Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Luz na wale :)
Autor Wiadomość
Butcher
Gość
Wysłany: 2005-10-23, 21:11   

Witam,
moj trabi jezdzil jak kupa... kolega doradzil remont silnika. Rozebralismy go i okazalo sie ze tloki i cylindry to tragedia... Planuje je więc wymienic. Natomiast waham sie co do walu. Na lewym cylindrze jest lekki luz góra-dól, jakis milimetr...

Czy wymiana wału jest konieczna? Ile sie dociera silnik na nowych tłokach i cylindrach?

PS. nie potrzebuje maszyny ktora bedzie jezdzic w wyscigach :)

pozdrafiam

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 09:03   

Jeśli wał ma luz na milimetr to niedobrze.Po wymianie tłoków i cylindrów jak wzrośnie ciśnienie sprężania to na pewno się rozleci.Pytanie tylko kiedy?Na Twoim miejscu wymieniłbym również wał.
Pozdrawiam!

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 14:02   

Ej, ale luz milimetr góra-dół to źle? W Zwickałowie oglądaliśmy nowe piękne wałki i tam na kazdym były leciutkie luzy góra-dół. Pytaliśmy sprzedawców czemu tu jest luz, a oni odpowiadli że luz-góra dół jest nieistotny, ponieważ to luz na boki świadczy o zjechanym wale. Co prawda na migi gadaliśmy, więc niech ktoś mądry mnie poprawi...?
Generalnie na twoim miejscu poradziłbym się kogoś kto się zna i kto będzie w stanie ocenić, że wałek przejedzie jeszcze 5tys czy 50 tys km. Potem zadaj sobie pytanie ile chcesz trabantem jeździć i oceń czy wymieniać wszystko czy część...
Osobiście robiąc remont silnika polegający na wymianie tłoków, cylindrów zdecydowałym się na wymianę także wału, jeśli ten zostałby przez fachowca określony jako "zły stan" - szkodaby mi było ładować nowe tłoki a zwłaszcza cylindry na rozklekotany wałek. Tyle że troszke trzeba by było wsadzić pieniążków... Jeśli buda warta - ŁADOWAĆ i ocalić kolejne życie DDRowskiej myśli technicznej.

PS. KACZUCHOWYBORCOM MÓWIMY NIE (nie mogłem się powstrzymać)

macq
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 19:20   

Wracając do wału, to dzisiaj właśnie rozsypał mi się :( Sprężanie było duże, no i pewnie dlatego wał się sypnął. Jeśli chodzi o luzy na nowym wale, to góra/dół mam `1mmm, na boki ze 3mm (wał przebieg ok 1000km)

macq
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 19:22   

Oczywiście nie na tym co dzisiaj rozwalił mi sie :)

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 21:34   

Hm... na boki ma luzy, podobno to nie ma znaczenia bo jesli jest w cylindrze to on go trzyma (?!) Ja nie za bardzo mam pojęcie o tym.

PS. jaka jest wartosc nieuzywanego wału korbowego DDR? I nowych tłoczków?

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 22:02   

Jak robisz remont, zrób i wał. Korbowód nie powinien mieć luzu ani na boki ani góra dół, bo to tylko przyspiesza zgon łożysk. Dotarcie silnika trwa około 2000 - 3000 tyś km.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-10-24, 22:33   

Sikor dobrze gada. Nie ma być luzów. Dopuszczalne są minimalne na boki, ale góra/dół kwalifikuje wał do wymiany (rozsypujący się wał robi wiele szkód w silniku więc lepiej nie ryzykować)

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-10-25, 07:50   

No to przypuscmy ze zakladam
- nowy wał
- nowe tłoki
- nowe cylindry (lub szlifuje stare)

to przez ten okres docierania, jakby to mialo wygladac? jezdzic bardzo spokojnie, jak to wyglada w praktyce? Przejechac 3000 km jadac 50 na godzine?

PS. czy moglby mi ktos powiedziec po ile chodzi nowiutki wał, i nowe tłoki?

Pozdrafiam

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-10-25, 08:11   

Oczywiśce:
Regeneracja wału kosztuje ok. 250 - 300 zł i z tego, co wiem, z jakościa regeneracji różnie bywa.
Nowy wał można kupić od około 250 (to spora okazja, ale zdarzają się lepsze - Zbuk kupił chyba za 100 zł :-) ) do 500 zł. Moim zdaniem nie ma co porównywać regeneracji z wsadzeniem nóweczki.
To że masz nówkę wał, nie oznacza, że będzie on pasował w kartery - nie wnikając w szczegóły rozróżniamy wały "z kołkiem" (nowszy) i "bez kołka" (starszy typ - ponoć wytrzymalszy).

Co do tłoków - oryginalne, niemieckie to rewelacja w porównaniu z węgierskim chłamem - myślę, że bez większych problemów znajdziesz kupca po 120 zł za komplet.

Co do cylindrów - najlepiej przeszlifować stare, tłoki są wykonywane w różnych grupach selekcyjnych, i trudno dobrać nowe, dobrze pasujące cylindry do posiadanych tłoków. W tym wypadku skonsultuj się z panem, który szlifuje cylindry - powie co i za ile. Ja posiadając nowe cylindry oddałem je do szlifu pod zakupione wcześniej tłoki - człowiek spasował je idealnie zachowując zalecany luz między tłokiem i cylindrem. Dobierając przypadkowy komplet z pewnością obniżysz trwałość układu oraz osiąganą moc (nie wspominając o możliwości zatarcia świerzo złożonego silnika).

Pozdrawiam!

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-25, 08:43   

Co do docierania. Zainwestuj w lepszy olej (np do pilarek) Jeździć możesz z każdą prękością, byle nie używać za wysokich biegów przy niskich prędkościach. Np jechać 40 na 4 biegu. Wystrzegać się hamowania silnikiem. I to na tyle

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-10-26, 13:11   

no ja wlasnie kupilem:

- nowy, oryginalny wał korbowy
- 3 zestawy tłoków na 1,2,3 szlif (z pierscieniami i cala reszta)
- cale progi (gora i dol)
- cala masa linek i przewodow (niektore po 2) takie jak: linka sprzegla, hamulca recznego, przewody hamulcowe itp
- oryginalna kierownica od 601
- uszczelki do okien
- wycieraczka :)
- klosze przednie
- taki kwadracik do kierownicy z 4 dziurkami
- gumki na przeguby

od pewnego starszego pana, który trzymał to w stodole za... 100 zl :)

no i sie zastanawiam czy robic remont, czy sprzedac to wszystko w cholere... ponieważ mój zapał do trabanta okazał się nieco słomiany :(

Jakim
Gość
Wysłany: 2005-10-26, 21:01   

NIE SPRZEDAWAJ, RÓB GO a zobaczysz jaką sadysfakcję będzie Ci dawała jazda własnoręcznie kręconym sprzętem, gdzie każda śróbka była pieszczona przez Ciebie.

Ps.
Sikorze, przejechanie (nie mówiąc o docieraniu) 2000-3000 tys km (czyli 2-3 milionów kilometrów)Trabantem zsługiwałoby na wpis do Księgi Guinessa hi hi :-)

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-26, 22:53   

Oj tam czepiacie jak zwykle :P

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-10-26, 22:56   

hehe :) co za poemat... powalcze z nim jeszcze troche :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi