo fajne tylko nie wiem czy w dzisiejszych czasach jest to do rozszyfrowania. |
|
|
|
 |
Krzysiek & Asia
Gość
|
Wysłany: 2006-01-15, 23:43
|
|
|
| No ja niestety tez nie wiem =]może jakoś po nazwach choć np. Indianarot nic mi nie mów :) |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-01-15, 23:46
|
|
|
| Z tego spisu wynika, że większość barw to różne odcienie czerwonego, dwa czarnego i tylko dwa beże, jeden biały, i jeden brąz. Jednak u więkoszści trabantów przeważają kolory inne od czerwonego i czarnego. |
|
|
|
 |
Krzysiek & Asia
Gość
|
Wysłany: 2006-01-16, 09:45
|
|
|
| Widocznie to nie pełny spis...Tutaj |
|
|
|
 |
adie
Gość
|
Wysłany: 2006-01-16, 14:00
|
|
|
Bardzo ciekawe, tylko to są już traby 1.1.
Co do 601, to w Polsce nie widziałem innych jak żółty, jasny niebieski czy szary... no może jeszcze biały chociaż nie wiem czy to nie szary w wydaniu trabanta. Mówię tu oczywiście o kolorach fabrycznych traba 601. |
|
|
|
 |
adie
Gość
|
Wysłany: 2006-01-16, 14:05
|
|
|
| Będę szukał - mój faworyt to (orginalnie) jasno niebieski trabant 601 od 70-letniego dziadka, bez żadnych przeróbek i innych popapranych tjuningóf. Takiego traba szukam! Może jeszcze się ostał w Polsce... mam nadzieje. |
|
|
|
 |
|
|