Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylna klapa i coś jeszcze
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2005-12-28, 22:54   

Witam
Wpadłem na pomysł coby w kombiaczku zrobić sobie klape na płasko. Tylko są dwa 3 problemy
1 Jak wywalić ten zamek i żeby później klapa sie zamykała
2 Jak zrobić otwieranie siłownikiem, albo linką
3 Jak zrobić tak, żeby po (przykładowo) naciśnięciu przycisku klapa otworzyła się na tyle, żeby dało się ją podnieść ręką i żeby się nie zamknęła samoistnie
I jeszcze jedno. Jak przymocować aluminiową, drobną siatkę do atrapy żeby ładnie wyglądało. No i co zrobić z dziurami po zamku/znaczkom, itp
P.S
Prosze nie kasowac tego tematu, bo nie wiadomo dlaczego podobny temat zniknął...

KrzysztofK
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 10:46   

Witam, ja mam gładką klapę wię postaram sie pomóc...
1. wywal tylko samą klamkę, jeżeli chodzi Ci o ten zamek w klamce to nie zwracaj na niego uwagi, z zewnątrz nikt nie otworzy jak nie będzie klamki :)
2. w zamku od środka który zostanie, w tej części która jest przy klapie jest taka część ruchoma i w tej części wiercisz dziurkę i mocujesz siłownik od centralnego
3. przycisk zwierny, siłownik odciąga cześć ruchomą i klapa lekko odskakuje i jest już otwarta, ja musiałem troche podpiłować ten zamek i posmarować nico smarem bo siłownik ciężko chodził...
Co do siatki aluminiowej to nigdy nie montowałem więc nie wiem, dziry po znaczkach i klamce zaspawać, spawy zaszpachlować i lakierować, efekt wart zachodu.

vader
Gość
Wysłany: 2005-12-29, 11:27   

no wiec kawalek blachy jako podstawa zamka, zamek na przyklad z poloneza lub duzego fiata (grosze na zlomie) linka tez z poldka z klameczka i jakis uchwyt ktory bedzie sie zatrzaskiwal w zamku(mam skrocony hak z trampka orginalny). zamek zamontowany na plasko w samochodzie w miejscu gdzie byl hak orginalnie a hak na klapie. zrobie zdjecia to wysle na mejla. w sumie zaplacilem za wszystko 10 pln na szrocie, klameczka od otwierania zamontowana obok fotela kierowcy, linka puszczona za tapicerka tak ze jej nie widac.

bRq
Gość
Wysłany: 2005-12-30, 12:32   

Ad1.po co sie meczyc z nowym zamkiem, przerabianiem itd ? skoro mozna zrobic dziurke w zamku trabantowym i podlaczyc linke do silownika.

Ad2. Ja wywalilem tez wycieraczke. Zamiast niej podlaczylem silownik i otwieralem przyciskiem wlaczajacym tylna wycieraczke.

Ad3. Klamke odkrecasz, wycinasz te "kwadraty" ktore byly pod nia i dorabiasz blaszki takiej wielkosci. Spawasz, szpachlujesz, malujesz i smigasz :D

Siatke mozesz przykleic na Poxipol. U mnie sie trzymalo. Tylko najpierw oczysc miejsce gdzie bedziesz nakladal klej.

Pozdro.

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-12-30, 14:11   

Ja sie podlacze to tego posta. Chcialem zlikwidowac zamek tyle ze w sedanie i zrobic otwieranie na linke. Jak to zrobic??? Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Artur_M
Gość
Wysłany: 2005-12-30, 17:38   

Jeśli chodzi o likwidacje zamka w sedanie to można to zrobić tak. Dziurke po zamku zakleić tkaniną z włókna szklanego i żywicą. Od wewnętrz kawałek pręta wygiąć odpowiednio i przyspawać końcówki do kawałków blaszki, które zaklejamy tkaniną i żywicą do wewnętrznej strony klapy (zdj. 1). Na czerwono zaznaczyłem krawędzie blaszek wtopione w żywice. Do tylnego pasa przykręcamy zamek od poloneza lub dużego fiata. Linkę i rączkę do otwierania również bierzemy od tych samochodów. Rączkę można zamontować przy fotelu kierowcy (zdj. 2)
Zdj. 1
Zdj. 2

Pozdrawiam

gajos
Gość
Wysłany: 2005-12-30, 20:12   

hmm ... no OK, a co jesli nie chce rezygnowac z zamka na klapie tylko po prostu dodac mozliwosc otwierania od srodka tak jak maski?
Jestem laikiem, wiec prosze nie wysmiewac :)

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-09, 19:35   

Wznawiam temat.
Przerobienie zamku zajeło mi całe 5 min. Tylko teraz mam pytanie co do siłownika. Chce aby po nacisnieciu przycisku siłownik przesunal ten wichajster od otwierania i żeby został on już w takiej pozycji. Jaki zaqpić do tego siłownik? Jakieś parametry?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi