|
[T601] Amortyzatory |
| Autor |
Wiadomość |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-10-29, 19:57
|
|
|
Hej ludziska dobrej woli mixolowej!
Temat: Amortyzatory w trabanciku 601 (model bez sprężyn z tyłu)
PYTANIE: GDZIE KUPIĆ? CZY MOŻE SĄ JAKIEŚ ZAMIENNIKI współczesne - dobre, a może i lepsze od orginała? Teoretycznie wystarczy zakupić (lub zdobyć od "dziadka" z zapasów) i wymienić, ale pytanie czy nie ma obecnie jakiś współczesnych amorów o lepszych parametrach, które spokojnie ładujemy do 601? Nie mówię tu o jakimś germanstyle obniżaniu utwardzaniu - zwykłe amorki ale porządne.
PYTANIE pomocnicze: przez ostatni czas nagromadziłem różnego złota trbantowego i w tym amorki różnej maści - jedne wyglądają jak nowe inne jakby stare - JAK POZNAĆ "ORGANOLEPTYCZNIE" czy amor jest w stanie bardzo dobrym albo złym? Żeby po założeniu nie okazało się, że jest gorzej niż było... |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2005-10-30, 08:22
|
|
|
| do traba obecnie robi kilka firm amorki. Z tego co pamiętam to na bank delphi, chyba monroe, na bank sachs i coś jeszcze nie licząc węgrów. jak byłem w sklepie to facet powiedział że jak do trabanta to on mi nie będzie ściągał bo się nie opłaca, powiedziałem mu kilka słów i poszedłem. jak sprawdzić ?? amor musi się rozciągać b. ciężko a ściskać w miarę lekko albo na odwrót :] |
|
|
|
 |
Woju
Gość
|
Wysłany: 2005-10-30, 09:32
|
|
|
| raczej na odwrot :) |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2005-10-30, 12:03
|
|
|
| krosno tanio produkuje ok 45zł za sztuke |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2005-10-30, 13:50
|
|
|
| OK - w takim razie popytam o takie firmowe sachsy albo delphi. A z tym badaniem stanu amorków proszę o pomoc, bo w końcu nie wiem - ciężko rozciągać łatwo ściskać? Na odwrót - zakręciliście mną i guzik wiem :) |
|
|
|
 |
Woju
Gość
|
Wysłany: 2005-10-30, 14:19
|
|
|
na ktorejs ze stron o trabach jest dokladnie opisana diagnostyka amorow.
A tak na chlopski rozum jak sie latwo da schowac i ciezko wychodzi to raczej sie daje to wyronywania profili w trabie niz do amortyzowania ;) |
|
|
|
 |
Woju
Gość
|
|
|
|
 |
Sikor