Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Identyfikacja części + gdzie zdobyć
Autor Wiadomość
pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-18, 18:31   

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak się nazywa taka tulejka aluminiowa która znajduje się nad amortyzatorem w trabim 1.1. Nad kielichem trzymającym sprężynę.
Gdzie to można zdobyć? W jednym trabancie w ogóle tego nie było, i w warsztacie byli święcie przekonani że samochód na dziurach wali bo sprężyny były nieoryginalne (co było bzdurą) i ucięli mi je. W drugim mam to wykruszone niesamowicie więc myślę o nowych. Proszę o pomoc :)

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-09-18, 18:58   

chodzi Ci zapewne o tulejkę zakończoną stożkiem i zamykającą tylny mcpherson. W motirexie kupisz z tworzywa, a w kumaku z mosiądzu. Jedna i druga spełnia swoją rolę :)

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-18, 19:15   

Wytłumaczę raz jeszcze żeby pomyłki nie było :D
W amortyzatorach tylnich jest sprężyna na amortyzatorze, którą od góry trzyma taki kielich metalowy. Pod nim jest też guma jakaś, a na nim powinna być tulejka, poszerzana dość mocno przy kielichu, dalej węższa. Ta tulejka fabrycznie jest z aluminium, z czasem się utlenia i wykrusza. Średnica otworu wewnętrznego jest równa średnicy drążka (?) amortyzatora. Nie wiem jak dokładniej wytłumaczyć. Szkoda, że nie mam schematu zawieszenia, bym Wam pokazał :D
W przednim amortyzatorze też jest coś takiego, tylko są delikatnie inne wymiary.

Oto samo nam chodzi? Jak to jest na motirexie opisane? I jest jakaś strona kumaka?

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2010-09-18, 19:50   

Motirex chyba aktualnie nie ma, a kumak ma na allegro:
http://moto.allegro.pl/tr...1206319231.html

pinokio999
Gość
Wysłany: 2010-09-18, 19:51   

Dzięki za pomoc. Jeszcze jedno: czy kumak może mieć w swojej ofercie takie rzeczy jak łożyska, gumy do wahaczy czy zimmeringi?

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2010-09-18, 20:10   

http://www.kumak.com.pl/

najlepiej zapytaj bezpośrednio...

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-09-19, 23:20   

Kumak ma to po 30 zł sztuka i są mosiężne a ja nie jestem pewien co to wytrzymałości mosiądzu w tym miejscu, u tokarza zapłaciłem 20 zł za 2 sztuki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi