Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Łapa sprzęgła w skrzyni 1.3 od Wartburga
Autor Wiadomość
Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-10-17, 09:08   

Witam!
Zakupiłem silnik 1.3 od Warba ze skrzynią biegów i w związku z tym mam pytanie:Jako,że łapa sprzęgła w Warbie jest od dołu to czy bez problemu wymienię ją na trabantowa?
Bo skrzynia jest w sumie identyczna z trabantową tylko ta łapa...

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-10-17, 11:15   

tak, wystarczy przelozyc. z tego co pamietam, skrzynie od wartka maja wiercone otwory na lape trabantowa.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-10-17, 14:48   

No to gicio bo chcę dać skrzynię od Wartka bo ta moja ma już 260kkm i przy 60 konikach może się posypać.
Dzięki!

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-10-18, 13:39   

A własnie że nie mają!
Dziś właśnie czułem się zaskoczony tym faktem. Bo do wiertarki nie mam wiertła 14mm, a z drógiej strony trzeba zrobić otwór ponad 20 mm i wcisnąć plastikową tuleję.
Ja robię to w drógą stronę, tzn. trabantową skrzynię do wartburga zakładam. Ale w żadnej z nich nie ma otworów wywierconych na oba mocowania.
I jeden dzień w plecy. Jeżdżenie, kupowanie pilników, wierteł. Nie mam czasu wozić na warsztaty, tokarnie, szukać i czekać aż by mi ktoś to zrobił a z tymi średnicami otworów to troche problem. Tyle dobrze że to miękkie aluminium.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-10-18, 21:41   

Na skrzyni z trabanta zauważyłem nad jedną półosią odlany ok 7mm znaczek "S", więc to chyba dróga, ale mniej istotna różnica :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-10-19, 19:01   

Właśnie zauważyłem i na wartbugowskiej tez jest ta mało istotna eSka.
Ale nie o tym chciałem napisać. JEST JESZCZE JEDNA RÓŻNICA MDZ SKRZYNIAMI Z TRABANTA I WARTBURGA.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-10-19, 19:10   

Sory za tyle postów...
Ta dróga różnica to innej długości łapa wybierania biegów - ta co porusza się góra dół. W wartburgu jest kródsza i nie pasuje trabantowa. Nie da się tego zmienić ponieważ mają inaczej wyfrezowany otwór osadczy.
W moim przypadku przeróbka nie stanowiła problemu (tylko szkoda że nie wiedziałem o tym przed włożeniem skrzyni do samochodu) ponieważ nawierciłem w łapie trabantowskiej otwór o 2cm bliżej.
W przypadku wkładania takiej skrzyni do trabanta może pojawić się problem jeżeli biegi nie będa chciały chodzić dobrze, ponieważ wartburgowska łapka jest krótsza i być może trzeba ją będzie przedłużać.
Z wyglądu nieco inny jest też ten zewnętrzny trzepień wybierania biegów, ale mam nadzieje że będzie mimo wszytko sprawnie działać bo mnie chyba cholera weźmie.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-11-11, 16:23   

Witam!
Niedawno się pytałem w temacie,którego już nie ma o przełożenia w skrzyni biegów Wartburga.Odpowiedź znalazłem w necie na www.die-besten.de/wartburg/ prospekt/13er/wb13-a4/wb13er-a4-7.htm - 5k.A w książce F.Rawskiego "Trabant 1.1" skrzynia biegów ma te same wartości tak więc nie ma sensu dawać skrzynki od Wartka.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-11-11, 16:25   

Kurde zrypałem adres.Ten będzie git:http://www.die-besten.de/wartburg/prospekt/13er/wb13-a4/wb13er-a4-7.htm

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-13, 15:04   

no niby może i te same właściwości, ale nie wiedzieć czemu - wartburgowa jest gabarytowo większa i 2 - też nie wiadomo czemu ma inne przełożenia (przynajmniej takie mam odczucie przesiadając się z trabanta na wartburga...)

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-13, 21:22   

ma takie same przełożenia. Jestem 3 tyg po przełożeniu skrzyni i jest DOKŁADNIE tak samo. Wartburg jest większy i bardziej buja. Wyobraźcie sobie że jedziecie 100km/h Ikarusem (autobusem), ale jazda..., pot na czole a to tylko setka :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-11-16, 14:44   

no może to złudzenie "APTECZNE", a może też troche to że warcuś ma koła większe więc szybciej jedzie przy takich samych obrotach kół...

Ale czy napewno przełożenie przekładni głównej jest takie samo ????

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-11-17, 11:11   

Według tych źródeł jakie ja posiadam przełożenia w przekładni głównej są takie same.Znalazłem jeszcze jakąś skrzynie typu Trans o przełożeniu przekł.gł.4,571 czyli jeszcze wolniejszej ale silniejszej ale to chyba do Barkasa.

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-11-17, 21:14   

a barkasy nie miały silnika dwusuwowaego?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-11-20, 14:48   

Oczywiscie ze mialy, ale z 1,3 tez sie pojawily!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi