|
[601] wymiana zimeringu (skrzynia) |
| Autor |
Wiadomość |
Woytheck
Gość
|
Wysłany: 2005-09-13, 18:30
|
|
|
| Mam takowy problemik. Cieknie mi skrzynia - wychodzi na to ze lewy zimmering puszcza - z prawej strony suchutko. Pytanie moje brzmi - jak go wymienić?? Czy musze wyjmować skrzynię? czy dużo z tym zachodu? NIe wymieniałem jeszcze tego ustrojstwa więc nie wiem czy brać się za to zsamemu czy lecieć do mechanika - wolę samemu :D ale nie wiem czy podołam. Robiłbym to z kumplem który jest w tych klockach dobry więc o umiejętności sie nie martwie. Jak myślicie? Damy rade? Dzieki za pomoc. |
|
|
|
 |
Woytheck
Gość
|
Wysłany: 2005-09-13, 19:45
|
|
|
| Aha - znalazłemna forumze hipol jest nie polecany - ktoś napisał ze Shellowski Spirax GX 80 W jest lepszy. ("...Dobre to jest...fajne to jest..?") wiecieile to kosztuje..? No a jak nie to to coinnego wlać? dzieki za pomoc. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-09-13, 22:23
|
|
|
Ja na shellu jezdze jakies wielkiej roznicy nie ma biegi na hipolu wchodziły ładnie, na shellu też jest ok. Co do wolnego koła, to nie wiem jo go w swoim trabie nie posiadam :]
Jesli sie nie myle, to chodzi o simmering półosi. Sam nie wiem czy trzeba skrzynie wyjmować, ale na pewno poloske cza zdemontować. U mnie chlapało olejem na lewo i prawo z lewej strony patrzac w kierunku jazdy. Okazało sie, że to obudowa łożysk, troche sylikonu i juz suchutko:) |
|
|
|
 |
Magik
Gość
|
Wysłany: 2005-09-14, 19:45
|
|
|
Sie mano
Sprawa jest prosta. Podnosisz samochodzik i odkręcasz zawieszenie ( w całości - lewe )Aby to zrobić odkręcasz wachacz i widełki od resora. trzeba też zdjąć końcówkę drążka (najlepiej ściągaczem. jak nie masz to są na allegro uniwersalne po dwadzieścia parę PLNów. Jak już odkręcisz to wysuwasz całe zawieszenie z półośką. Uwaga na łożyska no końcu drążk. Jak ci się rozpadną to będziesz nmusiał nowe kupić. No chyba że masz starego typu. Wtedy są tzw kamienie i tutaj nie ma tej obawy. Jak już to zrobisz to za bierasz się za zimiering. wciskasz pod niego gruby śrubokręt. aby go wyciągnąć należy zrobić dżwignię. Podłóż np klucz oczkowy. Tylko blisko zimeringu. Naciskasz dżwignię i zimering zdjęty. Składanie w odwrotnej kolejności.
powodzenia! Czas roboty przy wprawie ok 40 min |
|
|
|
 |
Woytheck
Gość
|
Wysłany: 2005-09-14, 19:57
|
|
|
| Dzięki - konkretna odpowiedź! |
|
|
|
 |
puniek
Gość
|
Wysłany: 2005-09-14, 20:10
|
|
|
Jak chcesh mozesz do mnie wpaść ja mam niepotrzebną skrzynie biegów starego typu, mogę Ci za symboliczne 3 dychy opchnać. Mieshkam w Żarach.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Woytheck
Gość
|
Wysłany: 2005-09-16, 17:35
|
|
|
| Własnie wrocilem od kumpla - 5 godzin roboty (w tym jakies 3h to oczekiwanie na igiełki z łozyska igiełkowego które mi się oczywiście rozsypało w garażu i pogubiło się pare igiełek hehehe. No i oczywiście jak już przyjechały to trza było je ręcznie ładnie poukładać w tych pieprzonych tulejkach . Ale wsjo dobrze sie skonczyło. Wymieniłem se olejek - jak zlałem stary to go poł literka było :D Teraz śmiga że ho ho (i nie cieknie :D. M. in. dzięki wam. THX! |
|
|
|
 |
Woytheck
Gość
|
Wysłany: 2005-09-16, 17:35
|
|
|
| Własnie wrocilem od kumpla - 5 godzin roboty (w tym jakies 3h to oczekiwanie na igiełki z łozyska igiełkowego które mi się oczywiście rozsypało w garażu i pogubiło się pare igiełek hehehe. No i oczywiście jak już przyjechały to trza było je ręcznie ładnie poukładać w tych pieprzonych tulejkach . Ale wsjo dobrze sie skonczyło. Wymieniłem se olejek - jak zlałem stary to go poł literka było :D Teraz śmiga że ho ho (i nie cieknie :D). M. in. dzięki wam. THX! |
|
|
|
 |
Woytheck
Gość
|
Wysłany: 2005-09-16, 17:36
|
|
|
| Sorki za rozdwojenie:d |
|
|
|
 |
kogutovsky
Gość
|
Wysłany: 2005-09-18, 16:30
|
|
|
| przy okazji mam pytanie czy mozna w skrzyni w 601 pozbyc sie wolnego koła? bo drazni mnie to sakramencko .... |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-09-18, 21:14
|
|
|
| Ja już dawno nie mam wolnego koła- samo sie wyłaczyło he he :] |